Τελευταία Νέα
Απόψεις

Σδούκου: Η Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής

Σδούκου: Η Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
Το ΕΣΕΚ αποτελεί πλέον το βασικό πυλώνα στρατηγικής για την χώρα μας, σύμφωνα με την ΓΓ του ΥΠΕΝ

Εκτενή αναφορά στην κλιματική αλλαγή και την δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην όλη αυτή διαδικασία, κάνει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σδούκου, με άρθρο της στα πλαίσια του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου.

Αναλυτικά:

Με όπλο τη φιλοδοξία της να τεθεί στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την κλιματική αλλαγή, και με σύμμαχο τη νομοθεσία που ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας του άνθρακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη όπως αυτή περιγράφεται στο κείμενο της «Πράσινης Συμφωνίας». Η φιλοδοξία αυτή ενδυναμώνεται από τη σχεδόν ομόφωνη στάση των κρατών-μελών, κάτι που επιτρέπει στην Ε.Ε. να επιδιώξει την ευόδωση όλων των δεσμευτικών στόχων της. Τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να συμβάλλουν για την επίτευξή τους μέσω της εφαρμογής Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχει δυναμικά σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει ήδη υποβάλλει τόσο το δικό της ΕΣΕΚ, όσο και τη Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050.

Το ΕΣΕΚ αποτελεί πλέον το βασικό πυλώνα στρατηγικής για την χώρα μας. Οι κύριοι στόχοι του συνοψίζονται στη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 35%, την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 38%, στην επιπρόσθετη μείωση εκπομπών GHG της τάξης των 10Mton (μεγατόνων) CO2 και στην αύξηση των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων σε ποσοστό μέχρι 30% έως το 2030.

Η επίτευξη των εν λόγω στόχων διανοίγει ταυτόχρονα νέες προοπτικές για την οικονομία της χώρας, αφού προϋποθέτει την εισροή μεγάλων επενδύσεων, Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουμε αλλά και προσδοκούμε την αύξηση των επενδυτικών ροών στα επίπεδα των  44 δισ. €, εκ των οποίων περί τα 9 δισ. θα κατανεμηθούν για την ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, άλλα 5,5 δισ. θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη υποδομών δικτύων ηλεκτρισμού, ενώ ακόμη 11 δισ. € θα κατανεμηθούν για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Για ΑΠΕ εκτιμάμε ότι θα προκύψουν 12,6 δισ. € υπό τη μορφή αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, άλλα 4,8 δις. ως αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ, τέλος,  για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προκύπτουν  8,1δισ.  και 3,4 δισ. αντίστοιχα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ειδική μνεία στη στρατηγική της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2028, γεγονός που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές, στρατηγικά, κινήσεις της χώρας μας προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας καθαρής και πιο «πράσινης» οικονομίας έως το 2030.

Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης θα απαιτήσει μια γενναία στροφή στη χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως το «καύσιμο-γέφυρα» προς την ενεργειακή μετάβαση και την οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Όμως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κανονισμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, αποκλείει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιλεξιμότητα έργων υποδομών φυσικού αερίου, όσον αφορά στη χορήγηση κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ 2021-2027, γεγονός που προκαλεί τον δικαιολογημένο προβληματισμό μας.

Η Ελλάδα έχει σπεύσει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια όργανα  των Βρυξελλών, με απώτερο σκοπό την αναθεώρηση αυτής της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη  – μεταξύ άλλων –  ότι νέες υποδομές που τελούν σε στάδιο ωρίμανσης, στην παρούσα φάση, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης ή η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας, συντελούν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης.

Η Ελλάδα επιδεικνύει επίσης ιδιαίτερη εξωστρέφεια στα ζητήματα της διασυνοριακής μεταφοράς υδρογονανθράκων, που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και ασφάλεια εφοδιασμού. Ο αγωγός TAP που σύντομα θα ολοκληρωθεί, αλλά και νέα φιλόδοξα project, όπως ο αγωγός East Med Pipeline, του οποίου η διακρατική συμφωνία κατατέθηκε πρόσφατα προς κύρωση από τη Βουλή, προσδίδουν μια  νέα δυναμική στο ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο. Η συνεργασία μας με όλα τα κράτη της περιοχής αποτελεί σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ειδικότερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμμετέχω στις εργασίες ενός πολλά υποσχόμενου οργανισμού όπως το East Med Gas Forum με έδρα την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε «game changer» για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο θα αποτελέσει μια ευκαιρία περαιτέρω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής μας, στα οποία η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό και αποφασιστικό ρόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης