Περιβάλλον

Πως η Apple στοχεύει στο ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2030

Πως η Apple στοχεύει στο ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2030
Η εταιρία με την κεφαλαιοποίηση μαμούθ επικεντρώνεται στον μηδενισμό των εκομπών CO2

Σε μια σημαντική δέσμευση προχώρησε η Apple την περασμένη εβδομάδα περί ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2030.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρώτον, η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για 25,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου το 2019, περίπου το ίδιο με το 2018 και το ίδιο με την ετήσια ρύπανση του κλίματος από Κούβα και Σρι Λάνκα.

Δεύτερον, οι δικές της ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετούνται ήδη εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο από το 1% των εκπομπών της εταιρείας παράγονται από τις εγκαταστάσεις της.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει τον μικρότερο έλεγχο των εκπομπών, επειδή δημιουργούνται από προμηθευτές και χρήστες.

Που οφείλονται οι εκπομπές CO2 της Apple;

Περίπου το 15% των εκπομπών της Apple προέρχεται από χρήστες που τροφοδοτούν Mac και φορτίζουν iPhone στα σπίτια και τα γραφεία τους.
Η εταιρεία δεν μπορεί να αναγκάσει τους χρήστες να στραφούν σε ενέργεια χωρίς άνθρακα - στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να κάνει τη συσκευή ενεργειακά αποδοτική, ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών της εταιρείας προέρχεται από την κατασκευή, την οποία αναθέτει κυρίως σε εταιρείες στην Ασία.
Η Apple έχει υποσχεθεί να διασφαλίσει ότι οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της θα εφαρμόσουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης και θα μεταβούν σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα στη δεκαετία.

Με όλες αυτές τις κινήσεις, η Apple λέει ότι θα μειώσει το 75% των εκπομπών της έως το 2030 και στη συνέχεια θα αντισταθμίσει το υπόλοιπο 25% .
Δεν μπορεί να σταματήσει τις εκπομπές από τα στελέχη της που ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Αν και το κλιματικό σχέδιο της Apple είναι εντυπωσιακό, εξακολουθεί να υπάρχει κάτι που λείπει. Η εταιρεία διατηρεί το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο για την πώληση ολοένα μεγαλύτερου αριθμού συσκευών.

Παράλληλα, πολλοί έχουν επικρίνει την εταιρεία, εξαιτίας των ενημερώσεων λογισμικού που πραγματοποιεί, με αποτέλεσμα οι χρήστες να αναγκάζονται να επισκευάζουν και να αντικαθιστούν το δικό τους υλικό.
Το νεότερο σχέδιο της εταιρείας για το κλίμα είναι σίγουρα ριζοσπαστικό, αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Από την άλλη πλευρά, όλα αυτά δεν στάθηκαν εμπόδιο για την υψηλή κερδοφορία της εταιρίας
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε την Παρασκευή 31/7 η μετοχή της Apple στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, με ώθηση από τα αποτελέσματα τριμήνου και το επικείμενο split.
Η μετοχή τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 425 δολάρια, σε νέο ιστορικό υψηλό, έπειτα από «άλμα» άνω του 10% σε ημερήσια βάση.
Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στο ασύλληπτο ποσό των 1,82 τρισεκ. δολαρίων, καθιστώντας την κολοσσιαία εταιρεία ως τη μεγαλύτερη εισηγμένη στον κόσμο -20 δισεκ. δολ. υψηλότερα από Microsoft, Amazon.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple ξεπερνά πλέον σε αξία τη –μη εισηγμένη– Saudi Aramco, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο.
Η Apple παρουσίασε αυξημένη καθαρή κερδοφορία για το γ’ οικονομικό τρίμηνο, κόντρα στην κρίση που έχει επιφέρει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 11,25 δισεκ. δολάρια, έναντι 10,04 δισεκ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Τα έσοδα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησαν ελαφρά στα 53,7 δισεκ. δολ. από 53,8 δισεκ. για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2019.
Οι επιδόσεις ενθουσίασαν τους επενδυτές.

Το παράδειγμα της Microsoft

Η μόνη άλλη μεγάλη εταιρεία με πιο φιλόδοξο στόχο για το κλίμα είναι η Microsoft, η οποία σχεδιάζει να είναι αρνητική στον άνθρακα έως το 2030 και να διαγράψει τις ιστορικές εκπομπές της εταιρείας έως το 2050.
Η εταιρεία θα μειώσει τις εκπομπές και θα χρησιμοποιήσει αντισταθμίσεις.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης