AD
Ενέργεια & Αγορές

Ευρώπη: Εκτίναξη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Οι οδηγοί αποφεύγουν τα ακριβά καύσιμα

Ευρώπη: Εκτίναξη στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Οι οδηγοί αποφεύγουν τα ακριβά καύσιμα
Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη — Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία — κατέγραψαν αύξηση άνω του 40% στις πωλήσεις BEV από την αρχή του έτους, ενώ εκτιμάται ότι το 21,2% όλων των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Μάρτιο στην ΕΕ και την EFTA ήταν ηλεκτρικά 
Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις κύριες αγορές της Ευρώπης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1/3 το πρώτο τρίμηνο του 2026, καθώς οι οδηγοί αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, μετά την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης λόγω του πολέμου στο Ιράν.

Οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV), που αποτελούν ένδειξη πωλήσεων, αυξήθηκαν κατά 29,4% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σχεδόν τις 560.000 το τρίμηνο, ενώ μόνο τον Μάρτιο σημείωσαν άνοδο 51,3%, ξεπερνώντας τις 240.000 σε 15 ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της E-Mobility Europe και της New Automotive.

Οι αγορές αυτές αντιπροσώπευαν πέρυσι το 94% των συνολικών πωλήσεων BEV στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην European Free Trade Association, οι χώρες της οποίας ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με στοιχεία της ACEA.

«Η άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον Μάρτιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσφατα οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, σε έναν μήνα όπου η εξάρτηση από το πετρέλαιο αναδείχθηκε σε σοβαρή αδυναμία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της E-Mobility Europe, Chris Heron.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών, τα περίπου μισό εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα που ταξινομήθηκαν το τρίμηνο επαρκούν για να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.

Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη — Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία — κατέγραψαν αύξηση άνω του 40% στις πωλήσεις BEV από την αρχή του έτους, ενώ εκτιμάται ότι το 21,2% όλων των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν τον Μάρτιο στην ΕΕ και την EFTA ήταν ηλεκτρικά.

Σε ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο, η New Automotive ανέφερε ότι οι ταξινομήσεις BEV στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά 12,8% το πρώτο τρίμηνο και αντιστοιχούσαν στο 22,5% των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων, εξέλιξη που επίσης συνδέεται με την άνοδο των τιμών της βενζίνης.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης