Διεθνή

Tο Αμερικανικό Κογκρέσο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Tο Αμερικανικό Κογκρέσο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ
Στην επιστολή επισημαίνεται, ότι η Τουρκία εμποδίζοντας την ενεργειακή διπλωματία, απειλεί όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τα συμφέροντα του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον απέστειλαν 36 μέλη του Κογκρέσου, καλώντας το State Department να υποστηρίξει τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και να προστατέψει την Κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική προκλητικότητα, όπως μεταδίδει το sigmalive.
Η  επιστολή με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017 εστάλη έπειτα από πρωτοβουλία των μελών του κογκρέσου Τεντ Ντατς και Γκας Μπιλιράκης, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), σε συνεργασία με τους συμπροέδρους της Ελληνικοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου (CHIA).
«Η επιστολή αυτή ενισχύει τους θεμελιώδεις στόχους της CHIA και της εταιρικής σχέσης HALC / AJC  για  μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική σχέση της  Ανατολικής Μεσογείου με τη δυτική συμμαχία και με τις δυτικές αξίες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC  Έντι Ζεμενίδης.
«Η ενέργεια έχει αποδειχθεί ως καταλύτης (game changer) για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και ενδεχομένως για τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους.
Επιτρέποντας στην Τουρκία - η οποία δεν έχει συμμετάσχει σε αυτή τη συνεργασία - να εμποδίσει τις δυνατότητες της ενεργειακής διπλωματίας, απειλούνται όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, και τα οικονομικά συμφέροντα των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών που επενδύονται στην Κύπρο» αναφέρεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Medium, η AJC έκανε την επιστολή αυτή μέρος της ημερήσιας διάταξης υπεράσπισης στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ του στην Ουάσιγκτον, όπου χιλιάδες μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με γραφεία του Κογκρέσου για  διάφορα θέματα.
Τα μέλη της HALC εντάχθηκαν στη AJC στο Καπιτώλιο και συνέχισαν να υποστηρίζουν την επιστολή στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του PSEKA.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της, σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει τις έρευνες και την ανάπτυξη ενεργειακών αποθεμάτων εντός της ΑΟΖ.
Ωστόσο, η επιστολή δεν υπογραμμίζει μόνο τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και την αυξημένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή και τις ΗΠΑ, αφού αποτελεί ένα πυλώνα σταθερότητας που προωθεί τη Δυτική ασφάλεια, τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μετά τις συναντήσεις του Capitol Hill, τα μέλη της HALC στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν.
Έγραψαν επιστολές προς τους Αντιπροσώπους τους, προτρέποντάς τους να προσθέσουν το όνομά τους στον επιστολή των Μπιλιράκη και Ντατς.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στήριξης, 36 μέλη του Κογκρέσου έλαβαν θέση  εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά για την υποστήριξη της Κύπρου.
Στους συντάκτες της επιστολής συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ed Royce και Eliot Engel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεχιζόμενη δράση της  ελληνοαμερικανικής κοινότητας διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη σθεναρή υποστήριξη του Καπιτωλίου προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στο να καταγγελθούν οι πολλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης