Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η αλήθεια για την κατάρρευση της SVB: Γιατί δεν φταίνε οι startups της κλιματικής αλλαγής

Η αλήθεια για την κατάρρευση της SVB: Γιατί δεν φταίνε οι startups της κλιματικής αλλαγής
Αυτό που συνέβη στην SVB ήταν ένα κλασικό παλαιομοδίτικο bank run που προκλήθηκε από κακή διαχείριση κινδύνου, το αποδυναμωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με αναλυτές του RMI σε έκθεση του energypost.eu
Η Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ ήταν η τράπεζα που στήριζε τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας.
Έτσι, η πρόσφατη κατάρρευσή της αναπόφευκτα έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) και κατ' επέκταση ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας για το κλίμα ήταν πολύ πιο εύθραυστο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Οι Rushad Nanavatty, Colm Quinn και Amy Yanow Fairbanks αναλυτές στο RMI εξηγούν γιατί δεν ισχύει αυτό σε ανάλυσή τους που δημοσιεύει η energypost.eu.

Με δυο λόγια...

Εν συντομία, υποστηρίζουν πως αυτό που συνέβη ήταν ένα κλασικό παλαιομοδίτικο bank run (μαζική έξοδος κεφαλαίων) που προκλήθηκε από κακή διαχείριση κινδύνου και το αποδυναμωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο των μεσαίων τραπεζών, που επιδεινώθηκε από τις γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων και μια αλληλεξαρτώμενη πελατειακή βάση.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν τα θεμελιώδη, τα οποία είναι ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις για το κλίμα δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα αλλού στον κόσμο και οι επενδύσεις τόσο στις νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και στην ώριμη ενεργειακή μετάβαση, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Έτσι, η νέα καθαρή τεχνολογία θα είναι μια έξυπνη επενδυτική επιλογή για δεκαετίες, ακόμα κι αν θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε στενά τις τράπεζες πίσω από αυτές.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των καταστροφολάγνων, αλλά η αλήθεια είναι πιο... πεζή

Η κατάρρευση της τράπεζας, η οποία μετρούσε εκατοντάδες startups για την κλιματική τεχνολογία μεταξύ των πελατών της, έχει εγείρει το ερώτημα εάν προχώρησε πολύ νωρίς στην κλιματική τεχνολογία και έχει προκαλέσει φόβους ότι το κεφάλαιο θα υποχωρήσει από τον κλάδο γενικότερα.
Για εκείνους που επί σκοπού, ή επ' αμοιβής βλέπουν τα πάντα μέσα από ένα συγκρουσιακό πρίσμα, αυτό ήταν το αποτέλεσμα του... «αφυπνισμένου κεφαλαίου».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η τράπεζα υπερεπεκτάθηκε, επενδύοντας σε επικίνδυνες κλιματικές τεχνολογίες προκειμένου να κερδίσει τον έπαινο των φιλελεύθερων, αλλά χωρίς σχέδιο για να μετατράψει την επέκταση σε κέρδος.

Η κατάρρευση της SVB δεν αφορούσε την κλιματική τεχνολογία: η κακή διαχείριση κινδύνων, υποβοηθούμενη από το αποδυναμωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο των μεσαίων τραπεζών και επιδεινούμενη από τις γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων, σε συνδυασμό με μια ισχυρά δικτυωμένη πελατειακή βάση, οδήγησε σε ένα παλαιομοδίτικο bank run.
Βασικά, η ενεργειακή μετάβαση είναι η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία στην ιστορία!
Αυτό είναι αναμφίβολα ένας πόνος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που, όπως κάθε νεοσύστατη εταιρεία, χρειάζονται μετρητά για να κρατήσουν το όνειρό τους ζωντανό.
Ωστόσο, περισσότερες τράπεζες βρίσκονται ήδη στη σειρά για να αναλάβουν τις δραστηριότητές τους και οι στρατηγικοί επενδυτές (VC) θα συνεχίσουν να διοχετεύουν χρήματα στον κλάδο.

Ο λόγος είναι απλός: η ενεργειακή μετάβαση είναι η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία στην ιστορία.

Πρόκειται για μια βαθιά, παγκόσμια, πολυτομεακή, μη κομματική προσπάθεια που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες.
Αυτό την καθιστά αντικυκλική σε όρους οικονομίας και ανθεκτική σε κραδασμούς.
Εάν κάποιος επενδυτής επιλέξει να αγνοήσει αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία, αυτή είναι η απώλεια του.

Οι 1.500 κλιματικές νεοφυείς επιχειρήσεις που συγκεντρώθηκαν στην SVB αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα ενός ακμάζοντος, παγκόσμιου οικοσυστήματος.
Το 50% των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση το 2021 ήταν στην Ασία και ο μετρητής επιτάχυνσης τεχνολογίας κλίματος του Οργανισμού RMI, το Third Derivative, μετρά περισσότερες από 100 χώρες στο χαρτοφυλάκιό του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου από VC σχεδόν διπλασιάστηκε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022

Η κίνηση κεφαλαίων προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις για το κλίμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για την κλιματική τεχνολογία αυξήθηκε κατά 89% από το 2021 έως το 2022 (37 δισεκατομμύρια δολάρια έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια), με την πλειονότητα των κεφαλαίων να πηγαίνουν σε εταιρείες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά ταύτα τα ενθαρρυντικά μηνύματα, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για αποδεδειγμένη, βιώσιμη τεχνολογία που θα την βγάλει από τα εργαστήρια και θα την αποδώσει για εμπορική χρήση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απαριθμεί περισσότερες από 400 τεχνολογίες που πρέπει να καταστούν κυρίαρχες στην αγορά για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν, αλλά από τώρα μόνο το 40% από αυτές είναι πλήρως εμπορευματοποιημένες.

Οι συνολικές επενδύσεις μετάβασης υπολογίζονται πλέον σε τρισεκατομμύρια και αυξάνονται

Τα προβλήματα της SVB δεν πρέπει να συγκαλύπτουν το γεγονός ότι η πολλά υποσχόμενη καθαρή τεχνολογία θα χρειαστεί και θα λάβει περισσότερες επενδύσεις.
Εκτιμάται ότι επενδύθηκαν 755 δισεκατομμύρια δολάρια στηνRMI
Σύμφωνα με το BloombergNEF, αυτό το ποσό πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2025 και στη συνέχεια να διπλασιαστεί έως το 2030, εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους του.

Και αυτοί δεν είναι μόνο στόχοι.
Είναι ο βόρειος αστέρας που καθοδηγεί τις πολιτικές και τις αγορές σε κάθε γωνιά του κόσμου, από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (το νομοσχέδιο για το κλίμα που ψηφίστηκε το 2022, IRA) στις Ηνωμένες Πολιτείες και το REPower στην Ευρώπη μέχρι τη Στρατηγική GX στην Ιαπωνία, τη Στρατηγική Panchamrit στην Ινδία, και το τελευταίο 5ετές πρόγραμμα στην Κίνα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, IRA, του νόμου CHIPS και της επιστήμης και του νόμου για τις επενδύσεις στην υποδομή και τις θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν τετραπλασιασμό των δαπανών για το κλίμα.
Ανεξάρτητα από το τι προσπαθείτε να απελευθερώσετε τις ανθρακούχες εκπομπές, αυτές οι κυβερνητικές ενέργειες έχουν κάνει το έργο ευκολότερο και πιο κερδοφόρο.

…συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα

Η ώθηση από την κυβέρνηση συνοδεύεται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι επενδυτές δημιουργούν εννεαψήφιες προκαταβολικές δεσμεύσεις για τις αναδυόμενες κλιματικές τεχνολογίες και ενδεκαψήφια κεφάλαια για πιο ώριμες.
Μεγάλοι βιομηχανικοί συνασπισμοί, όπως η First Movers Coalition και η Mission Possible Partnership, αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές - σε χάλυβα, τσιμέντο, πλαστικά, πετροχημικά, βαρέα φορτηγά, θαλάσσια ναυτιλία, αεροπορία και συστήματα τροφίμων.

Και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ευθυγραμμίζεται πίσω από αυτά - για παράδειγμα, η Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero έχει δεσμευτεί για σχεδόν 130 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη μετάβαση.
Συνολικά, αυτές οι κινήσεις επιταχύνουν έναν σφόνδυλο μετάβασης στην ενέργεια και το κλίμα που είχε ήδη συγκεντρώσει ταχύτητα εδώ και χρόνια.
Η πολιτική για το κλίμα βελτιώνει την οικονομία της τεχνολογίας γι'αυτό, η βελτιωμένη οικονομία της κλιματικής τεχνολογίας προσελκύει περισσότερες επενδύσεις και βελτιώνει περαιτέρω την τεχνολογία, περισσότερες επενδύσεις και η καλύτερη τεχνολογία γεννά περισσότερη υποστήριξη για την πολιτική για το κλίμα… επ' άπειρον.

Αποτέλεσμα? Η συνολική κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έχει κορυφωθεί.

Η νέα αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας στο 96% του κόσμου, τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν φτάσει στην ισοτιμία με τα οχήματα με αέριο και το πράσινο υδρογόνο θα είναι σύντομα ανταγωνιστικό σε σχέση με το κόστος με τις ρυπογόνες πρώτες ύλες.
Τα οφέλη είναι ευρέως διαδεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι και η πολιτική υποστήριξη.
Θα υπάρχουν πάντα τρολ στο Twitter, αλλά η ενεργειακή μετάβαση είναι δικομματική: οι κόκκινες πολιτείες αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν επένδυση στην τεχνολογία του κλίματος και το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Αυτές οι αλλαγές στην αγορά είναι αδυσώπητες, οι αλλαγές πολιτικής είναι διαρκείς και η υποστήριξη για αυτές θα είναι τελικά καθολική.
Η κατάρρευση του SVB έχει προκαλέσει κάποιο βραχυπρόθεσμο... πόνο, αλλά, τελικά, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα χτύπημα για τις εταιρείες τεχνολογίας κλίματος και τους επενδυτές που ευθυγραμμίζονται με μεγαλύτερες, ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις — και με το μέλλον.
Rushad Nanavatty, Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής του Third Derivative and Urban Transformation στον RMI  // Colm Quinn, Senior Editor στον RMI // Amy Yanow Fairbanks, Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας, του Third Derivative, στον RMI

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης