AD
Ενέργεια & Αγορές

Ξεπέρασε τα 106 δολ. το Brent, πάνω από τα 100 δολ. κινείται το αργό - Στα 81,7 ευρώ/MWh το TTF

Ξεπέρασε τα 106 δολ. το Brent, πάνω από τα 100 δολ. κινείται το αργό - Στα 81,7 ευρώ/MWh το TTF
Kλιμακώνονται οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στη Μέση Ανατολή - Οι ροές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο - Η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ING

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 4% την Πέμπτη, με το Brent να ξεπερνά τα 106 δολάρια το βαρέλι, καθώς η μεγαλύτερη έξαρση επιθέσεων εναντίον πλοίων από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό.

Άνοδο καταγράφει και το φυσικό αέριο στην αγορά φυσικού αερίου με το ολλανδικό TTF του Οκτωβρίου να είναι στα 81,7 ευρώ/MWh με άνοδο 3,1% σημειώνοντας αύξηση 138% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και 155% σε σύγκριση με τα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν 4,9%, στα 106,16 δολάρια το βαρέλι στις 18:55 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 4,8%, στα 100,69 δολάρια.

Οι τιμές του Brent έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές Αυγούστου, καθώς μια μόνιμη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τον τερματισμό των επιθέσεων δεν υλοποιήθηκε ποτέ και οι εχθροπραξίες επανεκκίνησαν.

Οι Χούθι, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, κατέλαβαν την Πέμπτη τον έλεγχο του λιμανιού Μόχα στην Υεμένη, δημιουργώντας περαιτέρω απειλή για την κυκλοφορία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Παράλληλα, η ναυσιπλοΐα στον Κόλπο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη μέσω των Στενών του Ορμούζ, καθώς οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στην περιοχή έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η πρόσφατη άνοδος των τιμών αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η αγορά την κατάσταση: αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν ακόμη και πριν από έναν μήνα, πόσο μάλλον στην αρχή του καλοκαιριού. Εάν μειωθούν η προσφορά πετρελαίου και οι εξαγωγές, η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνει περιορισμένη και οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο John Evans, αναλυτής της PVM.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πλήξουν το Pickaxe Mountain, που βρίσκεται κοντά στην εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου της Natanz, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το πετρελαιοφόρο Marinera, παλαιότερα γνωστό ως Bella 1, το οποίο κατασχέθηκε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Moray Firth, στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Το Ιράν δήλωσε ότι επιτέθηκε σε 10 πλοία κοντά στα Στενά του Ορμούζ την Τετάρτη, αφού οι ΗΠΑ έπληξαν πέντε ιρανικά πετρελαιοφόρα. Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις.

Ο ρόλος της Κίνας

Ενώ οι φόβοι για παρατεταμένες και σοβαρότερες διαταραχές στον εφοδιασμό στον Περσικό Κόλπο έχουν οδηγήσει το Brent πάνω από τα 100 δολάρια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διάρκεια αυτής της ανόδου θα εξαρτηθεί από την Κίνα.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει αυξήσει τις αγορές της τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες περιορισμένης ζήτησης, ενισχύοντας τις αγορές φυσικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές της ING.

Εάν οι κινεζικές αγορές συνεχίσουν να ανακάμπτουν, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον αντίκτυπο οποιωνδήποτε διαταραχών στην προσφορά και να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα. Αντίθετα, μια υποχώρηση των εισαγωγών θα μπορούσε να περιορίσει την άνοδο της αγοράς, ανέφερε η ING.

«Για μήνες, το βασικό επιχείρημα για την πτωτική πορεία των τιμών βασιζόταν στην ασθενή κινεζική ζήτηση», δήλωσε ο David Jorbenaze, επικεφαλής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου στην εταιρεία παροχής πληροφοριών για τις αγορές εμπορευμάτων ICIS.

Ο OPEC την Πέμπτη μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2026 στις 380.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με αντίγραφο της μηνιαίας έκθεσής του. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης.

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε κατά 640.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας αντιμετώπισαν νέες διαταραχές λόγω του πολέμου στο Ιράν και ο αμερικανικός αποκλεισμός περιόρισε τις αποστολές πετρελαίου του Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης