Η ΔΕΗ αναπτύσσει ραγδαία το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, με την εγκατεστημένη ισχύ να αυξάνεται από 4,7 GW το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε 6,4 GW στα τέλη Σεπτεμβρίου 2025. Στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές 12,7 GW έως το 2028
Στην ενσωμάτωση μπαταριών σε υφιστάμενα αιολικά πάρκα που διαθέτει στη Ρουμανία στρέφει το ενδιαφέρον της η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ρουμανίας, χρηματοδοτούμενη και από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της χώρας (Modernization Fund).
Έτσι, πρόσφατα η εταιρία (PPC Renewables Romania), που αποτελεί και τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρουμανία, ανακοίνωσε την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) δυναμικότητας 13,5 MW ή 27 MWh στο αιολικό πάρκο Topolog (Gebeleisis).
Το έργο έχει συνολική αξία περίπου 6 εκατ. ευρώ (29,8 εκατ. λέι), εκ των οποίων περίπου 1 εκατ. ευρώ (4,9 εκατ. λέι) θα προέλθουν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.
Το έργο εντάσσεται στη στρατηγική της ΔΕΗ να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έργα αποθήκευσης που μπορούν να συμβάλουν ενεργά στη σταθερότητα του συστήματος, μέσω του προβλέψιμου προφίλ παραγωγής που διασφαλίζεται από την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.
Διπλάσια η ισχύς της ΔΕΗ στη Ρουμανία τα τελευταία δύο χρόνια
Διπλάσια η ισχύς της ΔΕΗ στη Ρουμανία τα τελευταία δύο χρόνια
Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία διπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στη Ρουμανία, με στόχο να φτάσει τα 2 GW στα τέλη του 2026. Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2025, η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς των 1.561 MW της ΔΕΗ στη Ρουμανία επιμερίζεται σε 76% αιολικά και 22% φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή τους αντιστοιχεί σε 2.175 GWh, προερχόμενη κατά 93% από αιολικά, 6% φωτοβολταϊκά και 1% άλλες τεχνολογίες.
Το νέο έργο εγκατάστασης μπαταριών βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Περιφέρεια, UAT Topolog, της Ρουμανίας. Το αιολικό πάρκο Topolog αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες, 5 εκ των οποίων είναι ισχύος 3 MW και 6 ισχύος 2 MW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 27 MW.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις ανεμογεννήτριες τους επιτρέπει να λειτουργούν ακόμη και όταν ο άνεμος δεν φτάνει στις βέλτιστες τιμές, αν και η περιοχή Topolog θεωρείται υψηλού αιολικού δυναμικού.
Εκτός από την ανάπτυξη του συστήματος αποθήκευσης, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των απαραίτητων στοιχείων υποδομής, τη διευθέτηση δρόμων εκμετάλλευσης, πρόσβασης και περίφραξης, την εφαρμογή συστημάτων φωτισμού ασφαλείας και παρακολούθησης, καθώς και τον χώρο που έχει διαμορφωθεί για λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια, καθώς και την οργάνωση του εργοταξίου.
Πριν από λίγο διάστημα, η PPC Renewables Romania, θυγατρική της ΔΕΗ, είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός ακόμη συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες χωρητικότητας 60,12 MWh εντός του αιολικού πάρκου Sălbatica 1.
Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 13,7 εκατ ευρώ (68,2 εκατ. λέι), εκ των οποίων ποσό περίπου 2 εκατ ευρώ (9,87 εκατ. λέι) θα προέλθουν επίσης από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού.
Και τα δυο έργα αποτελούν μέρος του σχεδίου της PPC Renewables Romania για την επέκταση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έργα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του ελλείμματος παραγωγικής ικανότητας στη Ρουμανία και στη σταθερότητα του συστήματος, μέσω του προβλέψιμου προφίλ παραγωγής που διασφαλίζεται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.
Πηνελόπη Μητρούλια
www.worldenergynews.gr






