Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

IEA: Συνέχεια της συρρίκνωσης στην παραγωγή πετρελαίου παρά τα εμβόλια για τον COVID-19

IEA: Συνέχεια της συρρίκνωσης στην παραγωγή πετρελαίου παρά τα εμβόλια για τον COVID-19
Ο IEA πιστεύει ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα φτάσει τα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021
Σχετικά Άρθρα

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει πιο αργά από το αναμενόμενο, το επόμενο έτος ακόμη και με την έναρξη ενός εμβολίου COVID-19, μετά την «άνευ προηγουμένου ιστορική αναταραχή» στις τιμές του μαύρου χρυσού, υπογράμμισε σήμερα (15/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA, ο οποίος συμβουλεύει τις δυτικές κυβερνήσεις για την ενεργειακή πολιτική, πιστεύει ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα φτάσει τα 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021, 170.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τις προβλέψεις του τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω της υποβάθμισης των εκτιμήσεων της ζήτησης καυσίμων αεριωθούμενων το επόμενο έτος.

«Το 2020 βιώσαμε πρωτοφανείς και ιστορικές αναταραχές στις αγορές ενέργειας. Η διαταραχή της κανονικής ζωής που προκλήθηκε από την πανδημία είχε σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων", ανέφερε ο IEA στην έκθεση αγοράς πετρελαίου του Δεκεμβρίου.

Εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Η ζήτηση καυσίμων στις οδικές μεταφορές πιθανότατα θα επιστρέψει περίπου στο σημείο που ήταν το 2019, δήλωσε ο IEA. Ωστόσο, η χαμηλή κατανάλωση αεριωθούμενων καυσίμων θα αντιπροσωπεύει το 80% της έλλειψης κατανάλωσης 3,1 εκατομμυρίων το 2021 σε σχέση με το 2019, ανέφερε ο IEA.

«Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση πετρελαίου παραμένει ασθενής", ανέφερε η έκθεση. Η Κίνα αντιπροσώπευε μεγάλο μέρος της βελτίωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά οι προοπτικές σε άλλες χώρες είναι λιγότερο ελπιδοφόρες. Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για μείωση 8,85 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

klir

Μερική ανάκαμψη του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου έχει αξία σήμερα στα 50 δολ/βαρέλι εξαιτίας της καλής και αισιόδοξης είδησης του εμβολίου. Ωστόσο, ακόμη και με έναν αριθμό επιτυχημένων εμβολίων για την προστασία του πληθυσμού, η ενεργειακή ζήτηση δεν θα προκαλέσει ισχυρή επιστροφή στο εγγύς μέλλον, ιδίως δεδομένης της επανεμφάνισης του ιού σε μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς.

«Η κατανοητή ευφορία κατά την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού εξηγεί εν μέρει τις υψηλότερες τιμές, αλλά θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν φτάσουμε σε μια κρίσιμη μάζα εμβολιασμένων, οικονομικά ενεργών ατόμων και έτσι αναμένεται να δούμε τον αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου» συμπληρώνει ο Οργανισμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης