Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής θερμού επεισοδίου

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής θερμού επεισοδίου
Τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής θερμού επεισοδίου.
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποφύγης συγκρούσεων στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τι ανέφερε ο Stoltenberg
 
«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι όποιες διαφορές μπορεί να προκύψουν. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τον μηχανισμό περαιτέρω.
Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».
Το ΝΑΤΟ, στο παρελθόν, είχε συμβάλει στη στρατιωτική αποφόρτιση μεταξύ των συμμάχων.
Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού, ο οποίος αποδείχθηκε αποτελεσματικός για τη μείωση των εντάσεων και στην παροχή διπλωματικής συνδρομής.
Image

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης