Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Για υπονόμευση της βιωσιμότητάς τους κατηγορούν τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Για υπονόμευση της βιωσιμότητάς τους κατηγορούν τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν είναι ούτε τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή

Σχέδιο υπονόμευσης της βιομηχανίας και κατ’ επέκταση της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας με τη ΔΕΗ για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος. Αδιέξοδο, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να έχουν ενεργοποιήσει νομικά μέτρα, ενώ επί του παρόντος η προμήθεια ρεύματος για το 2018 γίνεται χωρίς να έχουν συμφωνηθεί τιμολόγια και βεβαίως παραμένει άγνωστο το τι θα συμβεί το 2019.
Οι βιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα στο κόστος παραγωγής τους ζητούν συμβόλαια μέχρι το τέλος το 2020, προοπτική που δεν αποδέχεται η ΔΕΗ η οποία μάλιστα έχει προτείνει αυξήσεις που φθάνουν και το 30%.
Με αυτά τα δεδομένα και μετά την μάλλον αποτυχημένη πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα να βρεθεί λύση με τη διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησε χθες (4/11) στην έκδοση μιας σκληρής ανακοίνωσης με βολές κατά πάντων.
Μιας ανακοίνωσης μέσω της οποίας ζητεί από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους «ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα τιμολόγια

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΒΙΚΕΝ αναφέρει τα εξής: 
«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνειδητής προσπάθειας υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ιθύνοντες, είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και  υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020.
Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα. 
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια  συνεκτική βιομηχανική πολιτική.
Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στο ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης