Έκθεση της McKinsey and Company, αναφέρει ότι η σχετική ευκολία κατασκευής ηλιακών έργων σημαίνει ότι η Αμερική και η «γηραιά ήπειρος» μπορούν να έχουν ανάπτυξη στο τέλος της δεκαετίας, παρά τα τρέχοντα κενά στα δίκτυα
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι πιθανό να πετύχουν τους στόχους τους για την ηλιακή ενέργεια για το 2030, παρά το γεγονός ότι τα τρέχοντα δίκτυα έργων είναι μικρότεροι από τους στόχους τους στο τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey and Company (παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης).
Η έκθεση έχει τίτλο: «Παρακολούθηση της ενεργειακής μετάβασης: πού βρισκόμαστε τώρα;».
Αναλύει την πορεία των τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής και συσσωρευτικής ενέργειας (BESS) προς τους στόχους ανάπτυξης του 2030 που έχουν θέσει η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ-27, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη.
Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ απέχουν επί του παρόντος περίπου 254 GW από τον στόχο τους για το 2030.
Η Ευρώπη απέχει περίπου 275 GW.
Αντίθετα, η Κίνα έχει ήδη υπερδιπλασιάσει το στόχο της για το 2030.
Πιθανότητα εύρεσης πρόσθετης χωρητικότητας
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν διαθέτουν επαρκή ανακοινωθείσα χωρητικότητα για να πετύχουν τους στόχους τους για το 2030, κατά περίπου 205 GW και 181 GW αντίστοιχα, η ανάλυση της McKinsey αναφέρει ότι είναι πιθανό να βρουν αυτήν την πρόσθετη χωρητικότητα και να φτάσουν τα όρια του τέλους της δεκαετίας χάρη στην ευκολία ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας.
«Ενώ είναι ευκολότερο να παρακολουθείται η ανάπτυξη έργων για άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η ορατότητα των δεδομένων για την ηλιακή ενέργεια είναι πιο περιορισμένη λόγω της ατομικής χρήσης των νοικοκυριών και της ευκολίας ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει οικιακή ηλιακή ενέργεια σε δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η ανακοινωθείσα χωρητικότητα μπορεί να υποτιμηθεί σε αυτήν την ανάλυση», εξηγεί η έκθεση της McKinsey.
Ο Diego Hernandez Diaz (συνεργάτης της McKinsey), δήλωσε στο pv-magazine.com ότι «ενώ οι βασικές αγορές θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, περαιτέρω αύξηση της ζήτησης θα σημειωθεί και σε λιγότερο κορεσμένες βασικές αγορές όπως η Πολωνία».
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι αυτή η τροχιά ανάπτυξης δεν είναι εγγυημένη, αναφέροντας τους κινδύνους της αλυσίδας εφοδιασμού, τους δασμούς, την μετατόπιση της πολιτικής εστίασης και την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα ως παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο.
Ο Hernandez Diaz πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα υπάρξει επίδραση από τη μετατόπιση της ρύθμισης σε όλους τους τομείς.
Όπως είπε «Όλες οι μεγάλες γεωγραφικές περιοχές που καλύπτονται στην έκθεση έχουν τα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την αυξητική ανάπτυξη περαιτέρω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ραγδαία ανάπτυξη σε Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο αγωγός του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) αναπτύσσεται ραγδαία σε όλη την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά παραμένει πίσω από αυτό που χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων του 2030.
Η McKinsey εκτιμά ότι απαιτούνται περίπου 123 GW επιπλέον στην Κίνα, 154 GW στις ΗΠΑ και 221 GW στην Ευρώπη.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το BESS παραμένει το κυρίαρχο ερωτηματικό.
Παρόλα αυτά μπορεί να τοποθετηθεί, να αδειοδοτηθεί, να κατασκευαστεί και να διασυνδεθεί πολύ πιο γρήγορα από τεχνολογίες όπως η πυρηνική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, με τη δέσμευση, την αξιοποίηση και την αποθήκευση άνθρακα (CCUS) να συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια.
Αιτία ταχείας επιτάχυνσης εγκατάστασης BESS
Η έκθεση αποδίδει την ταχεία επιτάχυνση της εγκατάστασης BESS σε μια θετική επιχειρηματική περίπτωση τόσο για τους μεγάλης κλίμακας φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τα νοικοκυριά, όταν συνδυάζεται με την ηλιακή ενέργεια.
«Η εξισορρόπηση φορτίου γίνεται επίσης μια δημοφιλής πηγή εσόδων για τους φορείς εκμετάλλευσης μπαταριών.
Ο σχεδιασμός και η ενσωμάτωση του BESS με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών για το 2030», προσθέτει η έκθεση.
Χρήστος Παπαθεοφάνους
www.worldenergynews.gr






