Περιβάλλον

Γιατί η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα εισάγουν άμμο από την Αυστραλία παρά τις απέραντες ερήμους τους;

Γιατί η Σαουδική Αραβία και τα  Εμιράτα εισάγουν άμμο από την Αυστραλία παρά τις απέραντες ερήμους τους;
Καθώς οι χώρες αυτές υλοποιούν φιλόδοξα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ζήτηση για κατάλληλη άμμο κατασκευών αυξάνεται, αναδεικνύοντας ένα ευρύτερο παγκόσμιο ζήτημα εξάρτησης από πόρους και σπανιότητας 
Οι χώρες του Κόλπου, και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνουν τις εισαγωγές άμμου από χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και το Βέλγιο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τεράστιες ερημικές εκτάσεις.

Το φαινομενικά παράδοξο αυτό φαινόμενο εξηγείται από τις αυστηρές απαιτήσεις της σύγχρονης οικοδομής, καθώς η λεία και στρογγυλεμένη άμμος της ερήμου δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την παραγωγή ανθεκτικού σκυροδέματος.

Καθώς οι χώρες αυτές υλοποιούν φιλόδοξα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ζήτηση για κατάλληλη άμμο κατασκευών αυξάνεται, αναδεικνύοντας ένα ευρύτερο παγκόσμιο ζήτημα εξάρτησης από πόρους και σπανιότητας.
 
Η άμμος της ερήμου, αν και άφθονη σε περιοχές όπως η Σαουδική Αραβία, δεν είναι κατάλληλη για την παραγωγή σκυροδέματος. Οι κόκκοι της είναι συνήθως υπερβολικά λείοι και στρογγυλοί λόγω της μακροχρόνιας διάβρωσης από τον άνεμο, γεγονός που μειώνει την ικανότητά τους να συνδέονται αποτελεσματικά στο μείγμα. Το σκυρόδεμα απαιτεί τσιμέντο, νερό και αδρανή υλικά, με τα τελευταία να προσδίδουν όγκο και αντοχή. Τα αδρανή πρέπει να έχουν γωνιώδη και τραχιά υφή, κάτι που απουσιάζει από την άμμο της ερήμου, καθιστώντας την ακατάλληλη για κατασκευαστική χρήση.
 
Η παγκόσμια βιομηχανία τσιμέντου, η οποία ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των εκπομπών άνθρακα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υψηλής ποιότητας αδρανή. Η φυσική άμμος που χρησιμοποιείται στο σκυρόδεμα προέρχεται κυρίως από κοίτες ποταμών, λίμνες και θαλάσσιες περιοχές, όπου οι κόκκοι έχουν φυσικά γωνιώδη και τραχιά χαρακτηριστικά. Παρά τη φαινομενική αφθονία της άμμου στις ερήμους, οι ιδιότητές της δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κατασκευής.
 
Η Αυστραλία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς εξαγωγείς υψηλής ποιότητας πυριτικής και κατασκευαστικής άμμου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές άμμου το 2023. Με συνολική αξία εξαγωγών 273 εκατ. δολαρίων, η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε σε σημαντικό εισαγωγέα, αγοράζοντας φυσική άμμο κατάλληλη για κατασκευές αξίας περίπου 140.000 δολαρίων από την Αυστραλία. Η εξάρτηση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του βασιλείου να τηρήσει τα αυστηρά πρότυπα υλικών που απαιτούνται για κολοσσιαία έργα υποδομής, όπως το NEOM και το Red Sea Project.
 
Τα μεγαλεπήβολα αυτά έργα απαιτούν τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος και υλικά υψηλών προδιαγραφών που η άμμος της ερήμου δεν μπορεί να προσφέρει. Η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει ενταθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή ανάγκη για ανώτερα κατασκευαστικά υλικά προκειμένου να στηριχθεί η αστικοποίηση της Σαουδικής Αραβίας.
 
Η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς και άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Στα ΗΑΕ, και ιδιαίτερα στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, η εισαγωγή άμμου κατασκευών από το εξωτερικό υπήρξε κρίσιμη για τη ραγδαία αστική ανάπτυξη. Εμβληματικά έργα, όπως ο Burj Khalifa ύψους 828 μέτρων, απαίτησαν τεράστιες ποσότητες υλικών που πληρούσαν αυστηρές μηχανικές προδιαγραφές.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το τεχνητό νησί Palm Jumeirah, η κατασκευή του οποίου κατανάλωσε 186,5 εκατ. κυβικά μέτρα θαλάσσιας άμμου, εξαντλώντας σε μεγάλο βαθμό τα τοπικά αποθέματα. Καθώς η αστικοποίηση στη Μέση Ανατολή επιταχύνεται, η ζήτηση για άμμο κατασκευών αυξάνεται, αναγκάζοντας τις χώρες να αναζητούν βιώσιμες λύσεις, παραμένοντας ωστόσο βραχυπρόθεσμα εξαρτημένες από τις εισαγωγές.
 
Η πρωτοβουλία Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας πέρα από το πετρέλαιο, οδηγεί σε εκτεταμένες αναπτυξιακές επενδύσεις. Έργα όπως η πόλη NEOM ύψους 500 δισ. δολαρίων και το αστικό εγχείρημα The Line απαιτούν εξειδικευμένα δομικά υλικά που συμμορφώνονται με διεθνή πρότυπα. Η εισαγωγή βιομηχανικής ποιότητας άμμου έχει καταστεί αναγκαία για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των σύγχρονων υποδομών και τουριστικών προορισμών.
 
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κρίση άμμου, όπως επισημαίνει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύει την ανάγκη αντιμετώπισης της σπανιότητας του πόρου. Η ανεξέλεγκτη εξόρυξη έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ωθώντας ορισμένες χώρες να επενδύσουν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η τεχνητή άμμος και τα ανακυκλωμένα δομικά υλικά. Αν και η Σαουδική Αραβία εξετάζει τέτοιες επιλογές, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τη μείωση των εισαγωγών άμμου, με τις εξελίξεις στην επιστήμη των υλικών να θεωρούνται καθοριστικές για τη μελλοντική μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης