Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η ΔΕΗ διεκεδικεί επιτόκιο κάτω από 4% στο 5ετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ - Η επίσημη ανακοίνωση

Γιατί η ΔΕΗ διεκεδικεί επιτόκιο κάτω από 4% στο 5ετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ - Η επίσημη ανακοίνωση
Ποιές ιδιαιτερότητες έχει το Sustainability Linked Bond που εκδίδει η ΔΕΗ - Το Βιβλίο Προσφορών ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη (11/3)
Με την διασφάλιση του λαμβάνειν 1,2-1,5 δισ ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ προχωρά στην έκδοση ομολόγου 500 εκατ ευρώ, καθώς η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η δεύτερη φάση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ολοκληρώνεται επιτυχώς.
Η Goldman που είναι ανάδοχος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ανάδοχος και στην ομολογιακή έκδοση, άρα μπορεί να πληροφορήσει τους επενδυτές με το παραπάνω, τι ακριβώς μπορεί να έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ.
Άρα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μπορεί να βρεθεί αίφνης από τα 3,4 δισ κάτω από 2 δισ.
Η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης ήταν η επίτευξη των υψηλών EBITDA με γύρισμα στην κερδοφορία, η δεύτερη η τρέχουσα, με την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η τρίτη η έκδοση του ομολόγου για αναχρηματοδότηση και επενδύσεις.

Τι είναι το Sustainability - Linked Bond

Με το επενδυτικό πρόγραμμα στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές η επιχείρηση εκδίδει ομόλογο με ρήτρα αειφορίας, που συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λεγόμενο Sustainability - Linked Bond.
Kαι για τους παραπάνω λόγους θα εκδόσει τέτοιο ομόλογο χωρίς να έχει την επενδυτική βαθμίδα.
Βγαίνει στην αγορά με δέσμευση ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για την μείωση των εκπομπών CO2.
Ακριβώς εδώ όμως είναι και το επίμαχο επόμενο βήμα της ΔΕΗ, καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 3,4 δισ, χάνοντας 200 εκατ ευρώ EBITDA σε ετήσια βάση που προέρχονται από το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμβουλοι της έκδοσης εκτός από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς) έχουν αναλάβει και οι Goldman Sachs, HSBC και Citibank.

Επιτυχία στο κόστος δανεισμού

Με τα δεδομένα αυτά το επιτόκιο μπορεί να  διαμορφωθεί κάτω από 4% και υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για 3,75% - 3,80% αν όχι και πιο αισιόδοξες.
Σε περίπτωση που η εταιρία δεν καλύψει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί το επιτόκο δανεισμού επιβαρύνεται με ένα ποσοστό της τάξης του 0,25% έως 0,50%.
Η   Stansdard & Poor’s  αναγνώρισε την ήδη επιτευχθείσα αναδιάρθρωση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ, με πρόσφατη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρίας σε Β από –Β.


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την έκδοση του ομολόγου


Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ στις 05 Μαρτίου 2021 σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59, και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, η ΔΕΗ προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά (η «Προσφορά») ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2026 (οι «Ομολογίες Βιωσιμότητας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή  υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας  (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor). Το roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2021.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,07 δισεκατομμυρίων στις 5 Μαρτίου 2021.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης