Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ο κορωνοϊός δεν έκρυψε τον μεγάλο κίνδυνο της υπερθέμανσης των ωκεανών

Ο κορωνοϊός δεν έκρυψε τον μεγάλο κίνδυνο της υπερθέμανσης των ωκεανών
Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από επιπλέον αέρια θερμοκηπίου

Σε δυσθεώρητα επίπεδα έχει φτάσει η θερμοκρασία των παγκόσμιων ωκεανών, αποδεικνύοντας την αναμφισβήτητη και επιταχυνόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να δημιουργήσει ένα χαοτικό έτος ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, που αναμεταδίδει το Bloomberg.
Όσο θερμαίνονται οι θάλασσες τόσο διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.
Στον Κόλπο του Μεξικού, όπου η υπεράκτια γεώτρηση αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες του νερού ήταν 24,6 βαθμοί Κελσίου. Είναι 1,7 βαθμοί πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, δήλωσε ο Phil Klotzbach στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
«Ολόκληρος ο τροπικός ωκεανός είναι πάνω από τον μέσο όρο. Και υπάρχει ένα στοιχείο υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτό. Είναι πραγματικά εκπληκτικό όταν κοιτάζετε όλους τους τροπικούς ωκεανούς και βλέπετε πόσο ζεστοί μπορεί να είναι», δήλωσε η Michelle L'Heureux, του Climate Prediction Center των ΗΠΑ.

Τα πέντε πιο θερμά χρόνια

Και ενώ ο κορωνοϊός μονοπωλεί δικαίως τα πάντα, η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθεί να αποτελεί απειλή. Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από επιπλέον αέρια θερμοκηπίου.
Νέα ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πέντε θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι επίσης τα δέκα πιο θερμά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες της θάλασσας ήταν 1,49 βαθμοί Φαρενάιτ πάνω από τον μέσο όρο τον Μάρτιο. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από το 1880 για το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ. Το 2016, οι θερμοκρασίες ήταν 1,55 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο.

Η πιθανότητα ενός El Nino

Η πιο συνηθισμένη μέτρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι η μέση θερμοκρασία του αέρα της γήινης επιφάνειας, καθώς εδώ ζουν οι άνθρωποι. Φυσικά φαινόμενα όπως το El Niño προειδοποιούν ότι αυτή μπορεί να γίνει αρκετά ευμετάβλητη από χρόνο σε χρόνο. Φέτος, η πιθανότητα ανάπτυξης ενός El Nino είναι μικρή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης