Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ από 9 funds και μεταλλευτικές εταιρίες

Ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ από 9 funds και μεταλλευτικές εταιρίες

«Παράθυρο» για παράταση της διορίας των δύο διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας

 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ σε σχέση με αυτό που αναμενόταν αρχικά φαίνεται πιθανό να εκδηλωθεί, ενώ οι εργαζόμενοι στην υπό πώληση βιομηχανία, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη Real News είπε ότι “το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό από αυτό που περιμέναμε αρχικά”.

Σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 9 fund και μεταλλευτικές εταιρίες έχουν επιδείξει ένα πρώτο ενδιαφέρον στους δύο διακριτούς διαγωνισμούς για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής για την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς λήγει στις 8 Ιανουαρίου. Η ανάλογη προθεσμία στον δεύτερο διαγωνισμό, που έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι, λήγει στις 11η Ιανουαρίου.
Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί κάποια παράταση στις προθεσμίες αυτές.

Σημαντική άνοδος του νικελίου

Ας σημειωθεί ακόμα ότι οι τιμές του νικελίου έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ορισμένοι τύποι νικελίου - όχι σαν αυτό που παράγει η ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Mε τις τιμές νικελίου στα 17.000 δολ/ τόνο οι προϋποθέσεις είναι πολύ καλύτερες για τον διαγωνισμό καθώς η ζήτηση για το μέταλλο ανεβαίνει παγκοσμίως.
Το ρημπάουντ είναι σημαντικό καθώς είχε πέσει χαλημότερα από τα 12.000 δολ/τόνο τον περασμένο Απρίλιο .
Οι σημερινές τιμές είναι κοντά στα υψηλά 5ετίας δηλαδή στα 18 δολ/τόνο.
Tα προθεσμιακά συμβόλαια στο LME για τον Δεκέμβριο του 2021 δείχνουν 17.155 δολ/τόνο ενώ αυτά του Δεκεμβρίου 2022 δίνουν 17.334 δολ/τόνος.
Τα αποθέματα στους 246.654 τόνους.

Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι, που αντιδρούν στο όλο σχέδιο, ζητώντας τη διασφάλιση της λειτουργίας της εταιρίας και των θέσεων εργασίας, έχουν προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων.
Σήμερα το ΔΣ του σωματείου τους συνεδριάζει για την προκήρυξη νέας στάσης εργασίας.

 

 

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης