Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στο Μέριλαντ, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις των ελληνικών μονάδων καλωδίων, οδηγεί σε υψηλότερες εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της Cenergy, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurobank Equities.
Επανεξετάζοντας τις προβλέψεις της μετά την απόφαση της διοίκησης να διπλασιάσει την αρχικά σχεδιαζόμενη δυναμικότητα της μονάδας χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ, η ανάλυση προβλέπει πλέον ετήσια ονομαστική παραγωγική δυναμικότητα περίπου 100.000 τόνων, έναντι 50.000 τόνων προηγουμένως. Η πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2027, ενώ η πρόσθετη δυναμικότητα της δεύτερης φάσης προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2028.
Παράλληλα, η διοίκηση περιέγραψε ένα δυνητικά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μείγμα προϊόντων, με έμφαση πλέον στις εφαρμογές μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης (MV/HV/EHV), αντί του προηγουμένως ανακοινωμένου συνδυασμού χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης (LV/MV/HV). Ως εκ τούτου, ενσωματώνονται ελαφρώς υψηλότερα περιθώρια EBITDA για τη μονάδα του Μέριλαντ, με τις παραδοχές να παραμένουν σε χαμηλά διψήφια επίπεδα.
Όταν η μονάδα προσεγγίσει την πλήρη παραγωγική της ανάπτυξη, εκτιμάται ότι θα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια σε ετήσιο EBITDA, έναντι 25-30 εκατ. δολαρίων που προβλέπονταν βάσει του αρχικού επενδυτικού σχεδίου. Το 2029 αναμένεται να είναι το πρώτο πλήρες έτος συνεισφοράς και των δύο φάσεων.
Αναβαθμίσεις στις ελληνικές μονάδες ενισχύουν τις προβλέψεις για τον κλάδο καλωδίων
Αναθεωρούνται ανοδικά και οι εκτιμήσεις για την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων στη Θήβα και στον Ελεώνα, στις περίπου 65.000 και 60.000 τόνους ετησίως αντίστοιχα, από 45.000-50.000 τόνους που προβλέπονταν αρχικά για καθεμία. Οι παραδοχές για την υψηλή αξιοποίηση της δυναμικότητας και τα περιθώρια κερδοφορίας των δύο μονάδων διατηρούνται αμετάβλητες.
Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με την επέκταση στο Μέριλαντ και τη μικρή βελτίωση της κερδοφορίας στις ΗΠΑ, οδηγούν σε αύξηση των εκτιμήσεων για τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου κατά 3% για το 2027 και 5% για το 2028. Οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη αναβαθμίζονται κατά 2% και 4% αντίστοιχα.
Οι αναθεωρήσεις αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο καλωδίων, καθώς οι εκτιμήσεις για τους χαλυβδοσωλήνες παραμένουν αμετάβλητες. Τα έργα καλωδίων εξακολουθούν να επωφελούνται από ένα υψηλότερης ποιότητας ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, με αυξημένη συμμετοχή έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και πρόσθετη δυναμικότητα σε καλώδια υψηλής τάσης. Παράλληλα, η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου υποστηρίζεται από τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι εκτιμήσεις για τα προσαρμοσμένα περιθώρια EBITDA του ομίλου διατηρούνται στο 17,7%-17,8% για την περίοδο 2027-2028.
Κορύφωση των επενδύσεων το 2026-2027 και βελτίωση των ταμειακών ροών στη συνέχεια
Οι προβλέψεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αναθεωρούνται ανοδικά στα 319 εκατ. ευρώ για το 2026 και στα 174 εκατ. ευρώ για το 2027. Η αύξηση αντανακλά το υψηλότερο κόστος της πρώτης φάσης του έργου στο Μέριλαντ, τις πρόσθετες επενδύσεις 50-60 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση, καθώς και τις περαιτέρω δαπάνες στον Ελεώνα και στο Χάρτλπουλ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση έχει επιβεβαιώσει πως η επέκταση στο Μέριλαντ θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τους υφιστάμενους πόρους του ομίλου. Από το 2028, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθούν στα περίπου 139 εκατ. ευρώ ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επενδύσεις συντήρησης και επιλεκτικής βελτιστοποίησης των εγκαταστάσεων.
Καθώς ο επενδυτικός κύκλος υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου αναμένεται να ανακάμψουν στα 146 εκατ. ευρώ το 2027 και στα 238 εκατ. ευρώ το 2028. Ο καθαρός δανεισμός προβλέπεται να κορυφωθεί το 2026, περίπου στη μία φορά τα EBITDA, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, και στη συνέχεια να μειωθεί σταδιακά, προσεγγίζοντας το μηδέν έως το 2029.
Παρά την αύξηση της επενδεδυμένης κεφαλαιακής βάσης, η απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου μετά φόρων (ROIC) εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 21%-24% την περίοδο 2027-2029.
Στα 29,5 ευρώ η νέα τιμή-στόχος
Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Cenergy αυξάνεται στα 29,5 ευρώ από 25,3 ευρώ, βάσει μοντέλου προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) με ορίζοντα 12 μηνών. Η νέα αποτίμηση αντιστοιχεί σε περίπου 11,7 φορές την αξία της επιχείρησης προς τα EBITDA του 2028.
Παρότι η αποτίμηση ενσωματώνει σημαντικό premium έναντι των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου καλωδίων, εκτιμάται ότι δικαιολογείται όχι μόνο από τις ανταγωνιστικές προοπτικές αύξησης των κερδών της Cenergy, αλλά και από τις υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου, τη σημαντικά βελτιωμένη ορατότητα του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών και την ενίσχυση της παραγωγής ταμειακών ροών καθώς ολοκληρώνεται ο τρέχων επενδυτικός κύκλος.
Επιπλέον, η αυξανόμενη συμμετοχή έργων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στους τομείς της υψηλής και υπερυψηλής τάσης, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάπτυξη της μονάδας στο Μέριλαντ, αναμένεται να ενισχύσει τη διατηρησιμότητα των κερδών και των ταμειακών ροών πέρα από τον χρονικό ορίζοντα των υφιστάμενων προβλέψεων.
Το μοντέλο αποτίμησης διατηρεί το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (WACC) στο 8% και τον ρυθμό ανάπτυξης διηνεκούς διάρκειας στο 2%. Οι παραδοχές αυτές αντανακλούν την αυξημένη εμπιστοσύνη στη διατήρηση των αποδόσεων και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, με βασικούς μοχλούς τις διαρθρωτικές τάσεις εξηλεκτρισμού και τις επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα.
www.worldenergynews.gr






