Περιβάλλον

Ε.Ε: Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, προϋπόθεση για το νέο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030

Ε.Ε: Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, προϋπόθεση για το νέο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030
Εάν οι ηγέτες επιλύσουν τη διαφορά του προϋπολογισμού, τότε υπάρχει μια «δίκαιη ευκαιρία» να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον κλιματικό στόχο
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απίθανο να προχωρήσουν σε συμφωνία για νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 στην σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα, εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον επόμενο προϋπολογισμό, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ τη Δευτέρα 7/12/2020 σύμφωνα με το Reuters.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν έναν πιο φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030, όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αλλά ελπίζουν να συμφωνήσουν σε μια διαμάχη σχετικά με τον προϋπολογισμό του μπλοκ για το 2021-2027, γνωστό ως MFF, το οποίο η Πολωνία και η Ουγγαρία απειλούν με βέτο για την τήρηση δημοκρατικών προτύπων.

Εάν οι ηγέτες επιλύσουν τη διαφορά του προϋπολογισμού, τότε υπάρχει μια «δίκαιη ευκαιρία» να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον κλιματικό στόχο, δήλωσε ο διπλωμάτης.
Τα θέματα του κλίματος και του προϋπολογισμού είναι αλληλένδετα. Η ΕΕ συμφώνησε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ταμείο ανάκαμψης COVID-19 θα δαπανηθούν για να βοηθήσουν τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Χρηματοδοτικό πακέτο

Το χρηματοδοτικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης ένα «Just Transition Fund», που στοχεύει στην κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την απογαλάκτιση των φτωχότερων χωρών από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Πολωνία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος αυτής της στήριξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990. Ο τρέχων στόχος της Ένωσης το 2030 είναι μια μείωση εκπομπών 40%. Ωστόσο, ο νέος στόχος απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Αντιμετωπίζουν το «πλαίσιο ενεργοποίησης» που συνδέεται με τον στόχο, το οποίο θα σκιαγραφήσει ένα σχέδιο για την επίτευξη του στόχου. Μια ομάδα χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας - θέλουν σαφέστερες εγγυήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και άλλους όρους πριν υποστηρίξουν τον στόχο. Ένας αξιωματούχος από μια χώρα που έχει ήδη επιβιβαστεί στον κλιματικό στόχο είπε ότι άλλα κράτη δεν ήταν πιθανό να καταθέσουν επιπλέον κεφάλαια. "Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ", δήλωσε ο αξιωματούχος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης