
Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων για νέες παραχωρήσεις περιοχών πιθανολογούμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με προτεραιότητα την βασική περιοχή ενδιαφέροντος της Chevron .
Ενα περίπου μήνα μετά την θετική ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αμερικανικής εταιρίας για την διερεύνηση της περιοχής ¨Νότια της Πελοποννήσου” οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις θαλάσσιες εκτάσεις Νότια της Κρήτης που εφάπτονται με το ανατολικό τμήμα της παραχώρησης της ExxonMobil στο οικόπεδο ¨Νοτιο- Δυτικά της Κρήτης”.
Είναι , σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η κατ΄εξοχήν περιοχή ενδιαφέροντος για τη Chevron, με την παραχώρηση της οποίας φέρεται να έχει την συνολικότερη παρουσία της στην Ελλάδα. Πρόκειται όμως για μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή αφού ¨πατάει” στα όρια του παράνομου Τουρκο- Λυβικού Μνημονίου και αυτός, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ο λόγος που το ενδιαφέρον της Chevron περιορίστηκε στην Πελοπόννησο. Η αμερικανική εταιρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένει το ¨πράσινο” φως από την ελληνική κυβέρνηση, όταν αυτή αποφασίσει ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέπουν, για να υποβάλλει αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τη συγκεκριμένη περιοχή, στη βάση σχετικών συζητήσεων και άτυπων δεσμεύσεων που έχουν γίνει.
Η δέσμευση προς τη Chevron
Η δέσμευση προς τη Chevron αποτυπώθηκε εμμέσως στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου για το ενδιαφέρον της στην περιοχή της Πελοποννήσου. “Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί και η χωρική επέκταση των ερευνών” ανέφερε η ανακοίνωση ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενους στη Βουλή στο ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της Chevron για νέες περιοχές .” ...δύο αμερικανικές εταιρίες, και η ExxonMobil και η Chevron, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και η Chevron ενδεχομένως με ενδιαφέρον να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας” είπε.
Αλλωστε από την πρώτη στιγμή επισημοποίησης του ενδιαφέροντος της Chevron παράγοντες με γνώση των εξελίξεων σχολίαζαν στην ¨Κ¨ ότι δεν έχει επιχειρηματική λογική η έκταση των 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Νότιας Πελοποννήσου για μια εταιρία του μεγέθους της, χαρακτηρίζοντάς την ως το ¨πρόγευμα στο κυρίως πιάτο¨ που θα ακολουθήσει και το οποίο θα πρέπει να είναι μιας έκτασης συγκρίσιμης με αυτή των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που παραχωρήθηκε στην ExxonMobil.
Η περιοχή της Κρήτης είναι η πλέον ελπιδοφόρα σε κοιτάσματα με βάση τις γεωλογικές μελέτες και τις σεισμικές έρευνες που ακολούθησαν την περίοδο 2010-2011 στο πλαίσιο του πρώτου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη από τον τότε υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη. Η Chevron όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ¨Κ¨ ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αρης Στεφάτος, έχει προχωρήσει σε διεξοδική μελέτη όλων των σεισμικών δεδομένων που αγόρασε από το 2023. Είναι γνωστή εξάλλου η προσπάθεια της Chevron και του μεγαλύτερου ανταγωνιστή διεθνώς της ΕxxonMobil να μπει στις παραχωρήσεις της Κρήτης εξαγοράζοντας ποσοστό από το μερίδιο της Helleniq Energy.
Οι συζητήσεις περί του ενδιαφέροντος της Chevron για την περιοχή της Κρήτης αναμένεται να συνεχιστούν στο Κάιρο και στις συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα 17/2 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Κλέι Νέφ , στο περιθώριο της διεθνούς Εκθεση EGYPES (Egypt Energy Show) το διήμερο 17-19 Φεβρουαρίου. Μια προπαρασκευαστική συνάντηση στο πλαίσιο αυτής του Καίρου είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός με τον επικεφαλής των νέων μεγάλων έργων της Chevron, Luca Rigo de Righi και την Jane Curtis, Corporate Business Development του ομίλου.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν και οι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής ¨Νότια Πελοπόννησος” που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ από μέρα σε μέρα ,ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάστημα 90 ημερών όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στη συζήτηση που έγινε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έκανε σαφή την πρόθεσή της για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού έως το τέλος του έτους.
Η πλευρά της Chevron ενημέρωσε για τα δικά της χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με τα οποία θα χρειαστεί έξι μήνες προετοιμασίας για τις σεισμικές έρευνες οι οποίες θα διαρκέσουν άλλους έξι μήνες για να ακολουθήσει στη συνέχεια η αξιολόγησή τους σε διάστημα εννέα μηνών. Από τα αποτελέσματα θα κριθεί η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση ενώ ακόμη και στην περίπτωση εντοπισμού κοιτάσματος δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει παραγωγική γεώτρηση. Η απόφαση για την ανάκτησή του θα ληφθεί στη βάση του συνολικότερου παγκόσμιου επενδυτικού πλάνου της πολυεθνικής εκείνη την περίοδο, δηλαδή κάπου γύρω στο 2030.
Μέσα στον Μάρτιο το πρώτο σήμα της EXXON
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι οι αποφάσεις της Chevron για ερευνητικές γεωτρήσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των ερευνών της ExxonMobil στις δύο περιοχές “Δυτικά “ και Νοτιο-Δυτικά της Κρήτης” που τις έχουν παραχωρηθεί σε κοινοπραξία με την Helleniq Energy. Ενα πρώτο σήμα για τα πλάνα της Exxon θα δωθεί μέσα στον Μάρτιο, που λήγει η προθεσμία για να δηλώσει, αν θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στο μπλοκ ¨Δυτικά της Κρήτης” για το οποίο έχει ζητήσει παράταση έξι μηνών.
Εάν προχωρήσει σε έρευνες τότε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα είναι ένα προμήνυμα ότι θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στην πιο ώριμη παραχώρηση ¨Νοτιο Δυτικά της Κρήτης”. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ExxonMobil για ερευνητική γεώτρηση αναμένεται μέσα στο 2025, με κάποιους παράγοντες να την τοποθετούν μέσα στο επόμενο δίμηνο και την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει μια μεγαλύτερη κινητικότητα σε αυτή την κατεύθυνση από πλευράς της , μετά την πίεση που ασκεί ο ανταγωνισμός της Chevron. Τις προθέσεις της ExxonMobil θα προσπαθήσει να διερευνήσει ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει επίσης την Δευτέρα στο Κάιρο με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας κ. Τζόν Αντριλ.
Στην μεγαλύτερη ενεργειακή Εκθεση της Ανατολικής Μεσογείου που διεξάγεται στο Κάιρο η ΕΔΕΥΕΠ θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών υδρογονανθράκων και θα επιδιώξει να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών για νέες περιοχές. “Στην ΕΔΕΥΕΠ δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε αυτόνομα και παράλληλα με τις έρευνες των αναδόχων εταιρειών προκειμένου να εντοπίσουμε περιοχές ενδιαφέροντος. Με την εικόνα που έχουμε από τη γεωλογία των θαλάσσιων λεκανών μας και τις διαφαινόμενες θετικές τάσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, δεν μπορώ να αποκλείσω πιθανή εκδήλωση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος” δήλωσε στην ¨Κ¨ ο κ. Στεφάτος.
Για την Ελλάδα το τάιμιγκ που διεξάγεται η φετινη Εκθεση του Καϊρου αξιολογείται ως ιδανικό μετά και το ενδιαφέρον της δεύτερης μεγαλύτερης διεθνώς ιδιωτικής εταιρίας πετρελαίου , γι αυτό και η εκπροσώπηση θα είναι ισχυρή. Πέραν της παρουσίας του υπουργού κ. Σκυλακάκη -για πρώτη φορά συμμετέχει υπουργός στην Εκθεση και αυτό έχει τη σημασία του- , της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και του επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αρη Στεφάτου, περίπτερα θα έχουν ο όμιλος Κοπελούζου που αναπτύσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου (GREGY), η Enterprise Greece, η Helleniq Energy, η Energean κά. Στο περιθώριο της Εκθεσης ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου κ. Καρίμ Μπαντάουι θα υπουγράψουν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 (Carbon capture and storage -CCS).
www.worldenergynews.gr