Ενέργεια

ΔΕΗ: Στο 100% έχει ολοκληρωθεί το due dilligence της ENEL χωρίς εκπλήξεις - Και χαρτοφυλάκιο της Iberdrola υπό διαπραγμάτευση

ΔΕΗ: Στο 100% έχει ολοκληρωθεί το due dilligence της ENEL χωρίς εκπλήξεις - Και χαρτοφυλάκιο της Iberdrola υπό διαπραγμάτευση
O ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την Iberdrola για την απόκτηση ενός μικρού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που διαθέτουν οι Ισπανοί στη Ρουμανία
Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος από τη ΔΕΗ των περιουσιακών στοιχείων της Enel Ρουμανίας. Το due diligence, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στις διαδικασίες, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%. Οπότε απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των δύο εταιρειών και να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν εκπλήξεις κατά το «σκανάρισμα» των περιουσιακών στοιχείων της Enel στη Ρουμανία. Εξού και η ολιγοήμερη παράταση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία παρατείνεται μόνο έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Άλλωστε η δυνατότητα παράτασης προβλέπεται και στη σύμβαση αποκλειστικότητας που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την Enel.


Τι περιλαμβάνει η εξαγορά

Στο «πακέτο» που ενδιαφέρεται να αποκτήσει ο ελληνικός όμιλος περιλαμβάνονται όλες οι συμμετοχές της Enel στη Ρουμανία, καθώς και τα δικαιώματα του μάνατζμεντ. Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση αφορά στα πάγια που ελέγχει η Εnel στη Ρουμανία, στα δίκτυα διανομής, στην αγορά προμήθειας και στις ΑΠΕ, στα οποία οι Ιταλοί κατέχουν μερίδια από 51% έως και το 100% σε ορισμένες συμμετοχές.

Το τέλος των διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ προκειμένου να αποφασίσει για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς προς την Enel καθώς και το ύψος της. Η απόκτηση της ENEL Ρουμανίας για τη ΔΕΗ σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδό της στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κίνηση που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την επιχείρηση ενώ εξυπηρετεί και τον στόχο της αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή.


Και το χαρτoφυλάκιο της Iberdrola

Παράλληλα, με τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την ENEL για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την Iberdrola για την απόκτηση ενός μικρού χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ που διαθέτουν οι Ισπανοί στη Ρουμανία, αν και, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, υπάρχουν κάποια αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, οπότε εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν τελικά το deal θα ολοκληρωθεί.

Πάντως, η ΔΕΗ σχεδιάζει προσεκτικά τις επενδυτικές κινήσεις της και τις εξαγορές έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η κατ΄ αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Μυτιληναίος για την ανάπτυξη, κατασκευή και αγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 210 MW στη Ρουμανία που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Το μεγαλύτερο από αυτά δυναμικότητας130 MW, θα είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 ενώ για τα υπόλοιπα 80 MW η κατασκευή τους θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στον ευρύτερο στόχο της ΔΕΗ να διευρύνει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, εδραιώνοντας τη θέση της στην περιοχή, περιλαμβάνονται και συζητήσεις για την εξαγορά έργων «πράσινης» ενέργειας στην αγορά της Βουλγαρίας, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης