Ενέργεια

Χαμηλές οι προσδοκίες μετά την τηλεδιάσκεψη των "4" με τον Γερμανό για την Πράγα - Την Τρίτη 11/10 συνάντηση δια ζώσης

Χαμηλές οι προσδοκίες μετά την τηλεδιάσκεψη των
Γιατί η γερμανική πλευρά διατηρεί την επιφυλακτικότητά της
Σχετικά Άρθρα

Χαμηλές προσδοκίες υφίστανται  για μια συμφωνία στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί στην Πράγα την Παρασκευή 7/10 προκειμένου να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν οι κινήσεις της Ευρώπης, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Κι αυτό διότι όπως διαφάνηκε χθες 5/10  το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, με τους ομολόγους τους της Γερμανίας και της Ισπανίας αποδείχθηκαν αγεφύρωτες. Γι΄ αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα συνάντηση για διαβουλεύσεις επί της πρότασης για επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, την ερχόμενη Τρίτη 11/10 με τους υπουργούς Ενέργειας στην Πράγα.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα χθες το απόγευμα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των «τεσσάρων», οι οποίοι συμφώνησαν σε μια τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ωστόσο, εάν στο «γκρουπ» δεν μπει και η Γερμανία, το μέλλον της πρότασης για επιβολή γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως διαφαίνεται, δεν θα ξεκαθαρίσει,

Οι προσπάθειες των τεσσάρων υπουργών της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας και του Βελγίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εστίασαν σε μια επιχειρηματολογία που θα μπορούσε να πείσει τη γερμανική πλευρά, ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού ακόμη και με χαμηλές τιμές στο αέριο. Κι αυτό διότι, αν και είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε περαιτέρω άνοδο οι διεθνείς τιμές του αερίου, λόγω των φυσικών και τεχνικών περιορισμών στην προμήθεια, ωστόσο η επιβολή πλαφόν πυροδοτεί ανησυχίες, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, δημιουργώντας προβλήματα επάρκειας.


Αναζητείται χρυσή τομή για την τιμή - Οι Γερμανοί φοβούνται για την επάρκεικα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, μεταξύ άλλων, ετέθη το ύψος της τιμής η οποία θα οριστεί ως ανώτατη, καθώς θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε η επιβολή της να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να ρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μην επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια.

Ένα ΟΚ της Γερμανίας, θα πείσει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη που εμφανίζονται δύσπιστα όπως είναι η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ισπανία, πιθανώς και η Γαλλία.

Το πρόβλημα της Γερμανίας έγκειται στο ότι η ανασφάλεια  και η αβεβαιότητά της ξεκινά από την δυνατότητα εύρεσης επαρκών ποσοστήτων φυσικού αερίου σε περίπτωση που μπει φράγμα στις τιμές.
Και επειδή έχουν πολλαπλάσιες οικονομικές δυνατότητες προς το παρόν αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα την προσπάθεια θέσμπισης ορίου στις τιμές.

Παρά ταύτα μετά και το "πρόκριμα" της Von der Leyen πολλά θα κριθούν σε τεχνικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης