Ενέργεια

Ηλεκτρικός χώρος για αυτοπαραγωγή μόνο σε νοικοκυριά - Οι δύο κινήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Ηλεκτρικός χώρος για αυτοπαραγωγή μόνο σε νοικοκυριά - Οι δύο κινήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Τα 10 KW ανά παροχή κατανάλωσης για αυτοπαραγωγή ενέργειας τίθενται ως ανώτατο όριο για οριστικές προσφορές σύνδεσης
Σχετικά Άρθρα

Με δύο κινήσεις, το ΥΠΕΝ απελευθερώνει δεσμευμένο ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο για την ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αλλά και για την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.
Το ένα «εργαλείο» είναι η δυνατότητα περικοπών από τον διαχειριστή του δικτύου στην εγχυόμενη ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 5% της ετήσιας παραγωγικής δυνατότητας των μονάδων ΑΠΕ.
Έτσι θα δοθεί δυνατότητα ένταξης στο σύστημα περισσότερων σταθμών.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει και θα δημοσιεύει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής, δίνοντας έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό, ήτοι περίπου 2,5 GW επιπλέον ηλεκτρικό χώρο, καθώς το σύστημα είχε «αυτοπεριοριστεί» για λόγους ασφαλείας, ενώ αντέχει περισσότερη ισχύ.

Μόνο τα νοικοκυριά

Έτσι, για τους υποσταθμούς όπου τα περιθώρια ισχύος είναι έως 10 MW, προβλέπεται ότι αυτά θα μπορούν να διατεθούν αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή (σε ποσοστό 30%) και για ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες (40%).

Επίσης, ο Διαχειριστής του Δικτύου θα χορηγεί στο εξής Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης µε ανώτατο όριο ισχύος δέκα KW ανά παροχή κατανάλωσης, ενώ στην αρχική εκδοχή της ρύθμισης προέβλεπε 1 MW.
«Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, όπως τελικά διαμορφώθηκε, ουσιαστικά αφορά μόνο νοικοκυριά ή το πολύ ένα μίνι μάρκετ της γειτονιάς.
Όχι όμως μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως έναν φούρνο, ένα σούπερ μάρκετ κλπ.», αναφέρει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, μιλώντας στο «worldenergynews.gr».

Το 30% στους αγρότες

Η ίδια πηγή θεωρεί αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δίνει 30% στους αγρότες, ήτοι περί τα 700 MW.
Επίσης, «κομφούζιο» έχει προκαλέσει η πρόβλεψη ότι από την 1η Σεπτεμβρίου για όλη τη χώρα ( και από την 1η Οκτωβρίου 2022 για τους σταθμούς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ο Διαχειριστής του Δικτύου παύει να δέχεται νέες αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εκτός αν πρόκειται για σταθμούς αυτοπαραγωγών, για σταθμούς του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, με ισχύ μικρότερη του 1 MW .

Κι αυτό διότι, τις τελευταίες ημέρες όλοι τρέχουν στον ΔΕΔΔΗΕ να προλάβουν τελευταία στιγμή να υποβάλλουν αιτήματα. Αντίστοιχη πρόβλεψη υφίσταται και για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ωστόσο θα συνεχίσει να δέχεται αιτήματα, διατηρώντας το δικαίωμα να διακόψει για έξι μήνες όταν θα φτάσει στο ...απροχώρητο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης