Ενέργεια

Μετεκλογικά ο διαγωνισμός για την αποθήκευση 1000 MW - Απόκλιση 4 GW της μελέτης του ΕΜΠ από το ΕΣΕΚ

Μετεκλογικά ο διαγωνισμός για την αποθήκευση 1000 MW - Απόκλιση 4 GW της μελέτης του ΕΜΠ από το ΕΣΕΚ

Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα «τρέξουν» με κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει ότι οι standalone μπαταρίες που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2025

Σχετικά με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ με τον οποίο θα κλειδώσουν ταρίφες και επενδυτική ενίσχυση νέες μονάδες μπαταριών (standalone) συνολικής ισχύος 900 MW - 1.000 MW, αυτός δεν αναμένεται ότι θα διεξαχθεί πριν τις εκλογές. Να θυμίσουμε ότι οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα «τρέξουν» με κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει ότι οι standalone μπαταρίες που θα ενισχυθούν θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2025.

Μεγάλη απόσταση επίσης από τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ΕΣΕΚ ως προς τις ανάγκες του ενεργειακού συστήματος για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας έχει η νέα μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), την οποία εκπόνησε η ομάδα του καθηγητή κ. Σταύρου Παπαθανασίου.


Η μελέτη του ΕΜΠ εξετάζει πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης «πράσινης» ενέργειας, της τάξης του 80%, λαμβάνοντας υπόψη τεχνολογίες αντλησιοταμίευσης και μπαταριών ιόντων λιθίου καθώς και τις ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση κόστους-οφέλους, με στόχο το μέγιστο καθαρό όφελος του συστήματος (εκτός των υφιστάμενων ΥΗΣ Θησαυρού και Σφηκιάς). Όπως προέκυψε για greenfield ανάπτυξη, το βέλτιστο μείγμα αποθήκευσης περιλαμβάνει συνολικά 2,5 GW με 3 GW (δηλαδή 17 GWh με 21 GWh) αποθηκευτικών σταθμών εκ των οποίων:

  • Αντλησιοταμίευση: 2.000 με 2.500 MW (8-h)
  • Μπαταρίες: έως 1.000 MW (2-3 h)

Επενδύσεις

Ωστόσο, οι επενδύσεις που μπορούν με σιγουριά να υλοποιηθούν έως το 2030 είναι η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία των 680 MW η οποία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται καθώς και το 1 GW μονάδων αποθήκευσης με συσσωρευτές, που θα λάβουν και λειτουργική ενίσχυση μέσω των διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Οπότε για τις πρόσθετες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος αποθήκευση ενέργειας προτείνονται από τους επιστήμονες του ΕΜΠ μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες περίπου 750 MW (3.000 MWh) με έμφαση σε έργα μεγαλύτερης διάρκειας (4 ωρών) και μπαταρίες ενσωματωμένες σε φωτοβολταϊκά περίπου 1.000 MW (4.000 MWh).

Άρα συνολικά η μελέτη της ομάδας του ΕΜΠ (η οποία είχε εκπονήσει για λογαριασμό της ΡΑΕ και τη μελέτη για τα οφέλη από την υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας) καταλήγει ότι οι μονάδες αποθήκευσης που θα χρειάζεται το σύστημα έως το 2030 είναι κοντά στα 4 GW, δηλαδή περίπου το 50% των προβλέψεων του νέου ΕΣΕΚ που έχει τεθεί σε διαβούλευσης στους φορείς και οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ (Κάπρος), που είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΝ τον Φεβρουάριο, το σύστημα θα χρειαστεί έως το τέλος της δεκαετίας αποθήκευση ενέργειας 8,1 GW από τα 2,7 GW που προβλέπει για το τέλος της δεκαετίας το ισχύον ΕΣΕΚ, το οποίο είχε δημοσιευθεί το 2019. Από αυτά, τα 5,6 GW προτείνεται να αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης με συσσωρευτές και τα 2,5 GW σε μονάδες αντλησιοταμίευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης