AD
Ενέργεια & Αγορές

Άνοδος για το πετρέλαιο- Στα 96 δολ. κινείται αργό — Πτώση για το φυσικό αέριο στα 44,4 ευρώ /MWh  

Άνοδος για το πετρέλαιο- Στα 96 δολ. κινείται αργό — Πτώση για το φυσικό αέριο στα 44,4 ευρώ /MWh   

Το αμερικανικό πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί με τον Λίβανο «το συντομότερο δυνατό»

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη, καθώς η αγορά συνειδητοποίησε ότι το Ιράν εξακολουθούσε να ελέγχει την πρόσβαση στο Στενό του Ορμούζ, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δύο εβδομάδων με τις ΗΠΑ.

 Πτώση σημείωσε η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη με το ολλανδικό TTF του Μαίου να κλείνει στα 44,4 ευρώ /MWh μειωμένο κατά 1,8%. Απώλειες 1,9% κατέγραψε και το συμβόλαιο του Ιουνίου  στα 44,5 ευρώ /MWh.

 Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate των ΗΠΑ για τον Μάιο αυξήθηκαν περισσότερο από 3% στα 97,97 δολάρια ανά βαρέλι. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Brent για παράδοση στον Ιούνιο κέρδισαν περισσότερο από 1% στα 95,94 δολάρια.

Περί τις 20: 37 ώρα Ελλάδας το αργό σημείωνε άνοδο 2,19% στα 96,51 δολ. ρο βαρέλι και το Brent ενισχυόταν 0,21% στα 94,95 δολάρια τα βαρέλι.

Το αμερικανικό πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί με τον Λίβανο «το συντομότερο δυνατό».

 Οι κινήσεις αυτές έρχονται μια ημέρα αφότου το αμερικανικό πετρέλαιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2020 λόγω της κατάπαυσης του πυρός. Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απείλησαν να διαλύσουν την εύθραυστη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

 Το στενό δεν έχει ανοίξει για την κυκλοφορία πλοίων, καθώς το Ιράν περιορίζει την πρόσβαση παρά την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC).

 Η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι τα πλοία πρέπει να λάβουν την άδειά της για να διέλθουν από το στενό, ανέφερε ο Σουλτάν Αχμέτ Αλ Τζάμπερ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό δεν είναι ελευθερία ναυσιπλοΐας. Αυτό είναι εξαναγκασμός», δήλωσε ο επικεφαλής της ADNOC.

 Η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν αμφισβητούν τους όρους της συμφωνίας. Ο Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον παραβίασε τη συμφωνία.

 «Η βαθιά ιστορική δυσπιστία που τρέφουμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πηγάζει από τις επανειλημμένες παραβιάσεις κάθε είδους δεσμεύσεων - ένα μοτίβο που δυστυχώς έχει επαναληφθεί για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Γκαλιμπάφ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκαλιμπάφ δήλωσε ότι τρία στοιχεία της πρότασης εκεχειρίας 10 σημείων του Ιράν παραβιάστηκαν: οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, η είσοδος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ιρανικό εναέριο χώρο και αυτό που χαρακτήρισε ως άρνηση του δικαιώματος της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη στις ΗΠΑ ότι η πρόταση του Ιράν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συνομιλίες. Ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς απάντησε στους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ουγγαρία την Τετάρτη.

 «Οι εκεχειρίες είναι πάντα ακατάστατες», δήλωσε ο Βανς, αναφερόμενος στο αναφερόμενο περιστατικό με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον ιρανικό εναέριο χώρο. Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι το Ιράν δεν πρέπει να επιτρέπεται να εμπλουτίζει ουράνιο και είπε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία που καλύπτει τον Λίβανο δεν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης