Η Κίνα περιορίζει τις αποστολές ορισμένων κρίσιμων ορυκτών προς την Ιαπωνία - Μια επιβράδυνση που πλήττει τις εταιρείες και προκαλεί εκκλήσεις προς την πρωθυπουργό Sanae Takaichi να βρει μια διπλωματική διέξοδο με το Πεκίνο (mining.com)
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει σταματήσει σχεδόν όλες τις προμήθειες ορισμένων μορφών βολφραμίου φέτος, ενώ οι ροές μαγνητών τον περασμένο μήνα έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2025, όταν οι αποστολές κατέρρευσαν καθώς η Κίνα εφάρμοσε παγκοσμίως το καθεστώς ελέγχου εξαγωγών της.
Η επιβράδυνση των αγαθών ξεκίνησε μετά την ενόχληση του Πεκίνου από δηλώσεις της Takaichi τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.
Οι περιορισμοί φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί ώστε να προκαλούν στοχευμένο πλήγμα στην Ιαπωνία χωρίς να κλιμακώνονται σε επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση από τις ΗΠΑ.
Αν και τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά όσο οι εκτεταμένοι κινεζικοί περιορισμοί που απείλησαν την ιαπωνική βιομηχανία το 2010, έχουν αναγκάσει τις εταιρείες να καταναλώσουν τα αποθέματά τους και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, φυσικά πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο Masayoshi Matsumoto, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sumitomo Electric Industries Ltd. - μεγάλος αγοραστής βολφραμίου - στο Bloomberg News τη Δευτέρα σε κλαδική έκθεση στο Πεκίνο.
«Αν αποκλειστούμε από την Κίνα, σίγουρα θα προκληθούν προβλήματα στη ιαπωνική μεταποίηση»
Η Takaichi δεν θέλει να συναντήσει τον πρόεδρο Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο λόγω απογοήτευσης για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η Κίνα εναντίον της, παρά την αυξανόμενη πίεση από τους περιορισμούς στις εξαγωγές, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
Και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συμμετάσχουν στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Σεντζέν, αν και δεν είναι σαφές αν το Πεκίνο θα δεχόταν μια τέτοια συνάντηση.
Ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Κίνα έχει ζητήσει επανειλημμένα συναντήσεις με αξιωματούχους του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών χωρίς επιτυχία φέτος, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες και ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν για ιδιωτικά θέματα.
Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας έχουν σχεδόν παγώσει φέτος, καθώς η Takaichi αρνείται να ανακαλέσει τις δηλώσεις της και η Κίνα περιορίζει το εμπόριο που εκτείνεται από τον τουρισμό έως τα θαλασσινά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλιο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Takaichi δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ιαπωνία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο με την Κίνα, προσθέτοντας ότι τέτοιες συνομιλίες πραγματοποιούνται σε «διάφορα επίπεδα».
Η δημόσια απάντηση του Τόκιο μέχρι στιγμής είναι η συμμετοχή σε δέσμευση των G7 για μείωση της εξάρτησης από οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα για τις σπάνιες γαίες σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 60% έως το 2030.
Πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, κατώτατες τιμές και εμπορικά μέτρα βρίσκονται επίσης υπό εξέταση, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας Satsuki Katayama.
Το ερώτημα είναι αν η Ιαπωνία μπορεί να καλύψει το άμεσο κενό εφοδιασμού ενώ ταυτόχρονα μειώνει περαιτέρω την εξάρτησή της.
Οι εξαγωγές ορισμένων βασικών ενδιάμεσων μορφών βολφραμίου - ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται σε εργαλεία ακριβείας για εργοστάσια αυτοκινήτων - έπεσαν στο μηδέν τον Ιανουάριο και δεν έχουν μεταβληθεί από τότε.
Οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία υττρίου, που χρησιμοποιείται σε οθόνες LED και εξοπλισμό ημιαγωγών, βρίσκονται σήμερα στο 1,13% του περσινού συνολικού όγκου.
Μια ευρεία κατηγορία χημικών σπάνιων γαιών που πιθανότατα περιλαμβάνει περιορισμένες βαριές σπάνιες γαίες, κρίσιμες για στρατιωτική παραγωγή, κατέγραψε τον χαμηλότερο κυλιόμενο τριμηνιαίο όγκο από το 2023 μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Οι κινεζικές εξαγωγές δυσπροσίου και τερβίου, που χρησιμοποιούνται από ιαπωνικές εταιρείες για την παραγωγή μαγνητών υψηλής απόδοσης για ηλεκτρικά οχήματα, βρίσκονται πλέον στο μηδέν για όλο το έτος.
Η τελευταία φορά που η Κίνα εξήγαγε οποιοδήποτε από τα δύο μέταλλα στον γείτονά της ήταν τον Οκτώβριο του 2025, λίγο πριν από τις δηλώσεις της Takaichi.
Τα μέτρα απέχουν πολύ από ένα καθολικό εμπάργκο και επηρεάζουν κυρίως ενδιάμεσες μορφές βολφραμίου και υττρίου.
Ορισμένες σπάνιες γαίες και βολφράμιο σε καθαρή μεταλλική μορφή συνεχίζουν να ρέουν, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι ελαφρές σπάνιες γαίες - που δεν υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών της Κίνας - δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαταραχές.
Η Ένωση Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας έστειλε αντιπροσωπεία στην Έκθεση Διεθνούς Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, δίνοντας ευκαιρία για δια ζώσης διάλογο με προμηθευτές.
Ο Gaku Hashimoto, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση με διαφορετική ομάδα.
Οι ροές βιομηχανικών ορυκτών προς την Ιαπωνία παρακολουθούνται στενότερα από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν το Πεκίνο δεσμεύτηκε να απαντήσει στις δηλώσεις της Takaichi σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ιαπωνίας σε έναν υποθετικό πόλεμο για την Ταϊβάν.
Τον Ιανουάριο, η Κίνα ενίσχυσε τους ελέγχους και την επιτήρηση των προϊόντων διπλής χρήσης - αγαθών με πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές - που αποστέλλονται προς τη γείτονά της.
Η ανακύκλωση ως απάντηση στο εμπάργκο
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες επεξεργασίας βολφραμίου - συμπεριλαμβανομένων των Sumitomo Electric και Mitsubishi Materials Corp. - έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις κινήσεις της Κίνας βασιζόμενες περισσότερο στην ανακύκλωση ως πρώτη ύλη.
Η Mitsubishi Materials βασίζεται σήμερα σε ανακυκλωμένο υλικό κατά περίπου 70%, με στόχο το 100% έως το 2030.
«Έχουμε βελτιώσει την τεχνολογία ανακύκλωσης», δήλωσε ο Matsumoto της Sumitomo Electric. «Η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία μας και αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εργοστάσια στον κόσμο».
Η ενίσχυση της χρήσης ανακυκλωμένου μετάλλου αποτελεί στρατηγική για τις ιαπωνικές εταιρείες μετά την κρίση του 2010, όταν η Κίνα επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς την Ιαπωνία.
Αυτό ώθησε το Τόκιο να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από το Πεκίνο, αλλά η έκθεση παραμένει.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της παγκόσμιας εξόρυξης σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες, σύμφωνα με τον IEA.
Η κυριαρχία της είναι ακόμη μεγαλύτερη στα στάδια επεξεργασίας και παραγωγής, καθώς ελέγχει πάνω από 90% της διύλισης και σχεδόν 95% της παραγωγής μαγνητών.
www.worldenergynews.gr






