AD
Ενέργεια & Αγορές

Γερμανία: Αναζητά εναλλακτικές για τον εφοδιασμό πετρελαίου μέσω Πολωνίας μετά τη διακοπή ροών από τη Ρωσία

Γερμανία: Αναζητά εναλλακτικές για τον εφοδιασμό πετρελαίου μέσω Πολωνίας μετά τη διακοπή ροών από τη Ρωσία
Το Καζακστάν εξήγαγε 2,146 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου προς τη Γερμανία μέσω του Druzhba πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2024, ενώ επιπλέον 730.000 τόνοι παραδόθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 
Η Γερμανία αναζητά επειγόντως λύσεις για την αναδρομολόγηση των προμηθειών αργού πετρελαίου προς το διυλιστήριο PCK Schwedt, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα διακόψει από την 1η Μαΐου τις παραδόσεις καζακικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 43.000 βαρέλια ημερησίως.
 
Το Βερολίνο βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Πολωνία για τη μεταφορά εναλλακτικών ποσοτήτων μέσω του λιμανιού του Gdansk, με τελικό προορισμό το Schwedt, το διυλιστήριο που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της ανατολικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με καύσιμα.
 
Η εγκατάσταση έχει εξελιχθεί σε επαναλαμβανόμενο σημείο πίεσης από τότε που η Γερμανία απεξαρτήθηκε από το ρωσικό αργό, με τη νέα αυτή διαταραχή να αναδεικνύει τα περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας στο σύστημα.
 
Το Καζακστάν εξήγαγε 2,146 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου προς τη Γερμανία μέσω του Druzhba πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2024, ενώ επιπλέον 730.000 τόνοι παραδόθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.
 
Η Πολωνία δηλώνει ότι διαθέτει την τεχνική δυνατότητα να διαχειριστεί αυξημένες ροές, ωστόσο παράγοντες όπως η πρόσβαση στο λιμάνι, τα χρονοδιαγράμματα μεταφοράς, η διαθεσιμότητα αργού και οι προδιαγραφές των διυλιστηρίων καθιστούν τη διαδικασία σύνθετη, καθώς η αντικατάσταση αγωγών με θαλάσσιες μεταφορές σπάνια είναι άμεση και ισοδύναμη.
 
Το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο μια διαχρονική αδυναμία της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς οι υποδομές μπορεί να εμφανίζονται διαφοροποιημένες σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά στην πράξη παραμένουν συγκεντρωμένες, με τον Druzhba να διέρχεται ακόμη από τη Ρωσία.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές
 
Υπάρχουν εναλλακτικές για το Schwedt, όμως είναι πιο δαπανηρές και πολύπλοκες, με το διυλιστήριο να βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε προμήθειες μέσω των διαδρομών της Βαλτικής και του λιμανιού του Rostock, επιλογές που παραμένουν περιορισμένες.
 
Η εξέλιξη αυτή στέλνει ευρύτερο μήνυμα στην αγορά πετρελαίου, καθώς μια φαινομενικά περιφερειακή διαταραχή ενισχύει το λεγόμενο «premium» ασφάλειας εφοδιαστικής αλυσίδας, πέρα από τη διαθεσιμότητα αργού.
 
Στην Ευρώπη, η ύπαρξη αποθεμάτων είναι ένα ζήτημα, αλλά η μεταφορά τους αποτελεί εξίσου κρίσιμο παράγοντα, επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερο τις τιμές, τα περιθώρια διύλισης και την αξία των ασφαλών, μη ρωσικών διαδρομών εφοδιασμού.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης