Επικαιρότητα

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη
O Erdogan έτοιμος για διερευνητικές επαφές με Ελλάδα, μετά την τηλεδιάσκεψη με Merkel, Michel - Πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα για αποκλιμάκωση
Οι διπλωματικές εξελίξεις στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών συνεχίζονται και μετά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας πως Αθήνα και Άγκυρα βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι Διερευνητικές Επαφές, με μια λιτή ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αναφέροντας πως η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.
Η Σύνοδος Κορυφης της ΕΕ για την Τουρκία  που ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25/9 αναβλήθηκε για 1-2/10 λόγω κρούσματος κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του C. Michel,  Barend Leyts, η Σύνοδος Κορυφής αναβάλλεται εξαιτίας κρούσματος κορωνοϊού.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας ασφάλειας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή στις αρχές την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό».
Νωρίτερα σήμςερα 22/9 «ναι» στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μετά την σημερινή 22/9 τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στην οποία εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουτρκίας ενόψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.

Ο Erdogan δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πίστη ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
Για τον Erdogan, απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ο Erdogan δήλωσε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων καναλιών διαλόγου.
Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Erdogan, Merkel και Michel) συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι N. Cavusoglu και H. Akar.

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία

Στην απόφαση να αναβάλει για μια εβδομάδα την Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία ανακοίνωσε ο C. Michel.
Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός του αξιωματικός ασφαλείας με τον οποίο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν σε στενή επαφή διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο πρόεδρος, όπως συνεχίζει ο ίδιος κάνει συχνά τεστ και χθες βρέθηκε αρνητικός.
Σεβόμενος ωστόσο τους κανόνες του Βελγίου θα πρέπει να μπει σε καραντίνα από σήμερα.
Ετσι, αποφάσισε να αναβάλει για μια εβδομάδα την Σύνοδο Κορυφής που προγραμματίζονταν για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Θα διεξαχθεί 1-2 Οκτωβρίου.
Image

Επίκειται επικοινωνία Erdogan - Macron

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron θα έχει ο Tayyip Erdoga, σήμερα 22/9 στις 20:00 της Τρίτης (ώρα Τουρκίας) σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουκρικά ΜΜΕ.  
Οι δυο ηγέτες, που το προηγούμενο διάστημα έχουν ανταλλάξει σκληρούς χαρακτηρισμούς, θα αανζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Το στοίχημα για τη Merkel

H Merkel, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ernst Reichel, έχει πάρει «προσωπικά την υπόθεση αποκλιμάκωση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο.
Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε.
Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο».

Ενόχληση της Τουρκίας για επίσκεψη Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενοχλεί την Τουρκία.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, είχε εκφράσει την ενόχληση του για την πρόσφατη επίσκεψη Pompeo στη Λευκωσία χωρίς να περάσει στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία λαμβάνει υπ' όψιν μόνο τις απόψεις της «ελληνοκυπριακής» πλευράς.

Πέτσας: Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν - Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστούν

Πεποισμένη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
«Oι κυρώσεις θα υιοθετηθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Το θέμα είναι το πότε θα εφαρμοστούν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
«Είναι ένα πολύ κομβικό ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Πρέπει να σταλεί μήνυμα πυγμής και όχι αδυναμίας.
Ή θα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή θα υπάρξουν κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν είδε ότι η ΕΕ ήταν αποφασιστική. Όταν η Ευρώπη έχει αξιόπιστη απειλή και μπορεί να την βάλει στο τραπέζι έχει αποτελέσματα».
Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι αν θα συναινέσει η Τουρκία για διερευνητικές επαφές.
Το θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Δεν υπάρχει περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα».

Ξανά στην Αν. Μεσόγειο το Oruc Reis μετά την περιοδική συντήρηση - Βρίσκεται ανοικτά της Αττάλειας - Κάλυψε έρευνες 3.500 χιλιομέτρων

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας καθώς παραβίασε πολλές φορές ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, απέπλευσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 από το τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας και βρίσκεται νότια της Τουρκίας, βορειοδυτικά της Κύπρου.
Τα συνοδευτικά πλοία δεν το ακολουθούν και κατά το πιθανότερο σενάριο οι τούρκοι δεν θα κάνουν κάποια κίνηση έως την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020, πιθανότατα να αποτελεί μέρος των τακτικών ελιγμών της Τουρκίας στην περιοχή.
Μετά από 35 ημέρες σεισμικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Oruç Reis Ship, το οποίο είχε κατευθυνθεί στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και προμήθειες, απέπλευσε από το λιμάνι στις 22 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Yeni Safak ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένα βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι το πλοίο Oruç Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες και ότι θα κατευθυνθεί στη νέα του θέση μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.
Πιθανότατα η Τουρκία θα εκδώσει νέα NAFTEX.
Το Oruç Reis Ship, του οποίου η τακτική περιοδική συντήρηση ολοκληρώθηκε, έφυγε από το λιμάνι της Αττάλειας και κατευθύνεται προς την Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που υποστήριξαν τον Oruç Reis, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Το πλοίο Oruç Reis, συγκέντρωσε σεισμικά δεδομένα από μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων ως μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι αναμένει εντολές ίσως με νέα NAVTEX ή να ξεκινήσει νέες ερευνητικές δραστηριότητες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης