Ηλεκτρισμός

«Πρεμιέρα» σήμερα (14/08) των δημοπρασιών ευελιξίας

«Πρεμιέρα» σήμερα (14/08) των δημοπρασιών ευελιξίας
Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ η έγκριση από τη ΡΑΕ της τροποποίησης του Κώδικα ΕΣΜΗΕ, για την εφαρμογή του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας
Τον δρόμο για τη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας ευέλικτου φορτίου άνοιξε η χθεσινή δημοσίευση σε ΦΕΚ της έγκρισης από τη ΡΑΕ της τροποποίησης του Κώδικα ΕΣΜΗΕ, για την εφαρμογή του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).

Όπως έγραφε το Worldenergynews την Τετάρτη (12/08), η δημοσίευση της απόφασης αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα για την πραγματοποίηση της δημοπρασίας. Η σχετική κανονιστική πράξη είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ στις αρχές της εβδομάδας, έχοντας λάβει στις 6 Αυγούστου την έγκριση του Ρυθμιστή.

Η συμβατική περίοδος παροχής υπηρεσίας ευελιξίας είναι το χρονικό διάστημα από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. Με βάση την υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους εφαρμογής του μηχανισμού, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 4.500 MW. Η ανώτατη τιμή προσφοράς ορίζεται στα 39.000 ευρώ/MW το έτος.

Συμμετοχή με το σύνολο της ισχύος των μονάδων

Σύμφωνα με την αναγγελία του ΑΔΜΗΕ για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, τα οριστικά αποτελέσματα της διαδικασίας θα δημοσιευθούν σήμερα έως τις 17:00.

Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων συνιστά απευθυντέα δήλωση αποδοχής της πρότασης σύναψης της σχετικής Σύμβασης Παροχής Υπηρεσίας Ευελιξίας, ενώ με την ανακοίνωση ο πάροχος υποχρεώνεται να παρέχει την υπηρεσία ευελιξίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο τύπος της δημοπρασίας είναι pay as bid, ενώ οι κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής υποχρεούνται να συμμετάσχουν με το σύνολο της ισχύος τους. Κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, οι πάροχοι υπηρεσίας ευελιξίας μπορούν να υποβάλουν διακριτές προσφορές μέχρι δέκα βήματα ισχύος, με ελάχιστη διακριτή ισχύ το 1 MW.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης