Ο Putin χαρακτήρισε το Vostok Oil ένα από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αρκτική, συνδέοντάς το με τον ευρύτερο σχεδιασμό της Μόσχας για την ανάπτυξη της Σιβηρίας, των αρκτικών περιοχών και της ρωσικής Άπω Ανατολής
Σε λειτουργία τέθηκε επισήμως στις 5 Σεπτεμβρίου το νέο, κολοσσιαίας κλίμακας πετρελαϊκό έργο της Rosneft στην Αρκτική, Vostok Oil, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή και να δίνει την εντολή για τη φόρτωση του πρώτου πετρελαιοφόρου.
Το Vostok Oil περιλαμβάνει 52 περιοχές παραχώρησης, στις οποίες βρίσκονται 13 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου να εκτιμώνται σε περίπου 7 δισ. τόνους. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά έργα παγκοσμίως. Η Rosneft είχε παρουσιάσει το 2019 σχέδιο ενοποίησης των δραστηριοτήτων της στην Αρκτική, ενώ το 2020 ξεκίνησε γεωτρήσεις στη χερσόνησο Ταϊμίρ, τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ρωσίας και το βορειότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρασίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το Vostok Oil ένα από τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αρκτική, συνδέοντάς το με τον ευρύτερο σχεδιασμό της Μόσχας για την ανάπτυξη της Σιβηρίας, των αρκτικών περιοχών και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Όπως υπογράμμισε, κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου έχουν η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή και ο σχεδιαζόμενος Δι-Αρκτικός Διάδρομος Μεταφορών, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας εμπορικής και μεταφορικής σύνδεσης από τη Βαλτική και την Αρκτική έως την Άπω Ανατολή.
Κεντρικό στοιχείο της υποδομής του Vostok Oil αποτελεί το νέο λιμάνι Sever Bay, στις εκβολές του ποταμού Γενισέι. Σύμφωνα με τον Πούτιν και τη Rosneft, το λιμάνι βρίσκεται σχεδόν 500 χιλιόμετρα βορειότερα από άλλες μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις, γεγονός που το καθιστά το βορειότερο λιμάνι στον κόσμο. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με ακραίες θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, ενώ κατασκευάστηκε ειδικό φράγμα προστασίας του κόλπου ώστε να καταστεί δυνατή η ναυσιπλοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα συνδέονται με το νέο λιμάνι μέσω αγωγού μήκους 790 χιλιομέτρων, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά έως και 100 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως. Στο δίκτυο περιλαμβάνεται και τμήμα μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων που διέρχεται κάτω από τον ποταμό Γενισέι.
Με εντολή του Ρώσου προέδρου ξεκίνησε η φόρτωση του πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς shuttle tanker Valentin Pikul, χωρητικότητας 69.323 dwt, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2024 για τη Rosnefteflot. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο δεξαμενόπλοιο Akademik Gubkin, χωρητικότητας 112.909 dwt, βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα προκειμένου να παραλάβει το δεύτερο φορτίο πετρελαίου από το Vostok Oil.
Σύμφωνα με τον Σέτσιν, η παραγωγή και οι αποστολές θα αυξηθούν σταδιακά. «Ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, το Vostok Oil θα μεταφέρει 30 εκατ. τόνους πετρελαίου, αυξάνοντας την ποσότητα στους 50 εκατ. τόνους έως το 2030 και τελικά στους 100 εκατ. τόνους ετησίως», ανέφερε.
Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι το Vostok Oil αποτελεί μόνο την αφετηρία ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου ενεργειακής και οικονομικής ανάπτυξης της Αρκτικής. Στην ατζέντα της Μόσχας περιλαμβάνεται η σύνδεση των αρκτικών θαλάσσιων τερματικών σταθμών με το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις εσωτερικές πλωτές οδούς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών.
«Νέα παγοθραυστικά και πλοία ενισχυμένης παγοπλοϊκής κλάσης κατασκευάζονται για τη ναυσιπλοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στον Δι-Αρκτικό Διάδρομο Μεταφορών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Όπως προέβλεψε, έως το 2030 ο ρωσικός στόλος παγοθραυστικών θα ενισχυθεί με τρία πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά της σειράς Arktika, καθώς και με το ιδιαίτερα ισχυρό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό Rossiya του προγράμματος Lider.
Παράλληλα, η Ρωσία σχεδιάζει να διευρύνει τον στόλο φορτηγών και πλοίων έρευνας και διάσωσης, ενώ αναπτύσσει και δορυφορικό σύστημα για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στην Αρκτική. Στο ίδιο πλαίσιο αναβαθμίζονται οι λιμενικές και εφοδιαστικές υποδομές στη Βαλτική, τη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Θάλασσα του Κάρα, καθώς και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
www.worldenergynews.gr






