Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να διακόψουν ένα σερί δύο εβδομάδων ανόδου, παρά το γεγονός ότι σταθεροποιήθηκαν υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά από μια αναφορά, ανοίγοντας μια νέα εικόνα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στους προηγούμενους όρους της συμφωνίας με το Ιράν.
H διαμόρφωση των τιμών
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent μειώθηκαν κατά 25 σεντς, ή 0,3%, στα 89,45 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις 00:35 GMT. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate μειώθηκαν κατά 22 σεντς, επίσης 0,3%, στα 83,31 δολάρια.
Και τα δύο σημεία αναφοράς ήταν έτοιμα να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα, με το Brent να υποχωρεί κατά 5,3% και το WTI να υποχωρεί κατά 4,3%.
Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση
Επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα, το δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει στους μεσολαβητές ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να αναβιώσει το μνημόνιο συνεννόησης του Ιουνίου, περιπλέκοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν παρά τις διπλωματικές προσπάθειες άλλων χωρών για την επανασύνδεση των δύο πλευρών.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις της Μόσχας
Αλλού, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώθηκαν αφού η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει βρετανικούς στρατιωτικούς στόχους εντός και εκτός Ουκρανίας σε απάντηση στις επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Βρετανία.
Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ και υποβάθμισε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, αυτή την εβδομάδα είχε προειδοποιήσει Ρώσους αξιωματούχους για μια τέτοια επίθεση. Η Βρετανία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ.
www.worldenergynews.gr






