Ενέργεια

Αίρεται ο περιορισμός των όρων σύνδεσης για ολοκλήρωση των μονάδων φυσικού αερίου

Αίρεται ο περιορισμός των όρων σύνδεσης για ολοκλήρωση των μονάδων φυσικού αερίου
Δίνεται η δυνατότητα έως την 30ή Ιουνίου 2023 να μπορούν να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για μονάδες που δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία

Υποχώρησε τελικά το ΥΠΕΝ ως προς το …φρένο που είχε αποφασίσει να βάλει στις μονάδες φυσικού αερίου που «χωρούν» στη χώρα. Ειδικότερα, με ρύθμιση στο πρόσφατο νομοσχέδιο που εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση περιλαμβανόταν ρύθμιση που καταργούσε τις άδειες παραγωγής και όλες τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις για μονάδες φυσικού αερίου που δεν βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο, δηλαδή δεν είχαν όρους σύνδεσης.

Ωστόσο, στο παραπέντε της ψήφισής του, η συγκεκριμένη ρύθμιση άλλαξε και με μια νομοτεχνική βελτίωση καταργήθηκε ...η κατάργηση. Με απλά λόγια, για όλες οι νέες μονάδες φυσικού αερίου που σχεδιάζονται, παραμένει πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να ωριμάσουν και να κατασκευαστούν.

Η αρχική μορφή της ρύθμισης έβαζε «απαγορευτικό» στις υφιστάμενες άδειες παραγωγής μονάδων για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης με το σύστημα, δηλαδή όσες μονάδες δεν είχαν κατοχυρώσει ηλεκτρικό χώρο έως την έναρξη του νόμου, δηλαδή έως την περασμένη Τρίτη οπότε και ψηφίστηκε, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.


Δικαίωμα να προχωρήσουν σε όσους έχουν λάβει άδεια

Με μια προσεκτική ματιά, στο τελικό κείμενο η ρύθμιση αναφέρει ότι στο εξής δεν θα εκδίδονται νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα. Αφαιρέθηκε ωστόσο η επίμαχη φράση που ανέφερε ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Συνδεσης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύουν αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη αδεια ή εγκριση που έχει χορηγηθεί στους εν λόγω σταθμούς».

Παραμένει μάλιστα η δυνατότητα τροποποίησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα εφόσον δεν αφορά στην αύξηση ισχύος των μονάδων παραγωγής, με εξαίρεση σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, για τους οποίους επιτρέπεται και η τροποποίηση για την αύξηση της ισχύος τους.

Οι άδειες παραγωγής θα μπορούν να τροποποιούνται και λόγω αλλαγής καυσίμου σε καύσιμο με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μια διάταξη που πιθανώς περιλαμβάνει και τη μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαΐδα V».


Μετατροπή άδειας σε αποθήκευση

Οι υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα για τις οποίες έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία του δίνεται και η δυνατότητα έως την 30ή Ιουνίου 2023 να μπορούν να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αίτημα των κατόχων των αδειών παραγωγής στη νέα υπερ-Αρχή ΡΑΑΕΥ. Η ισχύς της άδειας αποθήκευσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ της ισχύος της υφιστάμενης άδειας παραγωγής.

Οι Προσφορές Σύνδεσης, οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και κάθε άλλη άδεια ή έγκριση θα τροποποιούνται ως προς την τεχνολογία και τη νέα ισχύ των σταθμών, έπειτα από σχετικό αίτημα των κατόχων των αδειών αποθήκευσης.

Ποιες μονάδες προχωρούν σήμερα

Ένα βήμα πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της βρίσκεται η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 MW. Η μονάδα θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Στα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο των Motor Oil– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή ενώ στα τέλη του 2025 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η νέα μονάδα αερίου των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη.

Η σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου μικτής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη της Elpedison είχε λάβει πριν από περίπου έναν χρόνο όρους σύνδεσης και αναμένεται η λήψη της επενδυτικής απόφασης. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή έλαβε από το ΥΠΕΝ την έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ) για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες κατασκευής του περιβαλλοντικά αδειδοτημένου έργου της Elpedison. Η μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί στην εκτός σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας Εχεδώρου, στο Δήμο Δέλτα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στη «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», στην οποία φέρονται να συμμετέχουν ισραηλινά κεφάλαια, είχε εξασφαλίσει στα μέσα Φεβρουαρίου από το ΥΠΕΝ την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 400kV για τη διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ), ισχύος 900 MW που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Λάρισα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης