Τελευταία Νέα

Υδρογόνο: Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος το καύσιμο του μέλλοντος - Η «πρωτιά» της Σκωτίας στα νοικοκυριά

Υδρογόνο: Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος το καύσιμο του μέλλοντος - Η «πρωτιά» της Σκωτίας στα νοικοκυριά
Για να καταστεί το πράσινο υδρογόνο mainstream στις τεχνολογίες, απαιτείται κυβερνητική υποστήριξη, κίνητρο, συγχρηματοδότηση και συνεργασία με τη βιομηχανία

Με υδρογόνο που θα παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές θα θερμανθούν 300 σπίτια στη Σκωτία στο πλαίσιο μιας πολιτικής για την κάλυψη των αναγκών θερμότητας εξ ολοκλήρου από υδρογόνο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ενώ οι υποστηρικτές του πράσινου υδρογόνου χαιρετίζουν αυτήν την πρώτη παγκόσμια δοκιμή, τονίζοντας βέβαια ότι για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, απαιτείται σταθερή κρατική υποστήριξη.

Από τις κυβερνήσεις έως τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όλοι μιλούν για πράσινες λύσεις υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς όπου αυτό είναι πιο δύσκολο από ό, τι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η παραγωγή χημικών ουσιών και αμμωνίας.

Σήμερα, σχεδόν το 99,6% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από ορυκτά καύσιμα - άνθρακας, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η πρώτη δοκιμή 100% πράσινης χρήσης υδρογόνου για οικιακή θέρμανση και μαγείρεμα αναμένεται να δείξει το βαθμό αντικατάστασης του φυσικού αερίου. Βέβαια, για να καταστεί το πράσινο υδρογόνο mainstream στις τεχνολογίες, απαιτείται κυβερνητική υποστήριξη, κίνητρο, συγχρηματοδότηση και συνεργασία με τη βιομηχανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο

Η διερεύνηση των επιλογών για παραγωγή υδρογόνου και οι τρόποι μείωσης του κόστους υδρογόνου είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στο βρετανικό σχέδιο για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση, που αποκάλυψε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν την πρώτη δοκιμή στον κόσμο για ένα δίκτυο παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής πράσινου υδρογόνου 100% για τη θέρμανση 300 σπιτιών στη Σκωτία ως μέρος των φιλοδοξιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών εντός τριών δεκαετιών

Ο ρυθμιστής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ofgem δήλωσε ότι θα διαθέσει 18 εκατομμύρια βρετανικές λίρες στο έργο H100 Fife στο Fife της Σκωτίας, το οποίο θα δει 300 σπίτια να θερμαίνονται και να μαγειρεύονται με πράσινο υδρογόνο από ηλεκτρόλυση (από υπεράκτια αιολική ενέργεια). Το έργο λαμβάνει επίσης μια περαιτέρω επένδυση ύψους 9,2 εκατ. δολαρίων από τη κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η αναφορά του ΙΕΑ

Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν έντονα το υδρογόνο, ειδικά το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στο εγγύς μέλλον και να το συμπεριλάβουν σε μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών, ανέφερε σε έκθεσή του φέτος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για το υδρογόνο.

«Η ικανότητα παραγωγής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρέμεινε σχετικά σταθερή και εξακολουθεί να είναι εκτός δρόμου με το SDS (Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης)» δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου. Μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις προήλθε από την μεγάλη Eni της Ιταλίας, η οποία, μαζί με την κορυφαία εταιρεία Enel, σχεδιάζει να παράγει πράσινο υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βρίσκεται κοντά σε δύο από τα διυλιστήρια της Eni, όπου το πράσινο υδρογόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή της απανθρακοποίησης. Ο υπεύθυνος υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Ørsted και ο παραγωγός λιπασμάτων Yara τον Οκτώβριο ανέφεραν ότι αναπτύσσουν ένα έργο αντικατάστασης ορυκτού υδρογόνου με ανανεώσιμο υδρογόνο στην παραγωγή αμμωνίας στις Κάτω Χώρες.

«Εάν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη δημόσια συγχρηματοδότηση και υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο, το έργο θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2024/2025», δήλωσε η Ørsted. Το κόστος του πράσινου υδρογόνου αναμένεται να μειωθεί έως και 64% έως το 2040, σύμφωνα με την έρευνα της WoodMac από τον Αύγουστο. «Ακόμα και με μια πληθώρα προκλήσεων που περιμένουν τη νέα πράσινη αγορά υδρογόνου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα υπάρξει κάποια μορφή οικονομίας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύντομα», δήλωσε ο Ben Gallagher, Ανώτερος Ερευνητής της Wood Mackenzie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης