ACER: Σχεδόν αδύνατη η τυποποίηση των PPA πανευρωπαϊκά - Ποιές είναι οι συνθήκες που άλλαξαν

ACER: Σχεδόν αδύνατη η τυποποίηση των PPA πανευρωπαϊκά - Ποιές είναι οι συνθήκες που άλλαξαν
Τα διαφορετικά προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ, αιολικά, φωτοβολταϊκά ή υβριδικά, δυσκολεύουν σημαντικά την τυποποίηση των συμφωνιών
Πανευρωπαϊκά φαίνεται είναι τα προβλήματα που σχετίζονται τα PPAs παρά το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά από την πλευρά των παραγωγών ΑΠΕ διατυπώνεται η άποψη πως οι φόβοι που εκφράζονται από τους μεγάλους καταναλωτές είναι υπερβολικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής της Αγοράς Ενέργειας, ΑCER, που έχει αναλάβει να τυποποιήσει τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας πράσινης ενέργειας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αβεβαιότητας για το μέλλον τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές τεχνολογίες πράσινης ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στον ACER να καταρτίσει ένα είδος προ-τυποποιημένων συμβάσεων ΡΡΑs, προκειμένου να διευκολύνει κυρίως τους μικρότερους καταναλωτές ηλεκτρισμού να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες. Τα PPAs μαζί με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά  CFD είναι τα δύο εργαλεία που προωθεί η Κομισιόν για τη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό ο ACER αποκτά κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια τυποποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς PPAs. Ο φορέας, έχει ήδη αρχίσει να αναζητά εμπειρογνώμονες και ειδικούς προκειμένου να συστήσει μία Επιτροπή για το όλο θέμα, το οποίο αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολο.

Δεδομένα ρευστών συνθηκών

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει πως οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ενός ΡΡΑ διαρκούν πολλούς μήνες και συχνά αποτυγχάνουν. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι μεγάλες μεταβολές στην ενεργειακή αγορά έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα, καθιστώντας την τυποποίηση σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με ορισμένους από τους παίκτες στην αγορά.

Τα PPAs εξασφαλίζουν για μία δεκαετία σταθερή τιμή πράσινης ενέργειας για τον καταναλωτή, καθώς και σταθερή αμοιβή με εξασφαλισμένη την απορρόφηση της ποσότητας ενέργειας που έχει συμβολαιοποιηθεί για τον παραγωγό. Ωστόσο πολλά είναι αυτά που μπορούν να συμβούν μέσα σε μία δεκαετία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, με συνεχείς γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Η μεγάλη πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού, μετά τα ρεκόρ της ενεργειακής κρίσης, έχει οδηγήσει πολλές εταιρίες που είχαν υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις το 2023 να αναρωτιούνται σήμερα αν θα ήταν προτιμότερη η προμήθεια ρεύματος σε τιμή αγοράς, αφού πολλές φορές η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από τη τιμή στο συμβόλαιο ΡΡΑ. Αυτή είναι η μία παράμετρος του προβλήματος, που καθιστά επιφυλακτικούς πολλούς δυνητικούς αγοραστές.

Tα βασικά εμπόδια

Υπάρχουν όμως και άλλες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο ACER όσον αφορά στην τυποποίηση των συμβολαίων αυτών, προβλήματα που δεν αφορούν στην τιμή (δεδομένου ότι αυτή δεν θα περιλαμβάνεται στο προτυποποιημένο συμβόλαιο καθώς αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του πωλητή- παραγωγού και του καταναλωτή- αγοραστή.

Τα διαφορετικά προφίλ παραγωγής των ΑΠΕ, αιολικά, φωτοβολταϊκά ή υβριδικά, δυσκολεύουν σημαντικά την τυποποίηση των συμφωνιών, δεδομένου του μοναδικού χαρακτήρα των καιρικών συνθηκών σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη τοποθεσία. Εξίσου “μοναδικά” μπορεί να είναι και τα προφίλ κατανάλωσης των αγοραστών, πράγμα που καθιστά εξαιρετικά πολύπλοκη ως και αδύνατη, την εναρμόνιση τόσων διαφορετικών περιστάσεων, ώστε να καταρτιστεί ένα τυποποιημένο συμβόλαιο, με πολλούς ειδικούς, ιδιαίτερα από χώρες με εμπειρία στα ΡΡΑ, να υποστηρίζουν ότι η τυποποίηση των μακροπρόθεσμων PPA έχει δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και μέχρι στιγμής υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν λειτουργεί.

Αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Afry, παρότι αναγνωρίζουν τη σημασία των τυποποιημένων συμβολαίων, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να ήταν ιδανικά, εκτιμούν ότι η ρευστότητα, η ανάγκη εξασφαλίσεων και ο συγχρονισμός είναι όλα βασικά εμπόδια – προκλήσεις που επιδεινώθηκαν από τον ρυθμό των αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης