Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ExxonMobil ανακάλυψε το πιο πολλά υποσχόμενο hotspot πετρελαίου στη Γη!

Η ExxonMobil ανακάλυψε το πιο πολλά υποσχόμενο hotspot πετρελαίου στη Γη!
Πιστεύεται ότι το υπεράκτιο Σουρινάμ διαθέτει σημαντικό δυναμικό πετρελαίου.

Σωρεία σημαντικών ανακαλύψεων πετρελαίου από την ExxonMobil στην υπεράκτια Γουιάνα από το 2015, οδήγησαν τη βαθιά φτωχή πρώην βρετανική αποικία να μετατραπεί σε ένα hotspot για δραστηριότητες υπεράκτιων γεωτρήσεων.
Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον για το πετρελαϊκό δυναμικό του γειτονικού Σουρινάμ.
Η κάποτε ολλανδική αποικία, η οποία μέχρι τον Ιούλιο του 2020 εμπλεκόταν σε μια σειρά σκανδάλων που αφορούσαν τον πρώην πρόεδρο Desi Bouterse, μοιράζεται τη λεκάνη Γουιάνας-Σουρινάμ.

Αυτή η λεκάνη είναι το επίκεντρο ενός από τους μεγαλύτερους υπεράκτιους βραχίονες γεωτρήσεων στον κόσμο, με πρόσφατες ανακαλύψεις να δείχνουν ότι διαθέτει μεγαλύτερο δυναμικό πετρελαίου από ό,τι εκτιμήθηκε από το USGS το 2001.
Το Σουρινάμ, το οποίο έχει μέτρια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 89 εκατομμυρίων βαρελιών και αντλεί 14.000 βαρέλια καθημερινά από χερσαία κοιτάσματα, είναι έτοιμη να απολαύσει μια επική έκρηξη πετρελαίου σε δυνητικά παρόμοια κλίμακα με αυτή που συνέβη στη Γουιάνα, όπου το ΑΕΠ το 2021 αυξήθηκε κατά ένα εκπληκτικό 19,9%.
Αυτό έχει τη δυνατότητα να τονώσει σημαντικά την οικονομία της φτωχής πρώην ολλανδικής αποικίας, η οποία επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία COVID-19.

Πιστεύεται ότι το υπεράκτιο Σουρινάμ διαθέτει σημαντικό δυναμικό πετρελαίου.

Η TotalEnergies, η οποία είναι ο χειριστής, και το 50% συνεργάτης Apache, έχουν κάνει πολλές ανακαλύψεις ποιοτικού ελαφρού πετρελαίου στο υπεράκτιο τεμάχιο 58 του Σουρινάμ.
Η πρώτη ήταν στο πηγάδι Maka Central-1, το οποίο είχε διατρηθεί σε βάθος 20.670 ποδιών και βρήκε ελαφρύ πετρέλαιο και συμπύκνωση με βαρύτητα API 40 μοιρών έως 60 μοιρών.
Η τελευταία ανακάλυψη έγινε στο πηγάδι Krabdagu-1, που βρίσκεται 11 μίλια νοτιοανατολικά του φρεατίου αξιολόγησης Sapakara South-1, το οποίο διανοίχτηκε σε βάθος 17.300 ποδιών.

Είναι η πέμπτη ποιοτική ανακάλυψη στο Block 58 με 295 πόδια καθαρού.

Η αμοιβή πετρελαίου προσδιορίστηκε σε αυτό που η Apache περιέγραψε ως «δεξαμενές καλής ποιότητας».
Πρόσφατα, η Apache ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ροής του φρεατίου Krabdagu.
Σύμφωνα με το γεωτρύπανο που εδρεύει στις ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πόροι πετρελαίου αντί για έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια.

Το αργό πετρέλαιο που βρέθηκε αναγνωρίστηκε ως ελαφρύ με βαρύτητα API από 35 μοίρες έως 37 μοίρες.
Αυτή η επιτυχημένη γεώτρηση εκτίμησης έρχεται μετά την ανακοίνωση του Νοεμβρίου 2021 για μια επιτυχημένη δοκιμή ροής στο πηγάδι αξιολόγησης Sapakara South, η οποία εντόπισε μια ενιαία δεξαμενή πετρελαίου που περιείχε 325 εκατομμύρια έως 375 εκατομμύρια βαρέλια ανοιχτού μαύρου πετρελαίου με API 34 μοιρών.
11.PNG
Το Block 58 του Σουρινάμ πιστεύεται ότι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο πετρελαίου που διασχίζει το υπεράκτιο Stabroek Block της Γουιάνας.

Εδώ η Exxon, μαζί με τους συνεργάτες Hess και CNOOC, πραγματοποίησε πάνω από 30 ανακαλύψεις υψηλής ποιότητας που εκτιμάται ότι περιέχουν 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμων πόρων πετρελαίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Block 58 υποστηρίζουν τους υπολογισμούς της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley για το 2020 ότι περιέχει 6,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμους πετρελαϊκών πόρων.
Εάν αυτή η μοντελοποίηση αποδειχθεί σωστή, τότε το Block 58 θα γίνει ο βασικός μοχλός της υπεράκτιας έκρηξης πετρελαίου του Surname.

Η TotalEnergies και η Apache συνεχίζουν τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στον καθορισμό του σημαντικού δυναμικού που κατέχει το Block 58 με σχέδια για τη διάνοιξη άλλων τριών φρεατίων εξερεύνησης και εκτίμησης στο μπλοκ κατά τη διάρκεια του 2022.
Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής γεώτρησης ροής του ερευνητικού φρεατίου Krabdagu ξεκίνησε η γεώτρηση στο ερευνητικό πηγάδι Dikkop στο το κεντρικό τμήμα του τμήματος 58. Εάν εντοπιστούν επαρκείς πόροι πετρελαίου, αναμένεται τελική επενδυτική απόφαση από την TotalEnergies και την Apache έως το τέλος του 2022.

Οι δραστηριότητες εξερεύνησης δεν πραγματοποιούνται μόνο στο τεμάχιο 58, η Apache ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου 2022 την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων γεώτρησης στο υπεράκτιο Τεμάχιο 53 του Σουρινάμ.

Η Apache με 45% ενεργό συμφέρον είναι ο χειριστής του μπλοκ ενώ η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Μαλαισίας Petronas ελέγχει 30 % και το υπόλοιπο 25% κατέχει η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Cepsa.
Ενώ δεν έχει γίνει καμία δήλωση σχετικά με το εάν ανακαλύφθηκε αργό πετρέλαιο με τη γεωτρήσεις Rasper στο βορειοδυτικό τμήμα του Block 53, οι δραστηριότητες αξιολόγησης συνεχίζονται.
Η Apache δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια για τη διάνοιξη της αγριόγατας Baja στη νοτιοδυτική γωνία του Block 53 σε μια τοποθεσία περίπου επτά μίλια βορειοανατολικά του Block 58 της ανακάλυψης Krabdagu. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Petronas, η οποία είναι ο χειριστής, αποκάλυψε ότι μαζί με 50 % συνεργάτης της Exxon η ανακάλυψη πετρελαίου στο υπεράκτιο Τεμάχιο 52 του Σουρινάμ με το εξερευνητικό πηγάδι Sloanea-1 σε βάθος 15.682 ποδιών.

Οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι η εκκολαπτόμενη έκρηξη πετρελαίου του Σουρινάμ κερδίζει δυναμική. Αυτό θα αποφέρει σημαντικά δημοσιονομικά και οικονομικά απροσδόκητα κέρδη για την Paramaribo, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανοικοδομήσει την οικονομία του Σουρινάμ αφού επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία.
Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, κάθε οικονομία στη Νότια Αμερική, εκτός από τη Βενεζουέλα, αναπτύχθηκε το 2021, το Σουρινάμ συρρικνώθηκε κατά 3,5%.
Ακόμη και το 2022, όταν πολλές περιφερειακές οικονομίες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρή ανάπτυξη, το ΑΕΠ του Σουρινάμ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8%. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη με την οποία χρειάζεται η Paramaribo για να προσελκύσει ξένες ενεργειακές επενδύσεις και να επιταχύνει την ραγδαία έκρηξη υπεράκτιων πετρελαιοειδών του Surname.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης