AD
Ενέργεια & Αγορές

IEEFA: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα πράσινα PPA για προστασία από τις αυξήσεις τιμών (Montel) 

IEEFA: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα πράσινα PPA για προστασία από τις αυξήσεις τιμών (Montel) 

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως αντιστάθμιση έναντι των αυξήσεων των τιμών, ανέφερε την Τρίτη το think tank Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA)

Όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τις συμφωνίες ως εργαλείο διαχείρισης ενεργειακού κινδύνου, καθώς προσφέρουν τιμές «περίπου στο ήμισυ της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά spot κατά τις περιόδους έντασης», ανέφερε το IEEFA σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα εταιρικά PPA αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιήσει οι εταιρείες για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και εκπομπών, μέσω της αγοράς ανανεώσιμης ενέργειας ή της αντίστοιχης οικονομικής της αξίας.

Οι τρέχουσες τιμές των PPA στην Ευρώπη κυμαίνονται μεταξύ 60 και 85 ευρώ/MWh, πρόσθεσε, επικαλούμενο στοιχεία από την πλατφόρμα τιμολόγησης LevelTen Energy.

Η στροφή αυτή έχει επιταχυνθεί από τον πόλεμο στο Ιράν και τις διαταραχές σε βασική θαλάσσια οδό μεταφοράς πετρελαίου και LNG, τα Στενά του Ορμούζ, οι οποίες έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η αυξημένη ζήτηση για PPA είναι πιθανό να διατηρηθεί ακόμη και αν η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση υποχωρήσει, ανέφερε, με την «ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο η βιωσιμότητα», να καθίσταται η πιο διαρκής βάση για τη ζήτηση εταιρικών PPA στην Ευρώπη.


Αναδιαμόρφωση των
PPA

Η αλλαγή αυτή οδηγεί επίσης σε διαφορετικές συμβάσεις, με τους αγοραστές να αναζητούν συμφωνίες διάρκειας 5-10 ετών με κατώτατα και ανώτατα όρια τιμών και ρήτρες αναπροσαρμογής, αντί για τις παραδοσιακές μακροπρόθεσμες συμφωνίες σταθερής τιμής.

«Ένα κατώτατο όριο στα 50-55 ευρώ/MWh προστατεύει τον παραγωγό εάν ο πόλεμος με το Ιράν τελειώσει και οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρήσουν», ανέφερε η έκθεση. «Ένα ανώτατο όριο τιμής που περιορίζει το ποσό που πληρώνουν οι αγοραστές στα 90-100 ευρώ/MWh παρέχει βεβαιότητα ως προς τον προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε ότι «η αναπροσαρμογή που συνδέεται με τις τιμές της αγοράς φυσικού αερίου ή άνθρακα αντικαθιστά τις ετήσιες αυξήσεις τιμών, αντανακλώντας μια αγορά που πλέον συνυπολογίζει τον κίνδυνο των εμπορευμάτων».


Οι παραγωγοί επιλέγουν τις πωλήσεις στην αγορά
spot

Ωστόσο, η ισχυρότερη εταιρική ζήτηση δεν έχει μεταφραστεί κατ’ ανάγκην σε ταχύτερη σύναψη PPA.

Οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας είναι ολοένα και πιο απρόθυμοι να κλειδώσουν την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα 75-85 ευρώ/MWh, όταν θα μπορούσαν δυνητικά να κερδίσουν 120-150 ευρώ/MWh πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά spot κατά τις περιόδους υψηλών τιμών, ανέφερε το IEEFA.

«Αρκετοί παραγωγοί στη Γερμανία και την Ιταλία προτιμούν την έκθεση στην αγορά spot αντί να κλειδώσουν συμβατικά έσοδα στα τρέχοντα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Με αυτόν τον τρόπο στοιχηματίζουν ότι το τρέχον περιβάλλον τιμών θα συνεχιστεί και εκτίθενται στη μεταβλητότητα των παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου».

Οι πρόσφατες συμφωνίες σχεδιάζονται επίσης ολοένα και περισσότερο ώστε να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τις περιόδους όπου οι κίνδυνοι από τις τιμές είναι υψηλότεροι, ανέφερε το IEEFA.

Σε αυτές περιλαμβάνονται PPA με διαμορφωμένη παράδοση, δομές ημέρας/νύχτας, υβριδικές συμφωνίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας με αποθήκευση, καθώς και προϊόντα βασικού φορτίου που υποστηρίζονται από συστήματα αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης