AD

Η ανεπαρκής ανάπτυξη δικτύων απειλεί τους στόχους ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας (Montel)

Η ανεπαρκής ανάπτυξη δικτύων απειλεί τους στόχους ηλιακής ενέργειας της Γερμανίας (Montel)
Η Γερμανία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας 215 GW έως το 2030, έναντι 121 GW στο τέλος Μαρτίου, με περίπου το ένα τρίτο της σημερινής δυναμικότητας να αφορά έργα επί εδάφους και το υπόλοιπο εγκαταστάσεις σε στέγες 
Η προτεραιοποίηση μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας έναντι εγκαταστάσεων σε στέγες, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που μίλησαν στο Montel.
 
Όπως σημείωσε ο αναλυτής της Montel Energy Brainpool, Γιούρι Σβάρτς, δεν διαφαίνεται ουσιαστική φιλοδοξία για την ανάπτυξη των δικτύων με στόχο την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, επισημαίνοντας ότι πολλά έργα φωτοβολταϊκών πάρκων καθυστερούν καθώς τα τοπικά δίκτυα διανομής απαιτούν ενίσχυση ή επέκταση πριν μπορέσουν να συνδεθούν νέες εγκαταστάσεις.
 
Η έλλειψη ανάπτυξης δικτύων αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τη μαζική εξάπλωση μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα, με την κυβέρνηση να αυξάνει τη δυναμικότητα των δικτύων μόνο όταν προκύπτει ανάγκη αντί να σχεδιάζει εκ των προτέρων, κάτι που περιορίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και παρατείνει τον χρόνο αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Κατά τον ίδιο, αυτή η πρακτική ενέχει τον κίνδυνο επιλογής εύκολων λύσεων και μετάθεσης δύσκολων και πολιτικά κοστοβόρων αποφάσεων στις επόμενες κυβερνήσεις.
 
Η Γερμανία στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας 215 GW έως το 2030, έναντι 121 GW στο τέλος Μαρτίου, με περίπου το ένα τρίτο της σημερινής δυναμικότητας να αφορά έργα επί εδάφους και το υπόλοιπο εγκαταστάσεις σε στέγες.
 
Αντιδράσεις για τις επιδοτήσεις
 
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε τον Φεβρουάριο διαρροή πρότασης για την αναθεώρηση του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς προβλέπει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων για μικρής κλίμακας έργα, όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκά, υπέρ μεγαλύτερων εγκαταστάσεων σε ανοιχτές εκτάσεις.
 
Παρότι το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι προτάσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Φρανκ Βέτσελ ανέφερε σε συνέδριο ότι η έμφαση στα μεγάλα έργα παραμένει, υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται πλέον στα φωτοβολταϊκά στέγης αλλά σε έργα μεγάλης κλίμακας με υψηλότερες αποδόσεις και οικονομίες κλίμακας.
 
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας, η Γερμανία θα χρειαστεί να μετατρέψει περίπου 200.000 εκτάρια γης σε εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας έως το 2040 για να επιτύχει τους στόχους της, με εκτιμώμενη ισορροπία μεταξύ έργων σε στέγες και επί εδάφους, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της αγροτικής γης.
 
Παρά τις εκτιμήσεις για επαρκή διαθέσιμη έκταση, εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα έχουν ήδη ενταθεί σημαντικά, με την εγκατεστημένη ισχύ να φθάνει τα 17,5 GW το 2025, εκ των οποίων τα 8 GW αφορούν έργα επί εδάφους, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
 
Οικονομικά πλεονεκτήματα αλλά όχι μονοδιάστατη λύση
 
Η μεγάλη κλίμακα των έργων προσφέρει σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα, με κόστος παραγωγής μεταξύ 40 και 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 60 έως 140 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά στέγης, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τη σημασία των μικρότερων εγκαταστάσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην αξιοποίηση υφιστάμενων επιφανειών, ενισχύουν την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ και μειώνουν την πίεση στα δίκτυα.
 
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, στην πράξη απαιτείται συνδυασμός μεγάλων και μικρών έργων και όχι αντικατάσταση του ενός από το άλλο.
 
Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης
 
Εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός αργής επέκτασης των δικτύων και αλλαγών στο καθεστώς επιδοτήσεων, καθώς και προτάσεων για περιορισμό στήριξης σε περιοχές με υψηλό κορεσμό δικτύου, ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Σύμφωνα με την αγορά, μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση έργων, θέτοντας πρόσθετα εμπόδια στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης