Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Rystad Energy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κάλυψη της ζήτησης πετρελαίου ως το 2050

Η Rystad Energy κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κάλυψη της ζήτησης πετρελαίου ως το 2050
Για να καλυφθεί η παγκόσμια σωρευτική ζήτηση κατά τα επόμενα 30 χρόνια, πρέπει να προστεθούν στα υφιστάμενα assets παραγωγής ανεκμετάλλευτοι πόροι 313 δισ. βαρελιών πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξαντλήσει επαρκείς προμήθειες πετρελαίου για να καλύψει τις ανάγκες του έως το 2050, παρά τη χαμηλότερη μελλοντική ζήτηση λόγω της πανδημίας Covid-19 και της επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης.

Εκτός και αν επιταχυνθεί η εξερεύνηση υδρογονανθράκων και εξαντληθούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες τουλάχιστον 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο, αποκαλύπτει μια έκθεση της Rystad Energy.

Για να καλυφθεί η παγκόσμια σωρευτική ζήτηση κατά τα επόμενα 30 χρόνια, πρέπει να προστεθούν στα υφιστάμενα assets παραγωγής ανεκμετάλλευτοι πόροι 313 δισ. βαρελιών πετρελαίου.

Ο στόχος είναι υψηλός, επειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν όλοι οι υπάρχοντες όγκοι που ανακαλύφθηκαν. Θεωρητικά, η συνολική ανεπτυγμένη προσφορά θα ανερχόταν σε 248 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταξύ 2021 και 2050. Ωστόσο, αν εξεταστεί η δεκαετία ανακάλυψης υδρογονανθράκων και η τρέχουσα βέβαια κατάσταση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι περίπου 74 δισεκατομμύρια βαρέλια πρέπει να αντικατασταθούν από νέες ανακαλύψεις.

Ανάλυση δεδομένων

Αναλύοντας τα ποσοστά ανακάλυψης της τρέχουσας δεκαετίας και τις τελευταίες τάσεις, η Rystad Energy αναμένει ότι οι παγκόσμιοι συμβατικοί όγκοι πετρελαίου που ανακαλύφθηκαν θα μπορούσαν να διακανονιστούν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια ετησίως, με μέσο μέγεθος ανακάλυψης περίπου 40 εκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, όπως και στο παρελθόν, δεν θα αναπτυχθούν και θα παραχθούν όλοι οι όγκοι που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και μεγάλο μέρος του ενδέχεται να μην έχει τεθεί σε ροή για να καλύψει τη ζήτηση έως το 2050.

Η Rystad αναμένει ότι τα παράκτια πετρελαϊκά πεδία βαθέων υδάτων θα συνεχίσουν να κυριαρχούν σε ό,τι αφορά τον νέο όγκο πετρελαίου που θα ανακαλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα απαιτητικά περιβάλλοντα εξόρυξης θα ωθήσουν προς τα επάνω τα κόστη νέων πηγών πετρελαίου, στα 50 εκατ. δολάρια.


nbf


Υπολογισμός κόστους

Ωστόσο, με το ρυθμό και τα ποσοστά επιτυχίας της τελευταίας δεκαετίας με μέσες ετήσιες ανακαλύψεις 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών, θα χρειαστούν περίπου 80 χρόνια για να βρεθούν τα 330 δισεκατομμύρια βαρέλια που απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος εφοδιασμού για μη ανακαλυφθέντες πόρους. Αυτό θα φέρει το κόστος της γεώτρησης μεταξύ 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, η Rystad Energy εκτιμά ότι το σωρευτικό κόστος εξερεύνησης που απαιτείται για την ικανοποίηση της παροχής υγρών από συμβατικές πηγές μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3,8 και 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050. Ωστόσο, καθώς αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε ιστορικές παραδοχές, το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά - πιθανώς σε περίπου 3  τρισεκατομμύρια δολάρια - χάρη στην γρήγορη παρακολούθηση των ανακαλυφθέντων πόρων και ορισμένων τεράστιων ανακαλύψεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης