Στις στενές σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στην ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οι σχέσεις με τον Τραμπ
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του «πολύτιμο φίλο» και υποστήριξε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις.
«Με τη συμβολή του ειλικρινούς και εξαιρετικού διαλόγου που έχουμε με τον πολύτιμο φίλο μου, πρόεδρο Τραμπ, έχουμε σημειώσει και συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μετά τη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον πέρυσι, η επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο επιβεβαίωσε και ενίσχυσε, με τον πλέον σαφή τρόπο, τις βαθιά ριζωμένες συμμαχικές μας σχέσεις, δίνοντάς τους νέα πνοή».
Οι δύο πλευρές επιδιώκουν μέσα από τις επαφές τους να ανοίξουν «την πόρτα για τον δεύτερο αιώνα των σχέσεών μας», ενώ παράλληλα εργάζονται για απτή πρόοδο σε σειρά ζητημάτων.
Η αμυντική βιομηχανία
«Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τομείς της εταιρικής μας σχέσης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι επιβεβλημένη», ανέφερε.
Ο Ερντογάν υποστήριξε, ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Τουρκία, χάρη στα άλματα και στις πρωτοβουλίες που έχει πραγματοποιήσει, έχει πλέον καταστεί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας ένας περιζήτητος εταίρος, όχι μόνο στην περιοχή της αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε.
Τα αγκάθια της σχέσης ΗΠΑ- Τουρκίας
Στα «αγκάθια» που υπάρχουν στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, μιλώντας στο CNN Türk. Αναφορικά με το ζήτημα των S-400, επισήμανε ότι η χρήση ρωσικών συστημάτων είναι ασύμβατη με τα αμερικανικά, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο εξετάζει τρόπους επίλυσης, είτε μέσω πώλησης είτε μέσω μεταφοράς του συστήματος, τονίζοντας πως «κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση».
Για τα μαχητικά F-35, υποβάθμισε τη σημασία τους για την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν το σημαντικότερο όπλο που χρειάζεται χάρη στην πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Η Τουρκία διαθέτει μια ισχυρή, αυτάρκη αμυντική βιομηχανία ανεξάρτητα από τα F-35. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αεριωθούμενα με κινητήρα KAAN το αποδεικνύουν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπάρακ.
Τα F-16
Στις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 επιστρέφει η Τουρκία, σύμφωνα με το Al-Monitor, καθώς η καθυστέρηση στην επανένταξή της στο πρόγραμμα των F-35 διαμορφώνει νέα δεδομένα για τον σχεδιασμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
www.worldenergynews.gr






