Ενέργεια

Exxon Mobil: Tρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών - Ζημιές 680 εκατ. δολ.

Exxon Mobil: Tρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών - Ζημιές 680 εκατ. δολ.
Υποχώρηση 29% στα έσοδα της Exxon το τρίτο τρίμηνο του 2020
Τρίτο συνεχές τρίμηνο ζημιών ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/10/2020 η Exxon Mobil ενώ παράλληλα μείωσε και τις δαπάνες για το επόμενο έτος.
Η αμερικανική εταιρεία σημείωσε ζημιές 680 εκατ. δολ. ή 0,15 δολ ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο από κέρδη 3,17 δισ. δολ. ή 0,75 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 0,18 δολ ανά μετοχή ενώ τα έσοδα υποχώρησαν 29% στα 46,2 δισ. δολ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις ζημιές στα 0,23 δολ. ανά μετοχή ή 26 cents σε προσαρμοσμένη βάση, με έσοδα 45,4 δισ. δολ.

Η Exxon και η Chevron από κοινού με άλλες εταιρείες του κλάδου, απολύουν ένα σημαντικό μέρος του εργατικού τους δυναμικού και αναμένουν να μειώσουν περαιτέρω το κόστος καθώς προσπαθούν να αντιστρέψουν χρόνια χαμηλής απόδοσης μετοχών, επιδεινωμένα από τον αντίκτυπο των περιορισμών κίνησης.

Οι τιμές πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί 41% φέτος, καθώς ο κορωνοϊός ανάγκασε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε lockdowns. Η ζήτηση ανακάμπτει στα τέλη του βόρειου ημισφαιρίου, αλλά χώρες όπως η Γερμανία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν και πάλι μια αύξηση των κρουσμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και αεροπορικά.

Οι μετοχές της Exxon μειώθηκαν 1,2% στα 32,56 $ την Παρασκευή το απόγευμα. Οι μετοχές της Exxon έχουν χάσει τη μισή αξία τους φέτος καθώς σημείωσε ζημιές 680 εκατομμυρίων δολαρίων, η τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία απώλεια.

Η Exxon ξεκίνησε τη χρονιά με ένα φιλόδοξο σχέδιο δαπανών που βασίζεται σε επενδύσεις στο σχιστόλιθο και τις υπεράκτιες ανακαλύψεις, ιδιαίτερα στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας. Αρχικά σχεδίαζε να ξοδέψει 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις εξερεύνησης το 2020, αν και μέσα στα τρία τέταρτα έχει ξοδέψει μόλις 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, ωστόσο, η Exxon επικεντρώνεται στη διατήρηση του μερίσματός της.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά περίπου 15%, αλλά διατήρησε το μέρισμα του τέταρτου τριμήνου στα 87 σεντς ανά μετοχή, καθιστώντας το 2020 το πρώτο έτος από το 1982 που δεν αύξησε την πληρωμή των μετόχων της.

«Ενώ βλέπουμε το μέρισμα ως ασφαλές για τους επόμενους 12 μήνες, η δαπάνη ταμειακών ροών είναι τεράστια υπό τις τρέχουσες συνθήκες», έγραψαν οι αναλυτές του Raymond James.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ, ο οποίος μείωσε το κόστος επιθετικά, αξιολογεί επίσης εάν θα διατηρήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία της Βόρειας Αμερικής. Θα μπορούσε να διαγράψει περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου αξίας μεταξύ 25 και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και πιθανώς μέρος της καναδικής επιχείρησής του, Imperial Oil σύμφωνα με τους αναλυτές.

Για τηνεπόμενη χρονιά, η Exxon ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα κυμαίνονται μεταξύ 16 δισεκατομμυρίων $ και 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι ενός προσαρμοσμένου σχεδίου για δαπάνες περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Η εταιρεία, κάποτε η πιο πολύτιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες με κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ξεπεράσθηκε αυτό το μήνα σε αξία από τον πάροχο αιολικής και ηλιακής ενέργειας NextEra.
Η παραγωγή της Exxon στην Permian ήταν περίπου 401.000 boepd το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και σύμφωνα με την εταιρεία το κόστος της εκεί είχε μειωθεί 20%.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης