Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ σημειώνει ορόσημο με 5 εκατ. εγκαταστάσεις

Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ σημειώνει ορόσημο με 5 εκατ. εγκαταστάσεις

Ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα τριπλασιαστεί έως το 2034 σύμφωνα με την SEIA και την Wood Mac

Σχετικά Άρθρα
Οι κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων συστημάτων, ανέφεραν η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και η Wood Mackenzie (Wood Mac).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η SEIA και η Wood Mac αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα τριπλασιαστεί έως το 2034, με τον ρυθμό των εγκαταστάσεων να επιταχύνεται σημαντικά.

Πέρυσι οι ηλιακές προσθήκες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης της νέας ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη υπό το φως των τελευταίων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των μπαταριών.

Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από τους παραγωγούς ηλιακών πάνελ των ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο ευπρόσδεκτο από τους κατασκευαστές ηλιακών που επωφελούνται από τις φθηνές εισαγωγές.

 

Υπέρ των δασμών η SEIA

Μετά την είδηση των νέων δασμών, η SEIA (Solar Energy Industries Association η οποία είναι εθνική εμπορική ένωση για την ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ, που εκπροσωπεί περίπου 1.000 εταιρείες - μέλη και φιλοδοξεί το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ να παράγεται από ηλιακή ενέργεια έως το 2030) επαίνεσε επίσημα την κίνηση, αλλά ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση ορισμένων δασμών που θα έβλαπταν τη βιομηχανία.

«Η διοίκηση σκέφτηκε να συμπεριλάβει μια διαδικασία εξαίρεσης δασμών για βασικά μηχανήματα που χρειάζονται οι εταιρείες για την κατασκευή ηλιακών εξαρτημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσωρινή εξαίρεση των δασμών θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και θα δώσει κίνητρα για αυξημένες επενδύσεις στην εγχώρια κατασκευή», δήλωσε η Abigail Ross Hopper (Πρόεδρος της SEIA).

Η ηλιακή ενέργεια είναι βασικό στοιχείο του μεταβατικού σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά παρά τη γενναιόδωρη υποστήριξη, η ζήτηση κλονίστηκε πρόσφατα καθώς τα κράτη σταδιακά καταργούν ορισμένα κίνητρα. Ακόμα κι έτσι, οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, σύμφωνα με τη SEIA και άλλους.

 

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Νωρίτερα φέτος, η Environment America ανέφερε σε έκθεση ότι η ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο θα μπορούσε να καλύψει τελικά το 45% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Αυτό βασίζεται στα επίπεδα ζήτησης του 2022 και θα αντιπροσώπευε μια τεράστια αύξηση, καθώς αυτή τη στιγμή η ηλιακή ενέργεια καλύπτει μόνο περίπου το 1,5% της κατανάλωσης.

Ωστόσο, η ζήτηση στο μέλλον πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετική από τη ζήτηση του 2022, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η FT ανέφερε πρόσφατα τους υπολογισμούς της Goldman Sachs σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι πρότειναν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί τόσο έντονα που θα χρειαζόταν χωρητικότητα ισοδύναμη με όλες τις προσθήκες ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας πέρυσι για να την καλύψει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης