Ενέργεια

Aνοιχτή η μείωση πόρων του ΕΛΑΠΕ κάτω από το 40% για πρόσθετες επιδοτήσεις στο ρεύμα - Επαναξιολόγηση το Νοέμβριο

Aνοιχτή η μείωση πόρων του ΕΛΑΠΕ κάτω από το 40% για πρόσθετες επιδοτήσεις στο ρεύμα - Επαναξιολόγηση το Νοέμβριο
Την Παρασκευή 22 /10 η Υπουργική Απόφαση για τους πόρους των επιδοτήσεων - Θα επαναξιολογούνται οι ανάγκες
Την Παρασκευή εκτός απροόπτου αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον επιμερισμό των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το ποσοστό που θα κατευθυνθεί προς τον ΕΛΑΠΕ θα περιοριστεί στο 40% προκειμένου να διασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος από τα 30 ευρώ στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για το δεύτερο «ψαλίδισμα» των εισροών προς τον ΕΛΑΠΕ. Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση που περιόριζε τα έσοδα από το 65% στο 60%. Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση στην περίπτωση που οι τιμές ρεύματος συνεχίσουν να τραβάνε την ανηφόρα.

Επαναξιολόγηση το Νοέμβριο

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα επαναξιολογήσει τον Νοέμβριο τα δεδομένα σε σχέση με τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις και όπως τονίζουν στο “W” αρμόδια στελέχη εάν χρειαστεί θα αυξήσουν περαιτέρω την επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα αντλώντας επιπλέον έσοδα από το ταμείο των ρύπων. «θα στηρίξουμε τον λογαριασμό ρεύματος όσο χρειαστεί για να περιορίσουμε στο ελάχιστο την επιβάρυνση για τους καταναλωτές» τονίζουν χαρακτηριστικά. Αφήνουν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο ''ψαλίδισμα'' του ποσοστού που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, δυνατότητα που αφήνει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, η οποία δεν προβλέπει ελάχιστο ποσοστό διάθεσης πόρων. Θα χρειαστεί μόνο μια νέα υπουργική απόφαση γι αυτό, όπως τονίζουν στελέχη του ΥΠΕΝ.

Ο λογαριασμός του ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ θα είναι στο τέλος του έτους πλεονασματικός κατά στα 243,74 εκατ.. Σε αυτά αν συμπεριληφθούν και τα έσοδα από το "πρασινο" τέλος στο ντίζελ κίνησης, το πλεόνασμα φτάνει τα 335, 74 εκατ. Το σενάριο υπολογισμού της τιμής της μεγαβατώρας που λαμβάνει υπόψη του ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμάται ως ιδιαίτερα μετριοπαθές αφού για το τρίτο τρίμηνο του έτους την υπολογίζει μεσοσταθμικά στα 135 ευρώ/MWh, όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια προεξοφλούν τιμή κοντά στα 200 ευρώ/MW, εξέλιξη που επιτρέπει με άνεση στην κυβέρνηση να περιορίσει τα έσοδα από τους ρύπους ακόμη και κάτω από το 40%.

Επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο

Σε αντίθεση με τους καταναλωτές ρεύματος, δεν διαφαίνεται πρόσθετη στήριξη για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι θα το πληρώσουν φέτος σε υπερδιπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι. Τα μέτρα στήριξης θα περιοριστούν στο αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και στην έκπτωση του 15% που θα παρέχει η ΔΕΠΑ στους πελάτες της για να φτάσει μέσω αυτών στους οικιακούς καταναλωτές. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να δυσκολεύεται να βρεί επιπλέον πόρους για επιδοτήσεις στο λογαριασμό φυσικού αερίου. Προτεραιότητα αποτελεί ο λογαριασμός ρεύματος που αφορά το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας.

Αμέσως μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την ανακατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την μεταφορά των πόρων 400 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε τα 326 να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στα ταμεία των εταιριών προμήθειας που περνάνε ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος την έκπτωση των 30 ευρώ/ΜW για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και σε λίγο των 60 ευρώ για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, με σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητά τους. Τα υπόλοιπα 74 εκατ ευρώ θα προστεθούν στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 95 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί το συνολικό επίδομα θέρμανσης στα 168 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης