Ενέργεια

Φυσικό αέριο: "Αρκούδες" Vs "Ταύροι" μετά την πτώση του Μαϊου

Φυσικό αέριο:

Οι "αρκούδες" εστιάζουν στη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή - Οι "ταύροι" λένε ότι η πιθανή συμπίεση του παγκόσμιου εφοδιασμού εξακολουθεί να διατηρεί το αέριο των ΗΠΑ σε καλή θέση

Αυξημένη παραγωγή, υποτονική ζήτηση LNG και ψύξη: Η πολύ οικεία γλώσσα των "αρκούδων" επιστρέφει για να στοιχειώσει τους "ταύρους" που είχαν ήδη δει την ανάκαμψη 8 εβδομάδων στο φυσικό αέριο να "σπάει" δύο φορές σύμφωνα με το investing.

Ένα νέο στοιχείο προστίθεται τώρα στο μείγμα: η αποθήκευση φυσικού αερίου μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πλεόνασμα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ή bcf, στον μέσο όρο της πενταετίας.

Αλλά η ανάκαμψη της τιμής του αγαπημένου καυσίμου της Αμερικής - την οποία πολλοί θεωρούσαν δεδομένη μόλις πριν από έξι εβδομάδες - φαίνεται να έχει χάσει την δυναμική της μετά την απώλεια κατά 6,4% τον Μάιο.
Αυτό εγείρει το ερώτημα: Θα μπορούσε το φυσικό αέριο να συνεχίσει την ανάκαμψή του μετά τη δική του εκδοχή του "Sell in May and Go Away" της Wall Street;
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο Henry Hub του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης άρχισαν να ανεβαίνουν από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου — σκαρφαλώνοντας από λιγότερο από 2 $ ανά mmBtu σε σχεδόν 2,70 $ για πρώτη φορά σε δύο μήνες.
Αλλά τις τελευταίες ημέρες, "χτύπησαν" ξανά την στήριξη στα μέσα των 2$.


Φυσικό_αέριο_4.JPG


Τα τεχνικά γραφήματα για τον πρώτο μήνα του Henry Hub προτείνουν μια επιστροφή στα υψηλά των μέσων Μαΐου, δήλωσε ο Sunil Kumar Dixit, επικεφαλής στρατηγικής στο SKCharting.com, προσθέτοντας ότι "η βιωσιμότητα άνω των 2,19 $ θα ήταν υποστηρικτική για ανοδική κίνηση προς τα 2,42 $ και $2,52 ακολουθούμενη από $2,68.""Αλλά η αδυναμία κάτω από τα 2,19 δολάρια θα ευνοούσε περαιτέρω πτώση στα 2,04 δολάρια".

Την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, το συνολικό φυσικό αέριο στις υπόγειες αποθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 2,336 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, (tcf) — αυξημένο κατά 29,3% από το επίπεδο του προηγούμενου έτους των 1,807 tcf και 17% υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας στα 1.996 tcf.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, (EIA), κατέρριψε περαιτέρω τα δεδομένα λέγοντας ότι τα αποθέματα ήταν 529 bcf υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και 340 bcf πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Έτσι, η επίτευξη πλεονάσματος 400 bcf στον μέσο όρο της πενταετίας μπορεί να μην είναι τίποτα, δεδομένου του ρυθμού δημιουργίας αποθήκευσης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει καταγραφεί μια αύξηση της αποθήκευσης κατά 106 bcf. Αυτό θα συγκρίνεται με την έγχυση 82 bcf που παρατηρήθηκε την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο και τη μέση δόμηση 101 bcf για πέντε χρόνια (2018-2022).

Ενώ οι πιθανότητες επίτευξης πλεονάσματος 400 bcf στην πενταετία μπορεί να είναι δεδομένες, ένας τέτοιος τίτλος θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο, δεδομένου ότι η παραγωγή φυσικού αερίου πηγαίνει μόνο προς μία κατεύθυνση - όλο και υψηλότερη.

Σε μια ανάγνωση της αγοράς ο πάροχος δεδομένων Refinitiv εκτιμά ότι η μέση παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 101,7 bcf ημερησίως μέχρι στιγμής τον Μάιο, ξεπερνώντας το μηνιαίο ρεκόρ του Απριλίου των 101,4 bcf/ημέρα.
Η ποσότητα φυσικού αερίου που έρεε από τον Καναδά στις ΗΠΑ ήταν σε καλό δρόμο να εκτιναχθεί σε υψηλό 10 εβδομάδων των 8,54 bcf ημερησίως την Τετάρτη από 7,81 bcf την ημέρα την Τρίτη, σύμφωνα με το Refinitiv.

Φυσικό_αέριο_2_1.JPG

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι καναδικές εξαγωγές έχουν μειωθεί από 8,52 bcf ημερησίως στις 4 Μαΐου σε χαμηλό 25 μηνών των 6,41 bcf ανά ημέρα στις 17 Μαΐου, καθώς οι πυρκαγιές στην Αλμπέρτα οδήγησαν τις ενεργειακές εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι καναδικές εξαγωγές αυξήθηκαν στα 8,12 bcf την ημέρα στις 23 Μαΐου, αφού οι πυροσβέστες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στον έλεγχο των πυρκαγιών.
Περίπου το 8% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται ή εξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τον Καναδά.

Η Refinitiv προβλέπει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα αυξηθεί από 89,5 bcf την ημέρα αυτή την εβδομάδα σε 92,7 bcf την ημέρα την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός.

Αυτές οι προβλέψεις ήταν παρόμοιες με τις προβλέψεις της Refinitiv την Τρίτη. Οι ροές φυσικού αερίου προς τις επτά μεγάλες μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ μειώθηκαν από το ρεκόρ 14 bcf ημερησίως τον Απρίλιο σε μέσο όρο 13 bcf ημερησίως μέχρι στιγμής τον Μάιο λόγω εργασιών συντήρησης σε αρκετές μονάδες.

Οι ροές ρεκόρ του περασμένου μήνα ήταν υψηλότερες από τα 13,8 bcf ανά ημέρα φυσικού αερίου που οι επτά μεγάλες μονάδες μπορούν να μετατρέψουν σε LNG, καθώς οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν επίσης μέρος του καυσίμου για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή LNG.

Ορισμένοι, εν τω μεταξύ, αμφισβήτησαν εάν η φετινή υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία θα μπορούσε να αναγκάσει τους εξαγωγείς των ΗΠΑ να ακυρώσουν φορτία LNG αυτό το καλοκαίρι, αφού ο ήπιος καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα άφησε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου σε αποθήκευση.
Το 2020, τουλάχιστον 175 αποστολές LNG ακυρώθηκαν λόγω χαμηλής ζήτησης.

Προς το παρόν, η ιδέα είναι ότι οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία - και οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο ρωσικό φυσικό αέριο - θα πρέπει να διατηρήσουν τις παγκόσμιες τιμές του καυσίμου αρκετά υψηλές ώστε να διατηρήσουν τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ το 2023.

Το ευρωπαϊκό αέριο κυμαινόταν κοντά στο χαμηλό 25 μηνών, περίπου 8 $ ανά mmBtu στον Ολλανδικό κόμβο TTF και κοντά στο χαμηλό 24 μηνών των 9 $ της αγοράς Ιαπωνίας Κορέας (JKM) στην Ασία .

Αυτό μείωσε το TTF κατά περίπου 65% και το JKM κατά περίπου 68% μέχρι στιγμής φέτος. Αντίθετα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώνονται σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ο κορυφαίος παραγωγός του καυσίμου αντιμετωπίζει περιορισμούς στην αποστολή περισσότερου LNG που θα μπορούσε να ενισχύσει τις εγχώριες τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης