Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΔΕΗΑΝ: Οχτώ αιτήσεις στην ΡΑΕ για αδειοδοτήσεις έργων αποθήκευσης 1 GW

ΔΕΗΑΝ: Οχτώ αιτήσεις στην ΡΑΕ για αδειοδοτήσεις έργων αποθήκευσης 1 GW
H αποθηκευόμενη ενέργεια θα ανέρχεται στις 3 GWh με στόχο η ΔΕΗΑΝ να καταστεί leader του κλάδου
Σε κατάθεση 8 αιτήσεων στην ΡΑΕ έχει προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργα αδειοδότησης αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 1GW ονομαστικής ισχύος.
Η δυναμικότητα αυτή εξασφαλίζει αποθηκευόμενη ενέργεια ύψους 3GWh
Oι επενδύσεις αυτές θα γίνουν στην Δυτική Μακεδονία κυρίως και στην Μεγαλόπολη, τις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές.
Στην παρούσα φάση αναμένεται το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, το οποίο ακόμα δεν έχει προετοιμαστεί και ολοκληρωθεί, για να προσδιοριιστεί η ακριβής δομή των επενδύσεων.
Από την πλευρά της η ΔΕΗΑΝ προχωρά τους σχεδιασμούς της, λαμβάνοντας υπόψη την ευστάθεια και ευαισθησία του δικτύου της μητρικής.

Επένδυση 500 - 700 εκατ ευρώ

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει και την ταχύτητα και αποφασιστικότητα με την οποία η δίοκηση της ΔΕΗ είναι προσηλωμένη να υλοποιήσει την στροφή στην πράσινη εταιρία, αλλά και να εισέλθει εγκαίρως στην τεχνολογία της αποθήκευσης, που θα είναι και καθοριστική για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών αλλά και της αξιοποίησης του υδρογόνου στην επόμενη φάση.
Η επένδυση εκτιμάται στα 500-700 εκατ ευρώ και αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, που θα υπερβεί τα 3 δισ για να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός της της εταιρίας σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα προχωρήσει μόνη της στην επένδυση, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας των μπαταριών θα έχει ωριμάσει στην φάση της υλοποίησης.
Έτσι η ΔΕΗΑΝ μετά την συμφωνία με την RWE και την πρόβλεψη για χαρτοφυλάκιο 1GW στις ΑΠΕ, θέτει στο 1GW και τον πήχυ της αποθήκευσης, αποτελώντας το όχημα ανάπτυξης και στροφής της ΔΕΗ στις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες με υψηλές προδιαγραφές.

Η αξιοποίηση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Η μάχη με τον χρόνο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη και μάλιστα η δίοκηση της ΔΕΗΑΝ υπό τον κ. Κ.Μαύρο σπεύδει να κινηθεί την ώρα, που αναμένονται οι προσφορές των funds για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμήσεις φέρνουν το νούμερο αυτό περί τα 1,2- 1,5 δισ καθαρά, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ βαρύνεται και με δάνεια 1,5 δισ. Όπως έχει καταγραφεί το νούμερο αυτό θα χρηματοδοτήσει την στροφή στις ΑΠΕ.
Η επένδυση στην αποθήκευση είναι μια κούρσα τεχνολογίας με τον χρόνο, όπου οι βασικοί παίκτες της ενέργειας στην Ελλάδα έχουν ήδη  ξεκινήσει τον μαραθώνιο.
Η Sunlight, η Μυτιληναίος, ο ΑΔΜΗΕ, ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ αλλά και μεγάλες διεθνείς εταιρίες που έρχονται στην ελληνική αγορά έχουν στρέψει την ανάπτυξή τους σε αυτήν την κατεύθυνση και τούτο γιατί οι ανταγωνιστικές ΑΠΕ θα απαιτήσουν την αποθήκευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης