Ενέργεια

Crash course για την επιβίωση των παρόχων οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - Εκκαθαρίσεις στην Βρετανία

Crash course για την επιβίωση των παρόχων οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου - Εκκαθαρίσεις στην Βρετανία
Τέσσερεις ακόμα πάροχοι ηλεκτρισμού αναμένεται να αναστείλουν την λειτουργίας τους τις επόμενες 10 ημέρες στην Βρετανία
Crash course για τις παρόχους ρεύματος αποτελεί η κρίση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς η αρχική συμπίεση των περιθωρίων κέρδους οδηγεί σε ζημίες με την παρατεταμένη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου. Η παρούσα φάση θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, όπου καθίσταται σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο να αντέξουν οι παραπάνω από 20 εταιρίες, που υφίστανται  στην ελληνική αγορά. Έτσι θα αναμένεται να υπάρξουν εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά ακόμα και κλεισίματα.

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ήδη χώρα στην Βρετανία, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times  o Υπουργός Ενέργειας Kwasi Kwarteg πραγματοποιούσε επαφές ύψιστης ανάγκης το περασμένο Σάββατο 18/9 καθώς 4 ακόμα πάροχοι ηλεκτρισμού αναμένεται να αναστείλουν την λειτουργίας τους τις επόμενες 10 ημέρες λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου 5 μικροί πάροχοι έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, καθώς η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου τους οδήγησε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της αγοράς, λόγω σχετικά αδύναμων ισολογισμών ή έλλειψης κάλυψης (Ηedging).

Oι τιμές των συμβολαίων TTf για τον Οκτώβριο έχουν φτάσει στα 65,105 ευρώ/MWh με άνοδο +3% στις 19/9 και για το συμβόλαιο Νοεμβρίου στα 65,335 ευρώ/MWh.
Παρά τη αισιοδοξία για διόρθωση στους πρώτες μήνες του 2022, παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά εκτιμούν ότι αυτό θα είναι οριακό και δεν θα αλλάξει ριζικά την τρέχουσα εικόνα.

Ο φόβος των προμηθευτών είναι ότι, αν χρειαστεί να αναλάβουν πελάτες που προμηθεύονται ρεύμα με τιμολόγια σταθερής τιμής, θα αρχίζουν να γράφουν ζημιές. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρξουν παρενέργειες ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Baringa, «πιθανόν μετά τον χειμώνα να υπάρχουν λιγότερες από 10 εταιρείες προμήθειας», όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη Μαρτίου δραστηριοποιούνταν 49 πάροχοι στη Βρετανία.

«Η Βρετανία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου, με επαρκή χωρητικότητα για να καλύψει περισσότερο από τη ζήτηση. Ωστόσο, η έκθεσή μας στις ασταθείς παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδίου μας να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό, τοπικό τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα» τόνισε ο Kwarteg.

Ποιες επιλογές είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο υπουργός το Σάββατο (18/9), ανάμεσα στις πιθανές επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η δανειοδότηση με κρατική στήριξη των εταιρειών που θα αναλάβουν πελάτες χρεοκοπημένων παρόχων. Αλλά υπό εξέταση εναλλακτική λύση είναι η μείωση ή η άρση ορισμένων ρυθμιστικών χρεώσεων στους λογαριασμούς.

Η Ofgem αναγνωρίζει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου «ασκούν αναμφίβολα πίεση» στους προμηθευτές, αλλά επιμένει ότι διαθέτει «μηχανισμούς και διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται αδιάλειπτα οι ανάγκες των καταναλωτών».

Συνέχεια ανόδου βλέπει η Gazprom


Η ήδη υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να εκτοξευθούν σε νέα ύψη λόγω των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Alexei Miller, επικεφαλής της ρωσικής Gazprom.

Ο Miller είπε επίσης σε διαδικτυακό συνέδριο ότι η ζήτηση αυξάνεται για φυσικό αέριο, το οποίο περιέγραψε ως «καθαρό καύσιμο» που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάβαση στην πιο πράσινη ενέργεια. Συμπλήρωσε ότι το αποθεματικό φυσικό αέριο της Ευρώπης είναι σήμερα 22,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) κάτω από τα κανονικά επίπεδα. "Αυτό είναι πολύ μεγάλο ... Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να καλύψει την υστέρηση στην άντληση (στην αποθήκευση). "Η Ευρώπη θα εισέλθει στην περίοδο φθινοπώρου/χειμώνα με ελλείψεις σε υπόγειες αποθήκες", ανέφερε.

"Φυσικά, η κατάσταση έχει αντίκτυπο στις τιμές και βλέπουμε ότι οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει όλα τα πιθανά ρεκόρ. Είναι ακόμη πιθανό ότι θα ξεπερασθούν τα ρεκόρ που είχαν ήδη γίνει".Οι τιμές του φυσικού αερίου την επόμενη μέρα στον ολλανδικό κόμβο TTF, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υπερτριπλασιάστηκαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ και αύξησαν τις τιμές της ενέργειας.

Αναφερόμενος στον Nord Stream 2 ο Miller επανέλαβε ότι η Gazprom τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της για προμήθεια και ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να αντλήσει περισσότερο φυσικό αέριο εάν χρειαστεί. Η Gazprom πρόκειται να διπλασιάσει την ικανότητά της για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης την περασμένη εβδομάδα του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης