AD
Ενέργεια & Αγορές

Οι αντιδράσεις για τα data centers απειλούν το αμερικανικό προβάδισμα στο ΑΙ

Οι αντιδράσεις για τα data centers απειλούν το αμερικανικό προβάδισμα στο ΑΙ
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χάσουν το προβάδισμά τους όχι επειδή η Κίνα θα αναπτύξει καλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επειδή η αμερικανική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψουν την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών 
Η αυξανόμενη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων (data centers) εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην τεχνητή νοημοσύνη, με τις πολιτικές πιέσεις να εντείνονται ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
 
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ενώ οι κινητοποιήσεις κατά των νέων εγκαταστάσεων εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, οι κυβερνήτες των πολιτειών Μοντάνα, Γουαϊόμινγκ και Μιζούρι προσχώρησαν σε συμφωνία που προωθήθηκε από τον Λευκό Οίκο, δεσμεύοντας τους επενδυτές των data centers να καλύπτουν το μερίδιό τους στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, υδάτινων πόρων και αναβαθμίσεων του ηλεκτρικού δικτύου.
 
Ακόμη πιο αυστηρή στάση υιοθέτησε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, υπογράφοντας το πρώτο σε πολιτειακό επίπεδο μορατόριουμ στις άδειες για μεγάλης κλίμακας data centers, δίνοντας στις αρμόδιες αρχές έως και έναν χρόνο για να θεσπίσουν αυστηρότερα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
 
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι ψηφιακές υποδομές έχουν μετατραπεί σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την ανάπτυξή της.
 
Οι υποστηρικτές της ταχείας ανάπτυξης των υποδομών υποστηρίζουν ότι η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κριθεί αποκλειστικά στα εργαστήρια ή στις δυνατότητες των αλγορίθμων, αλλά στην ικανότητα κάθε χώρας να δημιουργήσει το απαραίτητο οικοσύστημα υποδομών. Νέα data centers, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσια ημιαγωγών, δίκτυα οπτικών ινών, συστήματα ψύξης, υποδομές cloud, κυβερνοασφάλεια και σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα θεωρούνται πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής.
 
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χάσουν το προβάδισμά τους όχι επειδή η Κίνα θα αναπτύξει καλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά επειδή η αμερικανική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψουν την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.
 
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι ξένες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, επιχειρούν να ενισχύσουν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα data centers μέσω εκστρατειών παραπληροφόρησης και πόλωσης, επιδιώκοντας να πλήξουν την τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και να οξύνουν τις πολιτικές εντάσεις ενόψει των εκλογών.
 
Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι οι ανησυχίες των πολιτών είναι σε μεγάλο βαθμό βάσιμες. Πολλές κοινότητες φοβούνται αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μεγαλύτερη κατανάλωση υδάτινων πόρων, γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των επενδυτών, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θόρυβο από τις κατασκευές και περιορισμένα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
 
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των επενδύσεων εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στις άμεσες επιπτώσεις των έργων, χωρίς να αναδεικνύονται επαρκώς τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
 
Η αντίσταση στις νέες εγκαταστάσεις ενισχύεται ήδη σε αρκετές πολιτείες. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, εξετάζονται αντίστοιχα μέτρα σε περίπου δώδεκα ακόμη πολιτείες. Στην Καλιφόρνια, οι κάτοικοι του Monterey Park έγιναν οι πρώτοι που κλήθηκαν να ψηφίσουν για μόνιμη απαγόρευση των data centers, ενώ στο Ουισκόνσιν ακυρώθηκε επένδυση ύψους 12 δισ. δολαρίων λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Στο Τενεσί συνεχίζεται η συζήτηση για πιθανό μορατόριουμ, παρά τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος θα μπορούσε να προσθέσει 10 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της πολιτείας και να δημιουργήσει περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
Δημοσκοπήσεις των Gallup και Reuters δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών αντιτίθεται στην κατασκευή ενός data center στην περιοχή όπου κατοικεί. Σύμφωνα με στοιχεία των Fortune και Data Center Watch, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2026 καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν 75 μεγάλα έργα συνολικής αξίας άνω των 130 δισ. δολαρίων εξαιτίας οργανωμένων τοπικών αντιδράσεων.
 
Το Κογκρέσο έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο «Ratepayer Protection Act», το οποίο προβλέπει ότι οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι hyperscalers, θα επωμίζονται το πλήρες κόστος των αναβαθμίσεων του ηλεκτρικού δικτύου που απαιτούνται για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους.
 
Οι αναλυτές καταλήγουν ότι η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα πιο πειστικό αφήγημα για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, εξηγώντας στις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο το κόστος αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούν οι νέες υποδομές. Όπως επισημαίνουν, η παγκόσμια μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη δεν διεξάγεται πλέον μόνο στην Ουάσιγκτον, το Πεκίνο ή τη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και στην κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το ποια χώρα θα διατηρήσει την τεχνολογική πρωτοπορία.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης