Ενέργεια

Πετρέλαιο: Τα hedge funds ενίσχυσαν τις long θέσεις - Αδύναμη ανάκαμψη στο φυσικό αέριο

Πετρέλαιο: Τα hedge funds ενίσχυσαν τις long θέσεις - Αδύναμη ανάκαμψη στο φυσικό αέριο

Καθαρή θετική θέση 741 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου έως τις 29 Δεκεμβρίου του 2021

 

Σχετικά Άρθρα

Τα hedge funds ολοκλήρωσαν το 2020 με την πιο μεγάλη long θέση στο πετρέλαιο για 11 μήνες, αναμένοντας ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα επιτρέψουν στην κατανάλωση να επανέλθει στο φυσιολογική της φάση μέχρι το τέλος του 2021.

Μαζί με άλλους διαχειριστές χρημάτων, τα hedge funds συγκέντρωσαν μια καθαρή θετική θέση 741 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και προθεσμιακών πετρελαίου έως τις 29 Δεκεμβρίου τπυ 2021 σύμφωνα με το Reuters.

Οι θέσεις εξακολουθούσαν να μειώνονται από τα 950 εκατομμύρια βαρέλια στις αρχές του 2020, αλλά έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά των μόλις 280 εκατομμυρίων τον περασμένο Μάρτιο, όταν το πρώτο κύμα της επιδημίας μαινόταν και πολλές οικονομίες τέθηκαν σε lockdown.

Οι long θέσεις bullish ξεπέρασαν τις short bearish με αναλογία 5,30: 1, την υψηλότερη αναλογία από τον Ιανουάριο του 2020 και από το χαμηλό 1,92: 1 μόλις πρόσφατα στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι μεγάλες συγκεντρώσεις των θέσεων long ή short και των ακραίων δεικτών hedge funds προηγήθηκαν συνήθως μιας αντιστροφής στην τάση των τιμών.

Μειώθηκε η επιθετικότητα της ανάληψης κινδύνων

Υπάρχει ακόμη περιθώριο για την κοινότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων στην ανοδική τάση, αλλά η ισορροπία των κινδύνων έχει αρχίσει να μετατοπίζεται, με αυξημένη απειλή της εκκαθάρισης και νέων πωλήσεων που προκαλούν προσωρινή διόρθωση των τιμών. Οι θέσεις εμφανίζονται πιο «τεντωμένες» στη βενζίνη των ΗΠΑ (73ο-75ο εκατοστημόριο), NYMEX και ICE WTI (65-70ο) και Brent (57ο-74ο), αλλά λιγότερο στο πετρέλαιο ΗΠΑ (56ο-58ο) και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο (59-68ο) .

Ίσως αισθανόμενοι τις μεταβολές, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου έχουν μειώσει σταδιακά το ποσοστό κινήσεων αγοράς πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα διεθνή κεφάλαια έχουν αγοράσει συνολικά 385 εκατομμύρια βαρέλια τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, αλλά την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν αγορές μόλις 9 εκατομμυρίων βαρελιών, η μικρότερη προσθήκη μέχρι στιγμής.

Το ποσοστό αγοράς επιβραδύνθηκε προοδευτικά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχέια που δημοσιεύθηκαν από την ICE Futures Europe και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συναλλαγών των ΗΠΑ.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να αναμένουν ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα αποκαταστήσουν την κατανάλωση πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ ο ΟΠΕΚ + συνεχίζει να περιορίζει την παραγωγή, οδηγώντας σε συνεχή μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Όμως, οι κίνδυνοι επικεντρώνονται στο μειονέκτημα, από μια βραχυπρόθεσμη επανεμφάνιση του ιού, μια απροσδόκητα αργή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μια παρατεταμένη κάμψη του επιχειρηματικού κύκλου ή από μια πρόωρη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ +.

Ρημπάουντ στο φυσικό αέριο

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου ανέκαμψαν στα 2,7 δολ mmbtu ενόψει και των προγνώσεων για τα καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ.
Όμως δεν υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι η ζήτηση θα μπορέσει να κρατήσει υψηλά τις τιμές και μετά το νέο ρημπάουντ, θα ξαναδούμε πτώση.
Τα τρέχοντα επίπεδα στην ελληνική αγορά έχουν ενισχύσει την θέση της ΔΕΠΑ που κάνει χρήση των μακροχρονίων συμβολαίων της και του πλεονεκτήματος του αερίου αγωγών.
Μοναδικό ζήτημα στο οποίο κινείται προσεκτικά είναι οι ρήτρες take or pay όταν και ανάλογα με τις συνθήκες που θα ενεργοποιηθούν.
Σε κάθε περίπτωση το φυσικό άεριο δεν αναμένεται να γυρίσει από πλευρας τιμών σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 δολ/mmbtu, που το έφερε η κρίση του COVD, αλλά θα είναι δύσκολο να βρεθεί με διατηρισιμότητα πάνω από 3 δολ/mmbtu.

www.worldenergynews.gr









www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης