Ηλεκτρισμός

Διεθνής Οργασμός Ενέργειας: Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί 2%, η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 50 χρόνια

Διεθνής Οργασμός Ενέργειας: Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί 2%, η μεγαλύτερη πτώση εδώ και 50 χρόνια

Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 2% το 2020, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τα μέσα του 20ού αιώνα και αναμένεται να ανακάμψει κατά 3% το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) στις 14 Δεκεμβρίου 2020.
Η μείωση της ζήτησης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 0,6% το 2019, αποκάλυψε η πρώτη έκθεση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του IEA.

"Η συρρίκνωση το 2020 είναι αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και του αντίκτυπου της στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εκτιμώμενη μείωση 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μείωση 0,1% το 2009", ανέφερε η έκθεση.

Πίεση και στην Κίνα

Το 2020, η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα δει τη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μόλις 2%.
Μετά την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων στις αρχές του 2020 και την επόμενη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο, η Κίνα σημείωσε ετήσια αύξηση της ζήτησης σε μηνιαία βάση.

Αν και η ζήτηση ανέκαμψε σε πολλές οικονομίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, οι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα παρουσιάσουν πτώση για το σύνολο του έτους.

Η Ευρώπη θα δει τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση 4%, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 3% το 2020.

Ιστορική πτώση της παραγωγής άνθρακα

Σύμφωνα με τον IEA, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 7% το 2020 με συμπίεση της συμβατικής παραγωγής.

Η παραγωγή άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 5%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ρεκόρ, επαναφέροντάς την στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία το 2012, ανέφερε η έκθεση.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές πηγές θα μειωθεί κατά περίπου 4% το 2020, επηρεασμένη τόσο από την πανδημία όσο και από τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα χωρητικότητας, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την Κίνα να αποτελεί την κύρια εξαίρεση σε αυτό.

Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο προβλέπεται να μειωθεί κατά 2%.
Η πτώση του μετριάζεται από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου που του επιτρέπουν να αυξήσει το μερίδιο αγοράς από τον άνθρακα, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτιμά η έκθεση.

"Συνολικά, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν κατά 5% φέτος, μια πολύ μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας", ανέφερε ο IEA στην έκθεση.

Τι θα συμβεί το 2021;

Ο IEA προβλέπει ότι το 2021 θα υπάρξει μετάβαση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αυξήσεις από ηλιακή και αιολική ενέργεια στο 17% και 11%, αντίστοιχα, ενώ και η πυρηνική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% το 2021.
Η ανάκαμψη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και την Ιαπωνία μαζί με τα νέα εργοστάσια που θα συνδεθούν στο δίκτυο στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η παραγωγή άνθρακα θα ανακάμψει με αύξηση 3%, ενώ οι μονάδες με αέριο θα αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 1%, ανέφερε η έκθεση.
Η αυξανόμενη παραγωγή από τις συμβατικές πηγές το επόμενο έτος θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών CO2 από τον τομέα της ενέργειας περίπου 2%, σύμφωνα με την έκθεση του IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης