Πετρέλαιο

Πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι το brent για πρώτη φορά από τον Μάρτιο - Στα 47 δολ. κινείται το αργό

Πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι το brent για πρώτη φορά από τον Μάρτιο - Στα 47 δολ. κινείται το αργό
Στήριξη στις τιμές προσέφεραν η αισιοδοξία για τα εμβόλια και η επίθεση σε ιρακινό πεδίο πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο σχεδόν 4% την Πέμπτη 10/12/2020, με το Brent να διαπραγματεύεται πάνω από 50 $ το βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, τροφοδοτούμενο από τις ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι χώρες αρχίζουν να αναπτύσσουν εμβόλια COVID-19 και των ανησυχιών για την επίθεση σε ιρακινό πεδίο πετρελαίου.
Το αισιόδοξο συναίσθημα αντιστάθμισε την μεγάλη αύξηση στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ένδειξη ότι εξακολουθεί να υπάρχει άφθονη προσφορά.

Η Βρετανία ξεκίνησε εμβολιασμούς αυτή την εβδομάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Καναδάς την Τετάρτη ενέκρινε το πρώτο του εμβόλιο και ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν από την επόμενη εβδομάδα.

Το Brent ενισχύεται 3,6%, στα 50,62 $ το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο για τρίτη ημέρα.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 3,7%, στα 47,20 $ το βαρέλι.
Τόσο το Brent όσο και το WTI έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι δείκτες αντοχής των δεικτών αναφοράς έδειξαν ότι και τα δύο συμβόλαια είχαν μετακινηθεί σε υπεραγορές.

Οι επενδυτές ξεπέρασαν την εβδομαδιαία έκθεση της Τετάρτης σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ που έδειξαν τεράστια αύξηση 15,2 εκατομμυρίων βαρελιών στα αργά αποθέματα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών.

"Δεν είναι κάθε μέρα που η αγορά αγνοεί τις εβδομαδιαίες κατασκευές αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy. «Οι εμβολιασμοί με γρήγορη παρακολούθηση αυξάνουν τις ελπίδες ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ωφεληθεί ταχύτερα και οι αγορές της Βόρειας Αμερικής είναι σημαντικοί καταναλωτές». Ανησυχία για επίθεση σε ιρακινό πετρελαιοφόρο περιοχή προσέφερε επίσης υποστήριξη στις τιμές.
Δύο πηγάδια πετρελαίου πυρπολήθηκαν από εκρηκτικά την Τετάρτη, αλλά η συνολική παραγωγή από το μπλόκ δεν επηρεάστηκε.
Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν τον Απρίλιο, όταν η πανδημία σφυρηλάτησε τη ζήτηση, με τη βοήθεια ρεκόρ μείωσης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ +.
Ο ΟΠΕΚ + θα μειώσει περαιτέρω τους περιορισμούς εφοδιασμού του τον Ιανουάριο προσθέτοντας επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως αν και η χαλάρωση είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, για να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στην αγορά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης