Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις απειλές, ενώ η Ουάσινγκτον έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τον πρόεδρο
Οι ΗΠΑ έλαβαν αρκετές προειδοποιήσεις από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ότι το Ιράν σκόπευε να δολοφονήσει τον πρόεδρο Donald Trump, μεταξύ άλλων πριν από μια μυστική επιχείρηση παραπλάνησης με το Air Force One στην Τουρκία, τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα, σύμφωνα με έναν εν ενεργεία Αμερικανό αξιωματούχο και δύο πρώην αξιωματούχους.
Οι προειδοποιήσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν απευθείας από Ισραηλινούς αξιωματούχους σε ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, περιλάμβαναν πιθανά σχέδια για να πυροβοληθεί ο Trump από ελεύθερο σκοπευτή ή για να στρατολογηθεί κάποιος ώστε να του επιτεθεί με μαχαίρι σε μια μεγάλη δημόσια εκδήλωση, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πληροφορίες άρχισαν να φτάνουν ενόψει του 12ήμερου πολέμου τον Ιούνιο του 2025 και εντάθηκαν πριν από την απόφαση των ΗΠΑ να εισέλθουν στον πόλεμο στο Ιράν τον Φεβρουάριο, ανέφεραν οι πηγές.
Η πιο λεπτομερής προειδοποίηση ήρθε ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον Ιούλιο, δήλωσαν ο Αμερικανός αξιωματούχος και το άλλο πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο για πληροφορίες που έδειχναν ότι το Ιράν ενδέχεται να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Trump, πιθανώς με πύραυλο που εκτοξεύεται από τον ώμο, ενώ εκείνος ταξίδευε με το Air Force One για τη σύνοδο κορυφής, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Η αμερικανική κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά εδώ και καιρό ότι το Ιράν θέλει να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Qassem Soleimani από τον Trump το 2020.
Ωστόσο, η Central Intelligence Agency δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει ορισμένες από τις συγκεκριμένες απειλές κατά της ζωής του Trump που κοινοποιήθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών από τις αρχές του περασμένου έτους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Στην περίπτωση του επεισοδίου με το ΝΑΤΟ, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι και οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν διέθεταν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισραηλινό ισχυρισμό σχετικά με την απειλή κατά της ζωής του Trump, εκτίμηση την οποία η χώρα υποδοχής μοιράστηκε με τους Αμερικανούς.
Παρά την έλλειψη επιβεβαίωσης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και η Secret Service έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό των απειλών, από υπερβολική προφύλαξη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοφανούς επιχείρησης παραπλάνησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Τουρκία, η οποία περιλάμβανε τη μεταφορά του Trump από το Air Force One σε διαφορετικό αεροσκάφος για την πτήση του εκτός της χώρας.
Η επιρροή που ασκεί το Ισραήλ στις ΗΠΑ
Το επεισόδιο αυτό αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης Trump σχετικά με το Ιράν, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων με την Τεχεράνη - και ευρύτερης διαφωνίας μεταξύ των αμερικανικών και ισραηλινών εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τη συνολική απειλή από το Ιράν.
Νωρίτερα φέτος, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν ότι το Ιράν δεν κατασκεύαζε ενεργά πυρηνικό όπλο, ακόμη και όταν το Ισραήλ υποστήριζε ότι η Τεχεράνη συνιστούσε επείγουσα απειλή.
Παρά τις αναφορές της αμερικανικής κοινότητας υπηρεσιών πληροφοριών, ο Trump προχώρησε σε επιθέσεις στο Ιράν τον Φεβρουάριο.
Ο Trump έλαβε επίσης υπόψη πληροφορίες που κοινοποίησε το Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει, πριν εξαπολύσει τη στρατιωτική εκστρατεία, είχε μεταδώσει προηγουμένως το Reuters.
Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας αμφισβήτησε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες πληροφοριών του για να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν.
«Οι ίδιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική μέσω υποτιθέμενης ανταλλαγής πληροφοριών θα κατηγορούσαν εξίσου εύκολα το Ισραήλ ότι αποκρύπτει κρίσιμες πληροφορίες εάν αυτό εξυπηρετούσε τη δική τους ατζέντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο εκπρόσωπος της Secret Service Anthony Guglielmi αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δήλωσε ότι η υπηρεσία παραμένει επικεντρωμένη στην ασφάλεια του Trump, εν μέσω πρόσφατων απόπειρων δολοφονίας και αύξησης των απειλών κατά του προέδρου.
«Η Secret Service των ΗΠΑ αναλύει συνεχώς ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για να καθοδηγεί σε πραγματικό χρόνο και σε κάθε τοποθεσία που ασφαλίζουμε τις επιχειρήσεις προστασίας μας», δήλωσε.
Στενή συμμαχία
Οι ΗΠΑ βασίζονται εδώ και καιρό σε μεγάλο βαθμό στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ιράν.
Ο εν ενεργεία και οι πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές πληροφορίες για το Ιράν διαβιβάζονται συνήθως στη CIA ή στην National Security Agency μέσω επίσημων διαύλων και στη συνέχεια αναλύονται, ανέφεραν δύο πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συχνά δεν μπορούν να επαληθεύσουν τις ισραηλινές πληροφορίες, αλλά χρησιμοποιούν άλλες μορφές πληροφόρησης για να κρίνουν την αυθεντικότητα και την ακρίβειά τους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των δύο αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράν, η CIA εκτίμησε ότι είχε «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» σχετικά με τις ισραηλινές πληροφορίες για τις απειλές που προέρχονταν από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σχεδίων για τη δολοφονία του Trump, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο και ένα ακόμη πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διανεμηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει.
Δύο από τους πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους περιέγραψαν στο Reuters αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επικοινώνησαν με τον Λευκό Οίκο, μεταξύ άλλων και στην Αίθουσα Καταστάσεων, για να ενημερώσουν απευθείας ανώτερους αξιωματούχους του Trump σχετικά με ιρανικές απειλές.
Η απευθείας αυτή επικοινωνία έρχεται εν μέσω κατάρρευσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο εσωτερικό της κυβέρνησης Trump.
Πέρυσι, εν μέσω αυξημένης έντασης με το Office of the Director of National Intelligence, η CIA σταμάτησε να εργάζεται σε κοινές εκτιμήσεις με το National Intelligence Council, ανέφεραν οι πρώην αξιωματούχοι.
Το συμβούλιο αποτελεί την επίλεκτη αναλυτική ομάδα της αμερικανικής κοινότητας υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία εποπτεύεται από το ODNI και συντάσσει εκθέσεις που αποτυπώνουν την άποψη της ευρύτερης κοινότητας υπηρεσιών πληροφοριών, με τη CIA να αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεισφέροντα στις εκτιμήσεις της.
Οι λιγότερες πρόσφατες εκτιμήσεις του NIC για το Ιράν οφείλονται εν μέρει στις πρόσφατες απολύσεις στο ODNI, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι και ένα ακόμη πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
www.worldenergynews.gr






