Ανανεώσιμες

Η Repsol προσλαμβάνει την JPMorgan για την spin off μονάδα ΑΠΕ

Η Repsol προσλαμβάνει την JPMorgan για την spin off μονάδα ΑΠΕ
Προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο - Στα 4 δισ. υπολογίζεται η αξία της

 Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol προσέλαβε την JPMorgan ως επενδυτική τράπεζα για την spin off ανανεώσιμη μονάδα της, ανέφεραν την Τετάρτη τα ισπανικά διαδικτυακά μέσα El Confidencial, επικαλούμενα χρηματοοικονομικές πηγές.

Η ισπανική εταιρεία σκέφτεται να εισαγάγει τη μονάδα, η οποία θα μπορούσε να αξίζει έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο, ανέφερε η El Confidencial. Η Repsol στοχεύει να διοχετεύσει έως και το 49% της ανανεώσιμης μονάδας της στην αγορά, δήλωσε ο El Confidencial. Τον Νοέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol Josu Jon Imaz είπε ότι στόχευε να πουλήσει ένα μερίδιο σε μια νέα μονάδα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε επενδυτή ή να προσφέρει δημόσια τις μετοχές της εντός δύο ετών.

Επενδύσεις

Η Repsol σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή χαμηλού άνθρακα μεταξύ 2021 και 2025 κάτι πουαντιστοιχεί περίπου στο 30% της μεγαλύτερης δέσμευσης 18,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο, η οποία αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου του ισπανικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, για "επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και εξασφάλιση απόδοσης και της υψηλότερης αξίας για τους μετόχους".

Το στρατηγικό σχέδιο περιγράφει έναν «απαιτητικό χάρτη πορείας» δήλωσε η Repsol, με πιο φιλόδοξους ενδιάμεσους περιορισμούς εκπομπών στόχων για την επιτυχή επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Η εταιρεία τόνισε ότι θα απομακρύνει τον άνθρακα από το χαρτοφυλάκιό της και θα δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό μοντέλο.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol Josu Jon Imaz σχολίασε ότι: «Με αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αξιοποιεί τα δυνατά μας σημεία, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να γίνουμε μια εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών, περιγράφοντας έναν κερδοφόρο και ρεαλιστικό χάρτη πορείας που θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε, μεγιστοποιώντας την αξία για τους μετόχους μας».Αναφορικά με τους στόχους, σημείωσε ότι: «Θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα αυξήσουμε τους στόχους μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό, ουδέτερο ή ακόμη και αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας, θα αναπτύξουμε νέες ενεργειακές λύσεις για τους πελάτες μας και θα προωθήσουμε έργα αιχμής για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας».

Η Repsol στοχεύει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο με χωρητικότητα 7,5GW έως το 2025 και 15GW έως το 2030 μέσω της επιχείρησης παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει την οργανική ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης μέσω της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου έργων σε λειτουργία που θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό άνω των 500MW μεταξύ 2020 και 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης