Ενέργεια

Σε φθηνή αγορά για την Ευρώπη εξελίσσεται η ελληνική χονδρική χάρις τις ΑΠΕ - Στο 54,5% το μεριδιό τους

Σε φθηνή αγορά για την Ευρώπη εξελίσσεται η ελληνική χονδρική χάρις τις ΑΠΕ - Στο 54,5% το μεριδιό τους

 Η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάρτιο έχει διαμορφωθεί στα 123,05 ευρώ/MWh έναντι 156,24 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο

 

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά ως αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Μάρτιο έχει διαμορφωθεί στα 123,05 ευρώ/MWh έναντι 156,24 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και 191,79 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.
Μάλιστα σήμερα (28/3), η μέση τιμή έχει πέσει στα 81,05 ευρώ/MWh, κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με χθες (27/3) όταν η τιμή είχε μειωθεί κατά 20% σε σχέση με την Κυριακή 26/3.

Η μεγάλη πτώση της τιμής τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής που για σήμερα ανέρχεται στο 54,5%. Μάλιστα το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου βρίσκεται στο 11,4%, του λιγνίτη στο 10,6% και των υδροηλεκτρικών στο 2,3%.

Χαμηλές στην Ευρώπη οι τιμές της ελληνικής χονδρικής

Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά που εμφάνιζαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κινούνται και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, με μερίδιο 16,7%, ενώ οι εξαγωγές φθάνουν στο 8,9%.
H μείωση των εισαγωγών οφείλεται και στις χαμηλότερες τιμές χονδρικής, οι οποίες σήμερα στη χώρα μας διαμορφώνονται αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μεταξύ 108 ευρώ/MWh και 121 ευρώ/MWh.

Οι πιο χαμηλές τιμές σημειώνονται για σήμερα στη Φινλανδία και τη Σουηδία στα 43,08 ευρώ/MWh (-23,5%) και 42,02 ευρώ/MWh (-25,2%) αντίστοιχα, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη οι τιμές είναι παρεμφερείς με αυτές της ελληνικής αγοράς. Έτσι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 80,92 ευρώ/MWh με αύξηση 8%. Στη Γαλλία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 124,34 ευρώ/MWh με αύξηση κατά 4,8% , στη Γερμανία στα 113,15 ευρώ/MWh (+22%) και στη γειτονική Ιταλία στα 120,34 ευρώ/MWh (-12,9%). Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή διαμορφώνεται στα 111,91 ευρώ/MWh (+9%).

Ρυθμιστής ο καιρός

Στην ελληνική αγορά η χονδρική τιμή κινείται στα προ κρίσης επίπεδα ωστόσο η διατήρηση της τιμής σε αυτό το ύψος εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Ας σημειωθεί ότι η μέση τιμή της εγχώριας χονδρικής αγοράς σημαίνει ότι σήμερα δεν θα συνεισφέρουν ούτε οι ΑΠΕ στον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τους παραγωγούς, καθώς το πλαφόν για τις ΑΠΕ έχει οριστεί στα 85 ευρώ/MWh.

Τα σχετικά έσοδα που εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, έχουν μειωθεί σημαντικά ήδη από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές χονδρικής τις περισσότερες ημέρες διαμορφώνονταν κάτω από το πλαφόν που είχε οριστεί τόσο για την παραγωγή από φυσικό αέριο όσο και από τον λιγνίτη.

Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας, ήταν αρκετά περιορισμένη, στο 1,5 λεπτό/Kwh, πράγμα που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της χρέωσης από τους προμηθευτές, αντανακλά όμως, ως ένα βαθμό, και τη στενότητα στα έσοδα του ΤΕΜ από τον μηχανισμό του πλαφόν.

Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου TTF - χθες στο ολλανδικό hub το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου έκλεισε στα 41,5 ευρώ/MWh (+0,98%). Μάλιστα χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της απέδωσε «εύσημα» στην πολιτική της αλλά και στις χώρες- μέλη για την αποθήκευση φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε χθες από την Κομισιόν, ο στόχος για την πλήρωση των αποθηκών αερίου της Ευρώπης όχι απλώς επιτεύχθηκε αλλά ξεπεράστηκε, αφού την 1η Νοεμβρίου 2022 οι αποθήκες ήταν γεμάτες στο 94,9% του δυναμικού τους έναντι 80% του στόχου που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

Αυτό το υψηλό επίπεδο συνέβαλε στην ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο για τον χειμώνα 2022-23, πράγμα που με τη σειρά του μείωσε το premium κινδύνου στην αγορά αερίου. Η έρευνα υπογραμμίζει ακόμα ότι οι απότομες αυξήσεις που παρουσίασαν οι τιμές του αερίου δεν μπορούν να αποδοθούν στα έκτακτα μέτρα που έλαβε πέρυσι η ΕΕ για την ασφάλεια εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης